Головою Староушицької ОТГ Анатолій Тимчук вперше був обраний у 2017-му. До речі, тоді саме він, очолюючи Грушківську сільську раду, запропонував об’єднатися селам, створивши Староушицьку громаду. А пропонуючи, й гадки не мав, що до нього звернуться люди з проханням стати їхнім головою. І серед семи кандидатів упевнено переміг, отримавши 56 відсотків голосів.

Які пріоритети нині у сільської влади? Анатолій Тимчук каже, що особливо болить їм демографічна проблема, адже населення у їхній ОТГ невпинно зменшується, народжуваність і надалі залишається нижчою, ніж смертність.

Тому найбільшим їхнім багатством, на думку голови, є діти. Як батько трьох дітей, прагне усім дітям, які проживають у їхній громаді, створити такі умови, щоб життя їхнє було не менш якісним, ніж у їхніх ровесників у місті.

Школярів у них майже 400. І громада робить усе, аби забезпечити їм всебічний повноцінний розвиток. Зберегли, приміром, музичну школу. Так само продовжують працювати у них відділення районної ДЮСШ: тхеквондо та легкої атлетики й волейболу.

Всіляко підтримується організація навчального процесу в школах громади на належному рівні, покращується їх матеріально-технічна база. Так, Староушицький ліцей отримав мультимедійне обладнання для чотирьох кабінетів — географії, біології, хімії та математики. По одному інтерактивному комплекту мультимедійного обладнання мають й інші ліцеї, що належать до їхньої громади.

Громада придбала два шкільні автобуси. У Грушківському ліцеї реконструйовано котельню.

Одне з пріоритетних завдань, як говорить голова громади, — створити в селі умови для гідного життя, аби заохотити молоді сім’ї залишатися у рідних місцях. Тому необхідно залучати інвестиції для створення робочих місць.

Анатолій Сергійович розповідає: «Маємо нині гарний проект — створення пекарні у Старій Ушиці. Інвестор уже є. І будівля є в селищі. Ось лише реалізація проекту затягнулася у зв’язку з пандемією коронавірусу. Тому плануємо запустити цей проект наступного року, до кінця літа. І матимемо не лише свіжий та смачний хліб, а й робочі місця.

Серед інших проектів — створення козиної ферми із замкненим циклом виробництва. Тобто на ній вирощуватимуться кози й вироблятиметься сир. А оскільки ферма буде розташована в екологічній місцевості, то й сир буде екологічно чистим.

Так само екологічно чистим буде мед, якщо вдасться розвинути бджільництво. Є інвестор, який планує поставити до 1000 вуликів.

Приміром, продовжуємо розвивати у нашому прекрасному краї екотуризм. Спільно з агенцією сталого розвитку вивчаємо європейський досвід, прагнемо, аби якнайменше завдавати шкоди нашій природі».

Звичайно, у центрі уваги — й забезпечення якісної роботи житлово-комунального господарства. Так, уже майже завершено капітальний ремонт водогону в Старій Ушиці (всього полагоджено близько 40 кілометрів). Залишилося замінити труби на двох вулицях — до Нового року це зроблять.

Відремонтували також дорогу в селищі. Її називають головною, бо там розташовані усі важливі споруди й об’єкти. Тож вона тепер повністю заасфальтована.

У цьому місяці, за планами сільської влади, буде відкрито центр надання адміністративних послуг. Уже все готово, чекають на меблі.

Є у їхній громаді і поліцейський офіцер. Мають, як жартують місцеві, свого шерифа. Авжеж, люди повинні відчувати безпеку. Тож дільничний з автомобілем — неабияка запорука цього.

Безпека, комфорт, духовний розвиток – ось, власне, складові якісного життя, до якого прагнуть усі. Таке ж завдання ставить перед собою і керівництво ОТГ. Успіхів!