За своє життя і журналістську діяльність мені довелося побувати на сотнях різних підприємств, але це залишає незабутнє враження.

 

УСЮДИ ВІДЧУВАЄТЬСЯ ГОСПОДАР

На перший погляд його територія і приміщення виглядають, як санаторний комплекс. Акуратні алеї зі стрункими соснами обабіч, декоративні чагарники і клумби під стінами і вікнами, березовий гай над ставком, фруктові дерева. Все доглянуто і чепурненько підстрижено. Милує очі та тішить серце.

Естетика тут на високому рівні. У холах, коридорах і кабінетах адміністративного корпусу яскраві фотоілюстрації і репродукції картин. У кутках для релаксації стоять акваріуми із екзотичними рибками.

Ну, а цікавий і багатий на експонати музей заводу дає повне уявлення про його історію та призначення. Такий не побачиш ніде на теренах Хмельниччини. Ось, куди потрібно водити на екскурсії школярів і студентів! Навіть не віриться, що можна так захоплююче, конкретно і змістовно розповісти самим про себе.

І тільки дбайливо виписана голубими літерами на білому фоні вивіска над прохідною сповіщає про те, що це підприємство називається ДП «Красилівський агрегатний завод», який входить до державного концерну «Укроборонпром».

ПРИВІД ДЛЯ НАТХНЕННЯ

Пафосні слова мало підходять до характеру його виробництва, бо тут працюють скромні, серйозні і відповідальні спеціалісти з високою кваліфікацією, які люблять свою роботу і підприємство.

Відвідини цехів не залишають байдужим того, хто вболіває за міць і обороноздатність України.

Могутні преси, сучасні фрезерні, токарні і координатно-розточні верстати призначені для виготовлення надзвичайно делікатної продукції. Особисто мене вразив автомат з лазерною викройкою деталей. З-під нього виходять готові вироби настільки філігранними, що не потребують механічного доведення. Точність обробки — один мікрон! Такий апарат обійшовся підприємству один мільйон доларів і поки що єдиний в області.

Фахівці, які обслуговують таке сучасне обладнання безумовно є інтелектуалами у високому сенсі цього слова. Гордістю Красилівського агрегатного заводу є власне конструкторське бюро, яким керує Сергій Циба. Воно складається зі співробітників, які виросли і сформувалися на самому підприємстві. Розумні і творчі особистості з вогником у очах.

ДИВО-БОГАТИР

Ну а від виробничих потужностей просто дух перехоплює. Завод виглядає диво-богатирем, якому все до снаги.

Заступник директора з виробничих питань Сергій Бачинський не без гордості розповідає, що підприємство всю продукцію виготовляє у замкненому циклі. Від виплавки деталей до їх обробки і монтажу в механізми. Має свої термічні і шахтні печі та гальваніку, що у наш час є рідкістю.

Збереглася на ньому і каста інструментальників. Для людей, незнайомих із виробництвом поясню: щоб потрапити до неї, потрібно мати такі ж природні здібності, як художник або музикант, — величезне терпіння, образне мислення і золоті руки.

Підготовка такого фахівця 5-6 розряду триває мінімум 10 років. Будь-де за кордоном їх чекають із відкритими обіймами. Затримати унікальних спеціалістів на підприємствітеж високе мистецтво управління і батьківської турботи.

З такими кадрами, обладнанням і культурою виробництва можна гори звернути! Були би тільки замовлення і державна підтримка.

— Якби нам трохи ослабили фіскальне навантаження, то ми могли би перекинути кошти на модернізацію та інноваційні розробки, — каже заступник директора з фінансово-економічних питань Володимир Мисик, — а так більше половини прибутку йде на сплату податків і відрахувань у різні фонди.

Ми також самі змушені шукати замовників, метал, за свої кошти модернізовувати виробництво, створювати робочі місця, а також готувати спеціалістів.

ДЛЯ АРМІЇ І ЛЮДЕЙ

Завод випускає навісне обладнання для бомбардувальників, механічні підставки для ПТРК (протитанкового ракетного комплексу) «Стугна», автомати «Малюк».

ДП «Красилівський агрегатний завод» має контракти з Індією, Індонезією, Китаєм, Єгиптом та Ізраїлем. Наразі деякими розробками підприємства зацікавилися навіть у США.

А ще тут заробляють кошти на оборону, виготовляючи товари народного споживання, передусім котли різного типу і призначення. Серед них і, актуальні нині, — твердопаливні. В асортименті також сонячні батареї.

Підприємству ДП «Красилівський агрегатний завод» виповнилося 52 роки. Воно має багату історію. Стіни і експозиції музею прикрашають дипломи, відзнаки і грамоти різних відомств. Це дуже почесно, адже підприємство працює на найбільш конкурентному і престижному ринку в світі — озброєнь. Воно один із гарантів обороноздатності України.

Достойні люди, які працюють у цій галузі теж непересічні, — патріоти своєї справи і держави. Бо без такого настрою неможливо кувати перемогу.

На Красилівському агрегатному заводі працює понад 600 чоловік. Тут шанують спеціалістів: оператора верстатів з ПК Анатолія Масловського, різальника металу Олександра Човганського, слюсарів Олександра Жира, Олега Григорця, Марину Федорчук, штампувальниць Галину Мартинюк та Надію Мельник, водія Анатолія Паращука, машиніста екскаватора Миколу Богуславського, монтажницю Софію Шахрай, електрозварниів Романа Хворостовського, Віктора Заїку, Романа Яремчука, Олександра Сухоноса, маляра Віру Кізюн, електромонтера Івана Українця, токарів Федота Душкевича, Михайла Брикульця, Івана Степанюка, машиніста компресорних установок Вадима Мойсенюка, електромонтера Василя Шуляка.

Злагоджену роботу підприємства організовують та забезпечують начальник бюро програмного управління Михайло Романюк, провідний інженер з організації керування виробництвом Юрій Манзенюк, головний технолог Артур Побережний, начальник ВЗ Андрій Абельчук, маркетолог Олександр Стахміч, провідний бухгалтер Світлана Озійчук, економіст Тетяна Федорчук, інженер-конструктор Людмила Кльоц. За самопочуття і здоров’я колективу дбає медсестра Оксана Шимчук.

Загальною повагою користуються на заводі трудові династії Біликів та Заїків.

ЗДОБУТКИ І СПОДІВАННЯ

Фінансово-економічні показники занадто скупі для того, аби передати дух і атмосферу, які панують на ДП «Красилівський агрегатноий завод». Однак вони гідні поваги. Підприємство є гордістю Красилівщини, одним із бюджетонаповнюючих і соціально-відповідальних.

Тільки за минулий рік перерахувало до бюджету місцевого ОТГ 29 мільйонів гривень. Ці гроші пішли на медицину, школи, дитсадки, дороги і допомогу малоімущим.

— З якими здобутками і надіями підприємство розпочало 2021 рік? — з цим запитанням я звернувся до директора ДП «Красилівський агрегатний завод» Заслуженого працівника промисловості України Олександра Процюка.

— Найперше і найголовніше, нам вдалося зберегти, згуртувати і укріпити наш дружний трудовий колектив. Поліпшилося економічне становище підприємства. Виросла середня зарплата, яка нині становить 10 тисяч 800 гривень. Збільшився інтелектуальний капітал заводу. Ми маємо власні розробки до яких проявляють інтерес як в Україні, так і за кордоном. Зміцнився наш авторитет і стосунки з діловими партнерами. Все це додає нам оптимізму і віри в успішне майбутнє.

Територію ДП «Красилівський агрегатний завод» я покидав у піднесеному настрої. Добре, що в нас є таке підприємство і такий трудовий колектив, де панують ентузіазм, творчий пошук і краса.

 

Валерій ГРОШКО. м. Красилів.