Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 554

Із початку повномасштабної війни в Україні, нас підтримало чимало країн Європейської співдружності. Проте найактивніше та найбільше нам допомагає саме Республіка Польща. Мільйони українських біженців буквально за кілька тижнів перетнули польський кордон, тікаючи від війни, всіх їх прихистили й влаштували в сусідній державі. Польща взяла на себе левову частку цієї проблеми, адже туди був спрямований найбільший потік українців. А ще поляки надають дуже потужну і гуманітарну, і військову допомогу.

Отож для своєрідного підтвердження подальшої співпраці та всебічної підтримки України, з дружнім візитом на Хмельниччину завітала дружина Президента Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда, яку зустрічали представники обласної та місцевої влади, а також духовенства.

Візит першої леді розпочався з покладання квітів до Меморіалу пам’яті Героїв АТО та вшанування хвилиною мовчання наших захисників, які віддали свої життя за Україну, боронячи її від рашистів.
— Польща й надалі допомагатиме Україні стільки, скільки буде потрібно, — спілкуючись із учасниками зустрічі, наголосила пані Агата Корнгаузер-Дуда. — Уряд нашої країни робить усе можливе, щоб ця війна закінчилась якомога швидше. Також ми й надалі допомагатимемо евакуйованим українцям, особливо жінкам з дітьми. Частина їх уже адаптувались та знайшли роботу, а діти пішли у польські школи або навчаються дистанційно, — зазначила перша леді. — Крім цього, нещодавно у Варшаві відкрито українськомовну школу, де уже навчаються більше 200 дітей із України. Не залишаються без уваги і ті люди, які потребують медичної та психологічної допомоги. Спільними зусиллями поляків та українців, які проживають у Польщі, ми підтримуємо їх.
Під час зустрічі з високоповажною гостею начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій розповів, що в нашій області підтримку і допомогу зараз отримують понад 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які переїхали на Хмельниччину. Для 6800 дітей створено всі умови для доступу до освітнього процесу. До того ж, освітяни Хмельниччини створили перший Освітній хаб в Україні, мета якого допомогти людям здобути нові вміння та професійні навички, щоб вони швидше адаптувалися в умовах воєнного стану та змогли матеріально забезпечити себе та свої родини.
На прохання працівників освіти області посадовець вручив лист пані Агаті Корнгаузер-Дуді з пропозицією створення такого хабу в Польщі.
Висловлюючи подяку за допомогу українцям, які знайшли притулок у Польщі, а також потужну підтримку України на шляху до вступу до Євросоюзу, Сергій Гамалій наголосив: «Поляки відкрили для українців не тільки свої домівки, але й свої серця. Адже маємо спільну історію та добре розуміємо одне одного».
В рамках візиту на Хмельниччину представники польської делегації відвідали монастир Ордену Святого Павла Першого, де дружина польського президента поспілкувалася з переселенцями, які знайшли тут прихисток. Також пані Агата Корнгаузер-Дуда зустрілася з Його Преосвященством єпископом ординарієм Кам’янець-Подільської дієцезії Леоном Дубравським.