— стверджують волонтери та волонтерки пункту допомоги Збройним силам України, який сформувався в селі Пирогівці Хмельницької об’єднаної територіальної громади в перші дні повномасштабного вторгнення.

Ініціаторами створення місцевого волонтерського центру стали голова релігійної громади Петро Матвіюк та спільнота прихожан церкви Святої мучениці Параскеви П’ятниці. Група активістів-волонтерів налічує три десятки осіб.
Як розповів пан Петро Матвіюк, через тривалий процес переходу громади до Православної Церкви України працює пункт допомоги порівняно недавно. Та за цей час передали на фронт чимало корисних вантажів. Збирали і городину, і садовину, передавали домашні консервації, готували вареники, пекли пироги та печиво. Допомагали й односельчанам, які служать в Збройних силах України. Співпрацюють із волонтерськими центрами Хмельницького, в них і дізнаються про актуальні потреби військових та намагаються оперативно реагувати.
Днями жінки-волонтерки закінчили фасування трав’яних чаїв, на які отримали запит.
Рецепти чаїв підказала місцева фельдшерка: розказала, які трави брати та в яких пропорціях. Інформацію про збір опублікували в місцевій групі в соцмережі. Чи не з усіх обійсть господині почали зносити цілющі трави: м’яту, мелісу, чебрець, чорнобривці, суниці, глід, звіробій, ромашку, календулу, деревій та інші. Волонтерки ж розпочали фасування сумішей для цілющих напоїв.
— Маємо три види: тонізуючий, від застуди та різнотрав’я. Дотримуємося пропорції. Один пакуночок розрахований на 10 літрів окропу. Можна запарювати декілька разів. Сформували майже 600 згортків», — розповідає волонтерка Галина та додає: — Під час формування кожного мішечка молимося за здоров’я наших захисників, синів та доньок України, аби Бог оберігав їх від ворожої кулі.
Допомагає місцевому волонтерському пункту пані Раїса Рихтик. Жінка має невеличку власну справу: продає вироби з лози та дерева. Саме ці товари бачать подорожуючі, коли їдуть трасою через село з Хмельницького в напрямку Вінниці. Також пані Раїса має пасіку і у вільний час разом з друзями, родиною Баранецьких, робить окопні свічки.
— Щойно біля нас зупинялися військові. Ми їх пригостили яблуками. Усі ж молимося, щоб наші солдати були живі та здорові, щоб Божа Матір вкрила їх своїм покровом», — розповідає жінка.
Передали чергову гуманітарну допомогу військовим жителі Пироговець через об’єднання волонтерів «Захист». Цього разу разом з чаєм та окопними свічками пирогівчани відправили і маскувальні сітки. Плетуть їх чи не всім селом. Під час канікул до виготовлення сіток долучаються учні місцевої школи, тоді робота кипить і вдається зробити набагато більше. Наразі волонтери з Пироговець потребують білої тканини для «зимових» сіток, тож просять представників швейних цехів поділитися обрізками білого, бежевого, коричневого кольору.
Збираються на волонтерському пункті чи не щодня, адже роботи багато.
— Все робимо для перемоги, щоб наші захисники знали, що ми їх любимо і хвилюємося за них. Чекаємо їх живих, здорових і з перемогою, — каже волонтерка Ольга Макареня.
Працюватиме волонтерський пункт у Пирогівцях до перемоги. А як інакше? Україна в нас одна!