Донбас. Які шляхи для вирішення військового конфлікту запропонує Україна?

Нещодавно голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук розповів, що Україна запропонує нові кроки з врегулювання ситуації на Донбасі.

Зокрема, він наголосив, що Київ зробить нові кроки, якщо вирішить, що на засіданні 16 грудня «все стоїть на місці». Крім того, він наголосив, що Україна «ні в якому разі» не відмовиться від Мінських угод і запропонує конкретні дії щодо врегулювання ситуації на сході.

– У новому році будуть більш рішучі і більш конкретні дії для досягнення головного питання – встановлення миру на Донбасі, – зауважив Леонід Макарович у коментарі ТАРС. До того ж, він говорив, що це буде стосуватися законів про вибори, амністію і місцевого самоврядування. Зокрема, рішення базуватимуться на домовленостях нормандського формату.

Перший президент України також заявив, що дії України будуть «комплексною програмою, яка включає в себе безліч складових». У свою чергу Київ при цьому дотримуватиметься міжнародних норм.

Важливо нагадати, що 8 грудня до Верховної Ради внесли закон про продовження особливого статусу Донбасу. Він передбачає запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО тільки «після... виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».

До прикладу, раніше Леонід Кравчук казав, що у випадку, якщо до кінця року не буде зрушення в переговорах стосовно Донбасу, санкції проти Росії мають бути посилені. Він зазначав: «Це можуть бути санкції, які мають назву «міжнародна платіжна система». Ми будемо цього просити і вимагати».

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі також повідомив, що Київ пропонує припинити конфлікт в ОРДЛО на початку 2021 року та провести там вибори. Голосування пропонується провести після повної демілітаризації регіону.