Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 7710

Важко передати словами, що відчуває хлібороб, коли перед його очима постає страшна картина знищеного негодою поля. Проте стихія не питає, чи добрий ти господар, скільки сил та надії вклав у засіяну землю. Аж тричі — 29 червня, 1 липня, 13 липня — проносився буревій над Ізяславщиною, завдавши величезної шкоди.

— Наслідки негоди 13 липня нас шокували, — розповідає керуючий Білівським відділком групи компаній VITAGRO Леонід Лісковий. — Лилося як з відра і сипало з неба градом, та так, що в селі Білеве місцями граду лежало на поверхні від 10 до 30 сантиметрів, поля стали чорними.
Ріпак на 169 гектарах вибив градобій майже повністю, відсотків на 10-15, можливо, ще залишилося. Із 259 гектарів озимої пшениці половина знищена. І ріпак, і пшеницю готувалися збирати, а, бач, як вийшло, — з болем продовжує Леонід Леонідович. — Майже всі посіви соняшника на 232 гектарах також знищені, вціліли хіба що відсотків десять.
На гарбузовому полі на 45 гектарах негода не залишила живого місця. Щоправда, на іншому — на 183 гектарах, де також висаджували гарбузи, побито лише листя та стебла. Гроза пронеслася смугою, тож тут пошкодження трохи менші.
Бідкаються і сільські жителі — град вибив городину чи не у півсела. Картопля, буряки, інші овочі – все, що так плекали люди на своїх ділянках, знищено вщент.
Інша частина села не так постраждала, і все ж стихія, яка тривала 15-20 хвилин, встигла повалити дерева, повибивати шибки у вікнах, зняти шифер, пробити діри в дахах.
Старожили кажуть, що на своєму віку такого не бачили.
Три буревії стали важким випробуванням і для аграріїв, і для місцевих жителів. Особливої біди завдав останній — 13 липня, в обідню пору. На території села Кіндратки, де також господарює «Укрелітагро», постраждали посіви ріпаку. А в сусідніх Припутнях, де працює інший інвестор, добряче «пошматувало» приміщення ферми, вітрюган зняв дах і легко перекинув його в інший бік.
— Збитки, зрозуміло, надзвичайно великі, — додає Лео-
нід Лісковий. — Цими днями у Білевому працюватиме комісія, яка й визначить їх остаточну суму. Радитимемося з фахівцями, як бути далі, що робити з полями, які понівечила страшна негода. Та вже тепер зрозуміло, що більшість площ доведеться просто переорати...