Бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану
Бронювання військовозобов’язаних у воєнний час здійснюється за рішенням Мінекономіки з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій, зокрема уповноважених банків, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, населення. Іншими словами, бронювання військовозобов’язаних — це надання їм відстрочки від мобілізації (строк не може перевищувати 6 місяців).

Уряд прийняв рішення, що Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації здійснюють бронювання військовозобов’язаних водіїв, які:
▪️здійснюють перевезення для потреб ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань;
▪️здійснюють перевезення медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги;
▪️працюють на підприємствах залізничного транспорту і забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
У своєму рішенні Мінінфраструктури зазначає строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час, який не може перевищувати 6 місяців, що є підставою для спрощення виїзду і в’їзду на територію України вказаних осіб.
Як повідомляє урядовий портал (https://www.kmu.gov.ua/.../mininfrastrukturi-sproshcheno...), автоперевізники, які мають ліцензію на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень, можуть подати повідомлення до Мінінфраструктури або обласної, Київської міської військової адміністрації:
▪️письмово
▪️в електронному варіанті з використанням електронного кабінету перевізника Системи «ШЛЯХ» Укртрансбезпеки/ДСБТ (електронний сервіс «Заявка на перетин 18–60»).
Міністерство інфраструктури бере на себе зобов’язання оформляти всі необхідні документи протягом 2 годин з моменту отримання повідомлення від перевізника.
За консультацією щодо питань організації перевезень гуманітарних вантажів через кордон та всередині країни можна звертатися за номером телефону: + 38 (044) 334 43 04. Звернення щодо бронювання військовозобов’язаних водіїв треба надсилати листом (pdf та word) на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Такий лист повинен містити інформацію щодо:
▪️ПІБ, року народження, посади, військового звання, військово-облікової спеціальності та її номера;
▪️найменування та адреси підприємства, установи, організації;
▪️назви територіального центру комплектування та соціальної підтримки (за місцем розташування підприємства, установи, організації);
▪️назви територіального центру комплектування та соціальної підтримки (за місцем перебування військовозобов’язаного на військовому обліку).
Джерела: Постанова КМУ від 03 березня 2022 року № 194 (https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya-bronyuvannya...), 07 березня 2022 року № 218 (https://www.kmu.gov.ua/.../pro-vnesennya-zmin-do...).

Виплати для строковиків під час воєнного стану
З 24.02.22 на період дії воєнного стану строковики також отримуватимуть додаткову винагороду в розмірі 30 000 гривень щомісячно, як і всі інші військовослужбовці.
Джерело: Постанова КМУ від 07 березня 2022 року № 217 (https://www.kmu.gov.ua/.../pro-vnesennya-zmini-do-punktu...).

Проведення МСЕК під час воєнного стану
На період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення або скасування МСЕК може встановлювати інвалідність заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії, якщо особа, яка звертається, не може прибути на огляд. До того ж робота МСЕК буде здійснюватися за принципом екстериторіальності, тобто незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи.
Також під час воєнного стану МСЕК може продовжити тимчасову непрацездатність без направлення, якщо лікар або лікарсько-консультативна комісія не може його надати, у тому числі заочно, у визначені строки. У такому разі направлення на МСЕК здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.
Джерело: Постанова КМУ від 08 березня 2022 року № 225 (https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya-poryadku...).

Достроковий випуск курсантів КПІ імені Ігоря Сікорського
Курсанти випускного курсу Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорськогоˮ у зв’язку з воєнним станом також підлягають достроковій атестації та випуску з присвоєнням військових звань офіцерського складу та призначенням на відповідні посади.
Джерело: розпорядження КМУ від 09 березня 2022 року № 207-р (https://www.kmu.gov.ua/.../pro-provedennya-v-2022-roci...).

Оплата житлово-комунальних послуг у період воєнного стану
КМУ прийняв рішення, що з 24 лютого 2022 року до припинення чи скасування воєнного стану в Україні не будуть нараховуватись і стягуватися неустойка (штраф, пеня), інфляційні нарахування, проценти річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги. Також під час дії воєнного стану не допускається припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.
Джерело: Постанова КМУ від 05 березня 2022 року № 206 (https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya-oplati...).

Розблокування рахунків боржників
Громадяни на період воєнного стану тепер можуть користуватися рахунками, на які накладено арешт, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 000 гривень.
Джерело: розпорядження КМУ від 02 березня 2022 року № 198-р (https://www.kmu.gov.ua/.../pro-zabezpechennya-zdijsnennya...).

Реєстрація шлюбу під час воєнного стану
Уряд дозволив реєструвати шлюб без присутності нареченого (нареченої), якщо він/вона є військовослужбовцем, поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, ДБР, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу НАБУ, Бюро економічної безпеки або працівником закладу охорони здоров’я.
У такому разі безпосередній командир, керівник закладу охорони здоров’я засвідчує заяву про державну реєстрацію шлюбу та справжність підпису.
Реєстрація шлюбу може відбуватися з використанням доступних засобів відеозв’язку навіть з тим із наречених, хто не є військовослужбовцем, поліцейським тощо.
Окрім того, уряд передбачає можливість реєстрації шлюбу, якщо один із наречених є особою з переліку вище, шляхом складання акту про укладення шлюбу безпосереднім командиром (керівником), що скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування), закладу охорони здоров’я.
Командир та керівник закладу охорони здоров’я повинен забезпечити  передання заяви чи акту до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану або  територіального органу Міністерства юстиції.  
Докладніше про процедуру укладання шлюбу в Постанові КМУ від 07 березня 2022 року № 213 (https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya-derzhavnoyi...).

Президент відкликає всіх миротворців
Володимир Зеленський відкликав національний контингент і національний персонал, які беруть участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, до України з метою їхньої участі в захисті суверенітету та територіальної цілісності держави.
Джерело: Указ Президента України від 07 березня 2022 року № 114/2022 (https://www.president.gov.ua/documents/1142022-41601).

6 500 грн особам, які втратили заробіток унаслідок проведення бойових дій
Особи, які втратили роботу через війну, можуть отримати 6 500 грн через застосунок «Дія».
Допомогу можуть отримати застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та ФОПи, страхувальники яких одночасно відповідають наступним ознакам:
▪️перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, який затверджується Кабміном за поданням ДСНС;
▪️надали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року чи річну звітність за 2021 рік;
▪️є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.
Для отримання допомоги необхідно мати поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування допомоги й мобільний додаток Порталу Дія, у ньому обрати послугу “єПідтримка”.
Далі потрібно подати запит з такими даними:
▪️ПІБ;
▪️дата народження;
▪️реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (за наявності);
▪️номер банківського рахунка (за стандартом IBAN).
Не всі громадяни України можуть отримати таку виплату, а лише жителі визначених розпорядженням КМУ областей, а саме: Волинської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської. Допомогу отримають також кияни.
Джерела: Постанова КМУ від 04 березня 2022 року № 199 (https://www.kmu.gov.ua/.../pitannya-nadannya-u-2022-roci...), розпорядження КМУ від 06 березня 2022 року № 204-р. (https://www.kmu.gov.ua/.../pro-zatverdzhennya-pereliku...)