Заступник міського голови Микола Ваврищук зустрівся з представниками Фундації Поланія, організації, що представляє неурядові благодійні організації Польщі та інших країн Європи. Метою організації є надання гуманітарної допомоги людям, які її потребують, зокрема сприяння постраждалим від війни. Представники організації прибули до Хмельницького з місією оцінити спектр нагальних потреб та, безпосередньо, здійснити аналіз ситуації, яка відбувається в місті Хмельницькому. В ході зустрічі обговорили низку питань, а саме: перспективи надання гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям, які перебувають у місті, можливість забезпечення їх продовольчими товарами. Заступник міського голови подякував польському народові в особі представників благодійної організації за підтримку українського народу, зокрема й хмельничан, у важкий для України час, і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

«Дякуємо Європі, зокрема Польщі, найближчим нашим сусідам, за допомогу Збройним Силам України, на європейській арені, а також ту, що надається нашим громадянам, які тимчасово виїхали за межі України на період військових дій. Для нас це дуже важливо. Завдяки ЗСУ місто Хмельницький знаходиться в тилу. Ситуація в усіх областях України дуже складна. Сьогодні усьому цивілізованому світу зрозуміло, що Україна бореться не тільки за власну незалежність, а й за свободу та ідеали усієї Європи. Лише спільними зусиллями, коли об’єднається вся Європа, ми зможемо здобути перемогу у цій війні. Це однозначно так і буде» - зазначив Микола Ваврищук.
Микола Ваврищук проінформував представників Фундації, що з початку масштабного вторгнення в Україну російських військ, міська громада прийняла щонайменше на добу близько 200 тисяч людей, близько 32 тисячі залишились у Хмельницькому на постійне проживання (зареєстровані). Частина з них втратили усе, що мали. Водночас заступник міського голови розповів, що у місті діє штаб допомоги вимушеним переселенцям, волонтерські пункти, облаштовані місця для проживання внутрішньо переміщених осіб, пункти видачі одягу та харчування. Разом з тим спільними зусиллями містян, волонтерів, партнерів із різних міст та країн, місто приймає та відправляє щоденно тонни гуманітарної допомоги у найгарячіші точки України та працює на забезпечення військових усім необхідним.
Микола Васильович наголосив, що влада міста поступово вирішує проблеми внутрішньо переміщених осіб, найважливішим з яких є забезпечення їх житлом. Розповів, що на сьогодні є декілька комунальних об’єктів, які потребують ремонтів або реконструкцій, куди могли б заселити вимушених переселенців, серед яких є і багатодітні сім’ї, і люди з обмеженими можливостями, які приїхали у Хмельницький з інтернатів, лікарень і потребують постійного піклування.
«Ці два напрямки, житло і піклування, є найважливішими на сьогодні. Ми багато зусиль докладаємо, щоб допомагати військовим на сході. Ресурсів стає все менше і менше, тому дуже необхідна допомога саме для переселенців. Забезпечення їх побутовою технікою та іншими необхідними речами також актуальне. Є декілька шкіл і садочків, які потребують оновлення або закупівлі таких речей як: пральні машинки, чайники, холодильники тощо. На сьогодні це 7 закладів освіти, в яких мешкають близько 1000 внутрішньо переміщених осіб. Плануємо робити ремонти в інших комунальних приміщеннях, аби переселити людей, адже сподіваємось, що з 1 вересня навчальний процес у школах відновиться і тоді перебування людей у цих приміщеннях буде неможливим» - зазначив Микола Ваврищук.
Фундація Поланія працює з 2014 року як офіційна організація.
«З 1994 року ми працювали під різними організаціями в Україні. Допомагали від сходу до заходу. Створили декілька великих гуманітарних складів, зокрема поблизу Рівного, у Житомирі, Бориславі. Фундація має досвід роботи у багатьох країнах, співпрацює з костелами, єврейськими організаціями, також зосереджується на переселенцях, населенні, яке постраждало від війни, тісно співпрацює з Міністерством соціальної політики України. Налагоджує зв’язки організацій України з Польщею, Ізраїлем та США» - розповів один з керівників Фундації Поланія Іренеуш Чубак.