Advanced Targeting and Lethality Aided System виведе на новий рівень автоматизацію бронетехніки

Швидкоплинність сучасних бойових сутичок наближається до рівня комп’ютерних ігор, те що з десяток років тому здавалось фантастикою все більше наповнює повсякденність і зокрема в збройних силах. В Армії оборони Ізраїлю (Цахал) ще декілька років тому оголосили про програму залучення старшокласників до керування військовими безпілотними системами задля зменшення втрат серед особового складу безпосередньо на полі бою з одного боку і нанесені дистанційних ударів по важливим об’єктам супротивника на його території з іншого.  

Інформаційний портал для учасників АТО/ООС «НОВА» оприлюднив повідомлення про те, що міністерство оборони Сполучених Штатів повідомило про розробку системи ATLAS (Advanced Targeting and Lethality Aided System),  яка має вивести на новий рівень автоматизацію техніки під час ведення бойових дій. В США проходять випробування на базі корпусу бронетранспортера M113 виробництво, якого розпочато ще у 1960 році (понад 80 000 штук випущено) з інтегрованою системою ATLAS. Використовуючи задані алгоритми система виводить на екран оператору машини найбільш небезпечні цілі, рекомендує тип боєприпасу і навіть кількість пострілів для гарантованого ураження, остаточне рішення про враження цілі залишається за стрільцем, і саме він несе відповідальність за результат. Головне завдання ATLAS полягає в прискоренні реакції на потенційну загрозу, танк, БМП або БТР з цієї системою відкриває вогонь по цілі в три рази швидше, ніж неудосконалена технічно аналогічна техніка. Особливо це необхідно для танків – найбільш консервативних військових машин, бо  більшість моделей принципово не поліпшувалися десятиліттями, особливо така інертність пов’язана з широким розповсюдженням танків в пострадянських державах, хоча Велика Британія вже оголосила про припинення виробництва танків, до речі, саме у Першій Світовій Англія першою застосувала цей вид озброєння. Щоб модернізувати тисячі танків, потрібні величезні ресурси, водночас засоби протидії танкам розвиваються дуже стрімко (яскравий приклад – конфлікт в Нагірному Карабаху, де азербайджанські БПЛА доволі ефективно діють проти вірменських танків виробництва РФ).

ATLAS не захистить від загрози з повітря, але може стати необхідним засобом для раннього попередження про розрахунок ПТРК або про стрілка-гранатометника.

«ATLAS допомагає визначити позиції противників та класифікувати їх за рівнем найбільшої загрози для американських сил. Вона може допомогти точно навести зброю на вже ідентифіковану загрозу, але акт натискання на курок все одно залишалося в руках солдата, це як другий набір очей, як додатковий солдат у танку, тільки дуже швидкий», розповів армійський інженер армії США Дон Ріго.

«Якщо людина повністю залучена до процесу прийняття рішень, то вона повинна активно визначати цілі, а не чекати, поки машина це зробить. Людина набагато краще розуміє загальну ситуацію, потенціал помилкової ідентифікації тощо» – вважає один з найбільших критиків впровадження системи ATLAS в США, професор інформатики в Каліфорнійському університеті в Берклі Стюарт Рассел. Водночас, він погоджується з тим, що зупиняти розробку таких систем недоречно, адже в цей же час над аналогічними проектами працює Китай. 

«Схоже, ми вступаємо в гонку озброєнь, де нинішню заборону на повну автономність смертельної зброї буде знято, як тільки з’явиться можливість» – додає він.

Про розробку настільки ж високотехнологічних систем в ЗСУ нині не відомо.