Дунаєвецька міська територіальна громада за час повномасштабної війни в нашій державі, об’єднавши зусилля всіх небайдужих жителів краю, продовжує наближати таку бажану Перемогу над окупантами. Робота в тилу кипить, а про її результати красномовно говорять цифри.

В громаді (яка, до речі, входить до Асоціації міст України в Хмельницькій області) вже знайшли прихисток 6000 вимушених переселенців, у тому числі майже 2000 осіб відвідали Дунаєвеччину транзитом. Для таких громадян  було організовано харчування та забезпечено місце для ночівлі. В той час за розпорядженням міського голови Дунаєвець Веліни Заяць, на території громади було створено оперативний штаб, про роботу якого ми вже розповідали на шпальтах «Подільських вістей». Наразі штаб активно працює за різними напрямами.

Веліна Владиславівна наголосила: «Ми пишаємося тим, як усі жителі нашої громади оперативно та самовіддано почали допомагати та працювати на гуманітарному фронті. Дунаєвецькою міською радою було організовано збір допомоги для потреб військових та внутрішньо переміщених осіб. Силами місцевих жителів та старостинських округів було зібрано: 29 тонн овочів, 5 тонн яблук, 7500 банок овочевих закруток та фруктового варення, 6850 банок тушкованки, 3780 кілограмів випічки, 4100 кілограмів вареників, випечено 2500 пасок до Великодня, а також виготовлено 300 кілограмів ковбасних та м’ясних виробів».
Також очільниця громади наголосила, що чималу підтримку систематично надають місцеві підприємства та фермерські господарства. За їхньої допомоги для захисників та вимушених переселенців  вже зібрано і передано понад
6 тисяч літрів пального, 5 тонн круп, 700 кілограмів борошна, 40 літрів олії, дві тонни овочів та 800 кілограмів ковбасних виробів.

Крім того, з Дунаєвецької міської громади здійснено понад  
95 виїздів у Донецьку, Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Київську, Миколаївську та Одеську області. Також організували доставлення 152 індивідуальних передач у основні населені пункти — Барвінкове, Лозова (Харківська область), Покровськ, Авдіївка, Бахмут, Курахове, Шахтарськ, Вугледар (Донеччина), Завод Антонова (Київ) і в Покровське (Дніпропетровська область).
Загалом, як розповідає очільниця громади, понад 61 тонну гуманітарної допомоги відправлено для постраждалих від війни та наших військових. Також міською радою закуплено сім автомобілів, а заклади освіти, придбали три. Їх одразу ж передали на потреби Збройних сил України.
Варто зазначити, що в Дунаївцях часто проводять і різноманітні благодійні акції. Зокрема, під час однієї з них — «Вишиванка єднає» — зібрано 60 тисяч гривень. Відрадно, що до неї долучились народний депутат України та депутатка Хмельницької обласної ради, а також старостинські округи та місцеві жителі. За частину зібраних коштів було закуплено одяг і харчові продукти. Загалом 17 посилок відправлено в госпіталь міста Дніпро.
В свою чергу Дунаєвецька міська рада залучила шість місцевих швейних цехів, на яких виготовили 534 комплекти спідньої білизни, 500 комплектів постільної білизни, 2600 балаклав, 9000 розгрузок, 200 комплектів форми, 220 футболок для військових госпіталів та 250 флісових светрів. Крім того, закуплено 200 медичних індивідуальних сумок.
Найголовнішими потребами військових, як зазначає Веліна Заяць, були  бронежилети та каски. Так, ТОВ «Дунаєвецький ливарно-механічний завод» виготовив пластини на 100 бронежилетів. Також закупили 50 плитоносок із плитами. За сприяння народного депутата України придбали 40 касок.
  Не залишили сам на сам із бідою і міжнародні партнери. Міста Брандіс-над-Лабем — Стара-Болеслав та Турек зібрали та надали Дунаєвецькій громаді гуманітарну допомогу. Також благодійні вантажі надсилали Чехія, Нідерланди, Німеччина, Італія, Румунія, Польща й Швейцарія.
За понад три місяці повномасштабної війни рф проти нашої держави Дунаєвецькою міською радою вдалося забезпечити одягом майже 5 тисяч громадян, які евакуювалися із небезпечних регіонів. Ще понад півтори тисячі вимушених переселенців отримали продуктові набори.
Голова Дунаєвецької міської територіальної громади Веліна Заяць переконана, що без самовідданих зусиль дунаївчан досягнути такого результату було б дуже складно: «Вдячна нашим старостам, освітянам, медикам, жителям громади та всім, кому не байдужа доля України. Все, що ви робите сьогодні в тилу — це приклад справжньої відданості Захисникам та Україні! Ми — українці і в єдності, згуртованості, підтримці одне одного наша сила! Разом до Перемоги!»