Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1146

У пекельному, кривавому небі війни над Україною ще літають російські ракети й літаки, свищуть снаряди й кулі, але завдяки нашим воїнам, які громлять знавіснілу орду, вже почала сходити зоря надії — провісниця нашої перемоги. Позавчора, 26 квітня у Німеччині, на американській авіабазі Рамштайн, відбулася історична подія. Тут на стратегічну зустріч Консультативної групи з питань оборони України з ініціативи президента США Джо Байдена зібралися керівники оборонних відомств більш ніж сорока держав. Нарешті після вагань і зволікань демократичний світ, що до цього недостатньо сприяв нам у протистоянні з московською ордою, вирішив покласти край російській агресії.

 Мета саміту — допомогти Україні перемогти у війні та виробити стратегію постійної військової підтримки нашої держави. А для цього потрібно виділити велику кількість новітньої зброї, особливо — важкої. Міністр оборони України Олексій Рєзніков офіційно передав на засіданні список потрібного нам для деокупації захоплених рашистами територій. Попри ядерний шантаж Росії партнери найближчим часом виділять для боротьби з підступним ворогом багато з того, що просимо, аби звести нанівець його перевагу у військовій моці.
 Нині ситуація на фронті складна. Після невдач захопити Київ рашисти прагнуть окупувати весь Донбас, південь України. Вони незначно просуваються, зазнаючи нищівних втрат. Як констатують аналітики, за шістдесят днів війни ворог втратив боєздатність до тридцяти відсотків військ, введених у нашу державу, до того ж не має великих резервів для їх поповнення. Та радіти передчасно — сил у знавіснілих орків ще багато, тому допомога Заходу саме зараз нам украй потрібна. Звичайно, передусім зброєю, але не тільки. Український економічний потенціал через війну зазнав значних втрат, надходження до бюджету різко впали. А це загроза виплати зарплат бюджетникам, пенсій, зростання інфляції. Отож без фінансової допомоги світової спільноти нам буде важко довго протриматися. Відрадно, що поки вона надається в значних обсягах.
 До речі, Євросоюз планує створити трастовий фонд солідарності для фінансування відновлення України. Його наповнюватимуть держави, провідні фінансові інституції світу. Розраховуємо й на репарацію — відшкодування за мирним договором або іншими міжнародними актами державою, що розпочала агресивну війну. І тут обсяги коштів можуть бути значні: Захід заморозив активи центробанку росії на 350 мільярдів доларів, левова частка яких розміщена в прихильних до нас країнах — Франції, США, Німеччині та Японії. Заморожено й чимало мільярдів доларів російських олігархів у зарубіжних банках, накладено арешт на їхню нерухомість. Агресор і ті, що його підтримують, мають платити за руйнацію, сльози і кров українського народу!
 А він, непохитний і мужній, вірить у своє майбутнє, наближає перемогу не лише на фронті, а й у тилу. Українські аграрії — годувальники держави й значної частини населення планети, засівають землю. Попри бойові дії, в 23 областях, крім Луганської, вирощуватимуть ярі культури. В дев’ятьох з них, у тому числі й на Хмельниччині, вже повністю посіяно ярі культури ранньої групи. А всього в державі попередньо передбачалося посіяти сільгоспкультури на площі понад 13,6 мільйона гектарів. А якщо вчасно будуть розміновані поля в Чернігівській та Сумській областях, що мають величезні аграрні площі, то ще більше засіємо. Багатостраждальна Україна забезпечить хлібом себе й не допустить голоду в частині світу.
У нас і зараз є достатньо зерна — можемо віддати на експорт мільйони тонн, але російський агресор перекрив українські морські порти, через які в основному доставлялася вітчизняна сільгосппродукція. Правда, днями дала надію Німеччина, яка готова масово транспортувати зерно за кордон залізницею.
А що там на російсько-українських переговорах, що тривають у Туреччині? Наші візаві не такі категоричні, як раніш, зменшують свої апетити. Вже не йдеться про демілітаризацію й денацифікацію. Сторони зблизили свої позиції про нейтральний статус України й невступ до НАТО. На жаль, питання окупованих територій Донбасу й Криму не визначено. Переговори тривають.
Насамкінець хочу повернутися до засідання міжнародної Консультативної групи в Рамштайні. Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що США зрушать небо і землю для підтримки України в боротьбі з російським вторгненням.
Віримо, сподіваємося, бо на нашій стороні правда!