Із повномасштабним воєнним вторгненням росії в Україну в містах, містечках і селах країни прискорився процес декомунізації і дерусифікації, розпочатий ще у 2015 році. Продовжилося перейменування вулиць, які носили імена «діячів» комуністичного режиму, демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків, декоративних елементів, написи російською мовою, барельєфні зображення радянського герба, золотої зірки героїв радянського союзу на обелісках, меморіалах та символах.

Не оминув цей процес і Кам’янець-Подільський, де деякі містяни пропонують повний демонтаж у сквері Танкістів постаменту з танком Т-34, який було відкрито у 1948 році на честь танкістів, котрі звільняли місто від німецьких нацистів. На пам’ятнику, зокрема, є символи серпа і молота, зірки, гвардійського знака, інформація на меморіальних дошках викарбувана російською мовою. Також біля підніжжя танка розташовані могила невідомого солдата та вічний вогонь, який запалювали декілька разів на рік. У сквері в 2005 році було урочисто відкрито Меморіальний комплекс, де на гранітних плитах увічнено пам’ять 2125 кам’янчан, які загинули у Другій світовій війні.
Тож актуальні наразі питання щодо збереження постаменту з танком на честь визволителів міста, інших пам’ятників, які споруджені у населених пунктах Кам’янець-Подільської міської територіальної громади, які увічнили пам’ять захисників України, було винесено на розширене засідання міської ветеранської організації. Після відповідних обговорень та дискусій активісти ветеранського руху, які представляють понад 30-тисячну ветеранську організацію територіальної громади, звернулися до міського голови та міської ради з пропозицією залишити нинішній постамент у такому стані, який він є, але демонтувавши на ньому всі декоративні елементи та барельєфні зображення радянської символіки, написи на меморіальних дошках російською мовою замінити на українську, замість зірки на вічному вогні встановити свічу пам’яті та перейменувати сквер Танкістів на сквер пам’яті захисників України. Також ветерани ініціюють формування спеціальної комісії з числа відповідних фахівців, котра б розробила концепцію створення, а відтак відкриття на території скверу експозиції-музею історії боротьби українського народу за свою незалежність з представленням відповідних експонатів, панорамних і діорамних експозицій тощо.