запевняє міністр оборони України Степан Полторак і заохочує чоловіків на службу за контрактом, обіцяючи істотне поліпшення грошового забезпечення.

І хоча у “верхах” якось плутано говорять про сьому хвилю мобілізації — чи то вона буде, чи ні, — “низам” уже прийшли виклики у військові комісаріати з обтічним формулюванням: “Для уточнення персональних даних, проходження медичної комісії і подальшої мобілізації”. У народі заголосили про новий набір до армії, а військові, у свою чергу, запевнили, що відвідання військкомату необхідне винятково з метою відновлення бази обліку військовозобов’язаних, оскільки за час президентства Віктора Януковича майже всі документи були знищені.
Мобілізація, якщо буде прийнято відповідне рішення Генштабу ЗСУ, розпочнеться приблизно на початку березня і проводитиметься по-новому. “Нині відбувається максимальний набір контрактників, — сказав заступник Хмельницького обласного військового комісара по роботі з особовим складом — начальник відділу по роботі з особовим складом та громадськістю підполковник Володимир Гучок. — Новобранці, насамперед, протягом трьох-п’яти місяців пройдуть навчання в тренувальних центрах і лише потім їх розподілять у бойові частини. Сьома хвиля часткової мобілізації необхідна для того, щоб, у першу чергу, замінити бійців четвертої хвилі і доукомплектувати армію”.
Щодо фінансування, то цьогоріч бюджет Міністерства оборони збільшено майже на десять мільярдів гривень. Президент України пообіцяв військовослужбовцям Збройних сил України стабільне грошове забезпечення від 7 до 10 тисяч гривень на місяць. Контрактникам, окрім усього іншого: виплачуватиметься одноразова допомога (понад 11 тисяч гривень у залежності від звання) та доплата за безпосереднє перебування у зоні АТО (понад чотири тисячі гривень); передбачається щорічна оплачувана відпустка (від 30 до 45 діб) тощо. На розгляді питання щодо грошової компенсації солдатам та сержантам за винайм житла. Крім грошей, обіцяно ще забезпечити речами та харчами. За словами ж Володимира Михайловича, нова осучаснена форма (з урахуванням усіх попередніх недоліків) уже є на складах.
“Загальноукраїнський набір до лав армії складатиме приблизно сорок тисяч чоловік. Допоки не розголошується інформація скільки саме призвуть із Хмельниччини, але сьома хвиля не буде такою масовою, як перші шість. Усе залежить від кількості залучених контрактників. Нещодавно для проходження військової служби за контрактом вирушили перших сорок осіб. Наступна відправка запланована на кінець лютого. Щодо демобілізованих з першої та другої хвилі мобілізації, то вони можуть продовжити службу за власним бажанням”, — пояснив Володимир Гучок.
Тим часом експерти Міноборони активно працюють над створенням єдиного реєстру військовозобов’язаних, який українські ЗМІ вже встигли охрестити “Законом про кріпацтво для чоловіків”. Нардепи у першому читанні його вже підтримали. На час підготовки матеріалу Верховна Рада мала розглянути його вдруге. Нагадаємо, у ньому передбачено, що Центральна виборча комісія буде подавати до реєстру дані про всіх громадян у віці від 18 до 60 років (на час дії особливого періоду граничний вік призову збільшився — авт.). При виїздах військовозобов’язаного за межі держави військкомати інформуватиме міграційна служба за сприяння прикордонників. При цьому дані збиратимуться навіть про студентів вузів. Від податківців у військкоматі дізнаються про джерела доходу і місце проживання військовозобов’язаного. Крім того, підприємства будуть зобов’язані сповіщати про прийняття на роботу чоловіків призовного віку. На створення Єдиного реєстру в Генштабі планують витратити сім мільйонів гривень.
Якщо ж народні депутати у другому читанні не підтримають цих законодавчих змін у такому викладі, то реєстр формуватиметься без даних з податкової, інформації про виборців і міграційної служби.
Тим часом не потрібно скидати з рахунку найважливіших факторів впливу на мобілізацію — змін на фронті і нашої готовності сприяти якнайшвидшому завершенню бойових дій на сході України.