Зокрема, з директором реагування надзвичайних ситуацій Дерею Мутлу та представником благодійної організації Welthungerhilfe в Німеччині, координатором з надзвичайних ситуацій CESVI Ірмою Гжінай. Нагадаємо, представники організації прибули до Хмельницького з місією оцінити спектр потреб та, безпосередньо, здійснити аналіз ситуації, яка відбувається в місті й області для надання гуманітарної допомоги тимчасово вимушеним переселенцям, забезпечення їх продовольчими товарами та надання фінансової підтримки тим, хто цього потребує.

Заступник міського голови Микола Ваврищук ознайомив іноземних гостей із ситуацією у місті стосовно вимушених переселенців.
    «Радий, що наша співпраця продовжується. Сподіваюсь що вона буде плідною. Зі свого боку ми зробимо усе можливе, аби так і було. Ви виконали багато роботи, пропрацювали багато моментів різних сторін, розпочинаєте реєстрацію вашої організації у місті Хмельницькому. Ми готові допомогти вам у цьому процесі, - зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук, – Кількість переселенців від дня нашої з вами попередньої зустрічі не значно змінилася, але ми маємо постійний наплив біженців. Це пов’язано з перебігом бойових дій на сході країни. Також після нашої зустрічі був запущений процес офіційної реєстрації переселенців. Наразі вже офіційно зареєстровано через центри соціальної допомоги близько 25 тисяч осіб, які прийняли рішення залишитися у Хмельницькому на якийсь період. Очікуємо ще 5-6 тисяч переселенців, які мають зареєструватися протягом наступних 10 днів. Ми продовжуємо забезпечувати усіх переселенців, які прибувають у Хмельницький, першим продуктовим набором. Виплати від держави ще не розпочаті. Попри те, що багато вимушених переселенців вже зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи, вони виплат фактично не отримують. Також змінилася ситуація щодо тимчасових місць їхнього перебування. Наразі наповненість у школах і дитячих садочках, де вони проживають, невелика, адже переселенці шукають кращі умови і приміщення».
Впродовж двох тижнів п’ятеро представників гуманітарної місії трьох організацій відвідували центри, спілкувалися з людьми, які постраждали від війни в Україні. Вони проаналізували ситуацію і випрацювали звіт з пропозиціями стосовно допомогти населенню. На основі оцінки, яку провели, напрямок допомоги розділили на 3 категорії:   

  1. Допомога внутрішньо переміщеним особам по прибуттю у місто Хмельницький зокрема, харчування (діяльність планують здійснювати в синергії з органами місцевого самоврядування);   
  2. Допомога безпосередньо у центрах перебування переселенців (забезпечення ліжками, матрацами, постільною білизною);   
  3. Фінансова допомога внутрішньо переміщеним особам, які тимчасово мешкають у місті Хмельницькому й області.

Ще один з аспектів, які планують втілити в життя благодійники – надання соціально-психологічної допомоги переселенцям.
У зустрічі також взяв участь перший заступник голови Хмельницької обласної ради, координатор гуманітарного напрямку Володимир Гончарук, який проінформував іноземних гостей про ситуацію з переселенцями в області. Наразі у Хмельницькій області мешкають 140 тисяч переселенців, з них офіційно зареєстровані 102 тисячі як внутрішньо переміщені особи, у тому числі і в місті Хмельницькому.
Наразі ведуться переговори щодо офіційного відкриття представництва Благодійного Фонду у місті Хмельницькому у вигляді неприбуткової організації. Збирається пакет документів і після реєстрації, Благодійні організації з Німеччини, а також Італії та Ірландії розпочнуть надавати допомогу ВПО міста й області.