Минулого четверга на Хмельниччині з робочою поїздкою побував голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, секретар Національної спілки журналістів Олег Наливайко. Серед іншого, він провів зустріч із колективом газети «Подільські вісті» та редакторами районних видань, під час якої розповів про подальшу стратегію розвитку інформаційного простору.

За словами Олега Наливайка, нині до розгляду у Верховній Раді підготовлено ряд законопроектів, покликаних суттєво поліпшити ситуацію в національному медіа-просторі. Стосуються вони посилення захисту журналістів, розширення сфери доступу до публічної інформації, створення суспільного телебачення, а головне — роздержавлення комунальних засобів масової інформації, до чого ми так прагнемо уже не один рік поспіль. Більше того, в Україні про готовність розпочати цей процес уже заявляють понад шість десятків видань. Причин, що спонукають до такого кроку, чимало: куце бюджетне фінансування або й повна його відсутність, відверті утиски з боку представників місцевої влади, шалене здорожчання паперу, поліграфічних послуг тощо. На жаль, як переконаний Олег Ігорович, якщо цьогоріч закон про роздержавлення і буде прийнятий парламентарями у першому та другому читаннях, то вступить у дію не раніше наступного. Зрештою, ясно, як Божий день, — у світлі грядущих місцевих виборів ніхто й ніколи не відпустить комуналки у вільне плавання. Втім, уже відтепер посадовець обіцяє звертатися до європейської спільноти, аби у майбутньому забезпечити виділення грантів для пілотних проектів.
Загалом, до Олега Наливайка було дуже багато питань і у нас, і у колег з районів. З кожним днем для редакційних бюджетів стають все більш непосильними, як уже зазначалося вище, папір, виробництва якого в Україні наразі немає, та друк газет. Тож цікавилися, чому держава не дотує тих, хто друкує україномовну продукцію? Чиновник запевняв, що на державному рівні уже розглядаються можливості відновлення потужностей Жидачівського паперового комбінату. Також сказав, що європейські колеги погодилися передати обладнання для ДАК «Укрвидавполіграфія», тож, може, бодай трішки полегшать нам життя.
Дуже непокоїть журналістів і те, що часто-густо наші так звані співзасновники під ширмою «комунальне майно» роб-лять спроби відібрати приміщення, у яких редакції розташовувалися десятиліттями, а колективи просто викинути на вулицю. У зв’язку з цим доводиться роками оббивати судові пороги. Тож просили на офіційному рівні закріпити статус такого майна.
Більше того. Звернули увагу Олега Наливайка на те, що обласні, районні адміністрації та ради, як співзасновники, відверто нехтують Законами України «Про пресу», «Про підтримку засобів масової інформації» і не укладають угоди щодо висвітлення діяльності, позбавляючи тим самим офіційно передбаченого фінансування.
Багато претензій є і до «Укрпошти», яка щоразу нав’язує свої правила доставки, несвоєчасно розраховується за передплату тощо.
Як наш колега, Олег Наливайко обіцяв донести наші тривоги і турботи до вух столичних чиновників. Чи дослухаються? Побачимо.