Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 656

Не досягнувши своїх цілей із швидкою окупацією всієї України, рашисти намагаються знищити, розчавити все, що давало нам можливість триматися на плаву. Війна завдає економіці України колосального стресу з тяжким руйнуванням інфраструктури та виробничих потужностей. За різними оцінками, від 30 до 50 відсотків підприємств повністю припинили свою діяльність. Експерти кажуть, що різкий спад виробництва очікується як в Україні, так і в рф. Втім ми постраждаємо більше: у той час, як економіка України впаде на 30 відсотків, то їхня, на тлі міжнародних санкцій, — на 10.

Нацбанк України розрахував економічні втрати під час війни: вони становлять понад 92 мільярди доларів, це приблизно половина від торішнього ВВП. Українська інфраструктура та нерухомість зазнали руйнувань щонайменше на 64 мільярди доларів. Звісно, про остаточні цифри можна буде говорити лише після війни. Але вже тепер фахівці вважають, що для відбудови того, що зруйнували чи пошкодили загарбники, необхідно буде від 600 мільярдів до трильйона доларів.
«Дефіцит бюджету в нас щомісяця приблизно 4 мільярди доларів. В ідеалі весь цей дефіцит бюджету маємо перекривати за рахунок коштів західних партнерів. Поки що, на жаль, ці суми менші, але останні рішення Єврокомісії, США дають надію, що вони прискорять бюрократичні процедури, і коштів буде надходити більше», — каже економічний експерт, інвестиційний банкір Сергій Фурса. За його словами, якби не допомога Заходу, економіка України не витримала б такого тиску через війну.
Масштаби підтримки західним світом вражають. Найбільшими донорами України є Світовий банк, США та Великобританія. Та, як зазначають експерти, від цих двох держав фінансова допомога надходить до українського бюджету повільно. Однак вони, як і Японія, надають значну військову допомогу. Решта країн, що допомагають фінансами, роблять це у формі кредитів. Зокрема, центральний банк Польщі відкрив своп-лінію на мільярд доларів, що підвищило стійкість НБУ. І все ж через те, що міжнародна фінансова допомога йде зі скрипом, Нацбанку довелося надрукувати чергову партію гривень для наповнення бюджету. З початку повномасштабного вторгнення Україна отримала майже 6,7 мільярда доларів міжнародної допомоги, тоді як Мінфін говорить про необхідні 5 мільярдів доларів щомісяця. До кінця червня Україна має отримати 4,8 мільярда доларів зовнішньої допомоги, у липні — понад 4 мільярди, а загалом до кінця року — 20 мільярдів доларів. Крім американської допомоги, Мінфін повідомив про отримання минулого тижня мільярда канадських доларів за пільговими умовами. Надалі, за прогнозом, обсяги фінансової допомоги зростатимуть. Але саме лише підтримка Заходу, без готовності влади України долати корупцію і впроваджувати прозорі правила гри для всіх учасників ринку, ситуацію не змінять.
Тож, рекомендуючи Єврораді надати статус кандидатки на вступ до Євросоюзу, перед Україною висунули низку вимог. «Багато роботи треба зробити, наприклад, у сфері верховенства права..,» — сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона також зазначила, що наша держава вже запровадила майже 70 відсотків правил, норм і стандартів Євросоюзу. Щодо остаточного рішення про набуття статусу кандидатки на вступ до ЄС, то воно буде ухвалено 23-24 червня.
За оцінками ООН, понад 6 мільйонів українців змушені були полишити рідну державу через війну, знайшовши прихисток в країнах ЄС. Тож, найімовірніше, невдовзі вони зможуть допомогти Європі в подоланні нестачі робочої сили. Якраз 20 червня світ відзначив День біженців. І тепер, на превеликий жаль, мільйони українців також набувають цього статусу. За попередніми підрахунками, 16 мільйонів людей безпосередньо постраждали через війну в Україні. Серед них — і біженці, і внутрішньопереміщені, і ті, хто за жодних обставин не хоче залишати рідний поріг. Не швидко зможемо одужати від таких ран війни. Тому надто важливо вже сьогодні надавати допомогу найуразливішим категоріям у координації з державними соціальними програмами. І сконцентруватися треба не лише на роздаванні ковдр, а й на виробленні рішень — де і як далі житимуть люди.
Попри те пам’ятаймо, хоч як би важко було, наші проблеми в тилу ніяк не зрівняються з фронтовими. Саме доблесні Збройні сили в пекельних боях відвойовують надію кожного з нас на завтрашній світлий день.