У Шепетівці виявили забруднення речовиною невідомого походження з різким запахом нафтопродуктів, повідомляє пресслужба державної екологічної інспекції у Хмельницькій області.

З’ясувалося, що між двома підприємствами ПАТ «СВК Україна» та ТОВ «Утильвторпром» було укладено договір про вивіз та утилізацію відходів. Згідно з документами, відходи повинні були доставляти у місто Дніпропетровської області, але договір було порушено. Відходи були вивантажені на постраждалу ділянку землі у Шепетівці.

Для визначення походження речовини було проведено дослідження забрудненої ділянки землі. За його результатами з’ясовано, що площа засміченої ділянки складає 0,0982 га, а речовина якою засмічено земельну ділянку є метало шламом із високим вмістом міді (рухомої форми), неполярних вуглеводнів (нафтопродуктів), нікелю (рухомі форми), фосфору (рухомі форми), хлоридів (водна витяжка), цинку (рухомі форми).

Відповідно до «Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства», розмір збитків становить 36 мільйонів 140 тисяч 7 гривень.

До Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області подано позов про відшкодування заподіяної шкоди навколишньому середовищу.