Як засвідчили дослідження вчених з університету Ньюкасла, що у Великій Британії  і організації BirdLife International, починаючи з 1993 року завдяки турботі людей вдалось зберегти від глобального зникнення принаймні 28 видів птахів і ссавців.

Зокрема збережено: пуерто-ріканського амазона (птах з родини папуг) «Amazona vittata»; коня Пржевальського «Equus ferus»; іберійську рись «Lynx pardinus»; інших ссавців і птахів. Частина з них вижила завдяки боротьбі з інвазивними, тобто завезеними людиною видами тварин, які перешкоджали розмноженню, або знищували місцеві види,  частина  збереглась завдяки  зоорозплідникам  і приватним колекціям, інші – за допомогою налагодженої системи охорони їхніх територій. Пішло на користь представникам тваринного світу і законодавче сприяння з боку держав щодо їхнього захисту та недоторканності,  дев’ять видів не вимерли тому, що проведено повторну інтродукцію та збереження виду в зоопарках.

Команда на чолі з доктором Ріці Боламом і професором Філом МакГоуеном зі Школи природних і екологічних наук Університету Ньюкасла, і доктором Стюартом Бутчартом, головним науковим співробітником BirdLife International зібрала інформацію від 137 експертів про розміри популяцій, тенденції, та загрози, що мають місце збоку техногенної діяльністі людини. Ці результати засвідчують, що без природоохоронних заходів рівень вимирання був би в 3−4 рази вищим.

Як приклад наводиться чисельність популяції Amazona vittata, вона була найнижчою в 1975 році, коли в дикій природі залишилося всього 13 особин, цього невеликого птаха. Починаючи з 2006 року зусилля по реінтродукції цього виду в Державний парк Ріо-Абахо дали позитивний результат.

Кінь Пржевальського Equus ferus зник в дикій природі в 1960-х роках. У 1990-х спробували відновити вид за допомогою реінтродукції і завдяки цьому в дев’яносто шостому народився перший відновлений жеребчик. Зараз по степах Монголії знову розгулюють понад майже вісімсот коней Пржевальського. Це дає надію на те, що інші види, які зараз зберігаються тільки в зоопарках,  в приватних колекціях, або, якщо це стосується рослин, в ботанічних садах і насіннєвих банках, будуть успішно повернуті в дику природу в майбутньому.

Але загальні прогнози все одно не втішні. Екологи з США і Мексики стверджують, що на Землі триває шосте масове вимирання, в ході якого з обличчя планети можуть зникнути сотні видів хребетних. Не варто забувати, що й людина є часткою розмаїття тваринного світу.