У Києві на мурах Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря відкрили оновлену Стіну пам’яті загиблих героїв російсько-української війни.

Церемонія за участі військових, родичів і друзів загиблих, волонтерів та духовенства відбулася в четвер, 20 серпня. Освятив Стіну митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Також молитвами пом’янули полеглих представники інших релігій – муфтій Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов та представник головного рабина Якова Дмитро Івановський. 

Першого загиблого у сучасній російсько-українській війні ми мали у березні 2014 у Криму. Це був Сергій Кокурін, саме з нього починається стіна. Станом на сьогодні на стіні майже 4500 фотографій – це все бойові втрати України до липня 2020 року і волонтери, які загинули безпосередньо на війні. Трохи більше ніж за тиждень, 29 серпня, сюди з’їдуться рідні полеглих зі всієї країни. Це – стіна плачу та місце зустрічі. Тут завжди можна зустріти людей, які зрозуміють біль і посмішку, підтримають та просто мовчки потримають за руку та поплачуть.

– Дивись, тепер на блакитному фоні фото , як небо…
– Так і наші ж хлопці на небі! 

– Я така рада, що фотографія внизу. Тепер можу і торкнутися сина, – каже мама загиблого у серпні 2014 року Андрія Аболмасова, Тамара.

Попереднього разу Стіна пам’яті оновлювалася 2018 року. Тепер це 11 блоків огорожі монастиря із портретами та інформацією про військовослужбовців Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національної поліції, а також добровольців, які віддали життя, захищаючи Батьківщину.