В усі часи засоби масової інформації, зокрема газети, були не лише найважливішими й правдивими інформаторами суспільства, надто вагома їх роль — у захисті інтересів народу, відстоюванні справедливості. Та, схоже, сьогодні допомога необхідна самим друкованим ЗМІ. Проект нового закону про діяльність ЗМІ, який готується приймати парламент, містить серйозну загрозу для нормальної роботи журналістів, а інший закон веде до загибелі самих газет.

Ця тривожна тема стала основною під час засідання правління Хмельницької обласної організації Національної спілки журналістів України та редакторів районних газет. Свого часу світові експерти визнали закон, який регламентував діяльність засобів масової інформації в Україні, одним з кращих. Та комусь не терпиться змінити все на свій лад. Через некомпетентність, або ж свідомо, ініціатори «революції» в законі про ЗМІ пропонують положення, які обмежують демократичне право на свободу слова, тягнуть за собою величезні штрафи, судові позови за оприлюднену інформацію і навіть ув’язнення журналістів. Правління обласної організації НСЖУ категорично не згодне із цим законопроектом, оскільки він суперечить Конституції України, і висловлює свою тверду позицію в тому, що його потрібно зняти з реєстрації.
«Золоті гори» обіцяли редакціям комунальних газет, коли приймався Закон «Про реформування друкованих ЗМІ». Передбачалося, що, набувши незалежності, редакції зможуть самостійно заробляти на утримання колективів, на папір, друк, інше. Заборона здачі в суборенду нерухомого майна стала ложкою дьогтю в бочці меду. Виходить, редакції змушені утримувати приміщення за свої кошти, а мати за це бодай якусь копійку, по суті, для виживання, — зась. Крім цього, закон передбачає ще один важливий аспект — фінансову підтримку роздержавлених ЗМІ, про яку чомусь забули. Уряд не виділив для роздержавлених комунальних видань жодної копійки. Правління обласної організації НСЖУ вирішило звернутися з листом до голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка з пропозицією клопотати про внесення змін до закону щодо передачі майна роздержавлених ЗМІ у власність редакцій, ініціювати виключення з закону положення про заборону суборенди. Правління звертатиметься й до народних депутатів від Хмельниччини, аби ця пропозиція була розглянута парламентарями.
Голова правління Петро Лічман наголосив, що українська преса опинилася на межі знищення. Щоб не допустити загибелі друкованих видань Хмельниччини з інформаційного простору, потрібна допомога обласної влади. Він запропонував колегам звернутися з колективним листом до керівників області прийняти програму щодо підтримки роздержавлених видань Хмельниччини, провести зустріч редакторів роздержавлених комунальних видань із керівництвом Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» з тим, аби привернути увагу до гострих проблем газетярів.