Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 653

Заборонити публічне використання російськомовного культурного продукту на території області до моменту повного припинення окупації рф — таке рішення прийняли депутати Хмельницької обласної ради під час 11 пленарного засідання, що відбулося минулого тижня. За це проголосували 56 із 58 присутніх депутатів. Коли під час військової агресії росії для наших випускників шкіл, дітей звучать російські пісні — це неправильно. У нас є державна українська мова, у нас багато українських пісень — таку думку висловила голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк.

І справді, у надто складний період, коли серйозна загроза постала перед всією Україною, всьому українському, ми, як ніколи, повинні демонструвати свою принципову позицію, виставити надійний заслін найменшій популяризації ворожої культури й ідеології. Тож в громадському транспорті, торговельних закладах, у сфері послуг, на ринках, у парках, скверах має бути накладений мораторій на публічне використання російськомовної продукції в будь-яких формах.

У зв’язку з цим варто згадати і про рішення робочої групи Міністерства освіти і науки України, яка визнала недоцільним вивчення творів російських та білоруських письменників в українських школах. У програму натомість внесуть твори письменників інших країн, в яких не прославляється «рускій дух» і подібне.
Важливо, що депутати обласної ради підтримали рішення про демонтаж пам’ятника радянського ідеолога та пропагандиста Миколи Островського у Шепетівці. Його прийнято на вимогу Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». Крім того, депутатки Аліна Коваль і Галина Мельник висловилися про необхідність санкцій для Української православної церкви московського патріархату, адже й досі спостерігаємо чимало фактів підтримки нею російського агресора.
Серед 26 питань, які розглянули депутати, — господарські, кадрові, про виконання обласного бюджету. Зокрема, було продовжено терміни розгляду 45 депутатських запитів, призначено п’ять керівників закладів, управління якими здійснює обласна рада. Так, директором КНП «Хмельницька обласна стоматполіклініка» призначено Олександра Костюка, керівником Бахматовецького будинку-інтернату для громадян похилого віку та осіб із інвалідністю — Валентину Ланець, а Кушнирівського закладу — Любов Соломіну. Дунаєвецький психоневрологічний інтернат очолила Алла Капучак, а директором Мілівецького психоневрологічного інтернату призначили Івана Прокопова.
Безоплатно передано із спільної власності територіальних громад по автомобілю швидкої допомоги Заслучненській сільській і Теофіпольській селищній радам.
Складний час вимагає не лише оперативно вирішувати низку господарських, організаційних питань, а й бути однодумцями, запевняють депутати обласної ради.