Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 725

Надзвичайно важливе місце в системі засобів захисту прав, свобод і законних інтересів громадян, ефективної комунікації влади і громади посідає реалізація права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, яке закріплено статтею 40 Конституції України. 

Відповідно, забезпечення цього конституційного права громадян є одним із важливих пріоритетів у діяльності Хмельницької міської ради, її виконавчих органів, комунальних підприємств та установ.

Відділом роботи із зверненнями громадян створено усі необхідні умови для успішної реалізації права мешканців нашої громади на звернення.

Для організації ефективного діалогу керівників міста з жителями громади, у І півріччі 2022 року проведено 8 прямих телефонних ліній «Міська влада відповідає», під час яких порушено 80 питань від мешканців тергромади. Усі звернення своєчасно розглянуто, заявники отримали обґрунтовані конкретні відповіді.

Під час онлайн-прийомів громадян, що відбулися у січні-лютому, надійшло 144 звернення від мешканців громади, на 91 з яких надані усні відповіді та роз’яснення, а 53 заявникам, за їх бажанням, надано письмові відповіді на поштові, електронні адреси або через офіційну сторінку Хмельницької міської ради у мережі фейсбук.

Ще однією важливою формою діалогу між владою та громадою є функціонування порталу «Електронні петиції». У І півріччі поточного року до Хмельницької міської ради надійшло 14 електронних петицій. З них – 7 петицій набрали менше 500 голосів і розглядаються відповідно до ЗУ «Про звернення громадян» як колективні звернення. На 7 е-петицій триває збір підписів. Результати розгляду усіх петицій висвітлюються (оприлюднюються) на порталі "Петиції" офіційного сайту Хмельницької міської ради.

Велику популярність у хмельничан набуло функціонування порталу «Електронні звернення». Це засвідчують і цифри. За звітний період зареєстровано та опрацьовано 1024 електронних звернення. Така форма співпраці передбачає можливість візуалізувати наявну проблему за допомогою фото чи відео та звернутися до влади для її вирішення, не виходячи з дому. Більшість порушених заявниками питань вирішено позитивно.

Упродовж звітного періоду на адресу керівництва міста надійшло 147 запитів на публічну інформацію. Усі запити своєчасно опрацьовані, запитувачі отримали повні та обґрунтовані відповіді у встановлені чинним законодавством терміни.

Відділом роботи із зверненнями громадян забезпечено систематичний аналіз та узагальнення статистичних даних щодо звернень, які надходять на адресу Хмельницької міської ради.

Протягом звітного періоду було зареєстровано та опрацьовано 8237 звернень громадян.

Позитивно вирішені питання становлять 74,6% від їх загальної кількості (це 6150 звернень).

Міським головою особисто опрацьовано 6506 звернень, що становить 78,9 % від загальної кількості їх надходження.

Найчастіше у своїх зверненнях громадяни порушують питання соціального захисту. Здебільшого, це надання матеріальної допомоги, отримання довідки ВПО, надання продуктових наборів та засобів гігієни для ВПО, ремонт квартир та заміна газових приладів, призначення або продовження субсидії, безкоштовного встановлення засобів обліку газу, води, призначення усіх видів державної соціальної допомоги та інші.

З питань житлово-комунального господарства, в основному, порушувалися проблеми обслуговування та утримання будинків і прибудинкових територій, ремонт та асфальтування доріг, знесення та підрізка зелених насаджень, забезпечення тепло-, газо-, водо-, електропостачанням, вилов безпритульних тварин тощо.

Питання земельних відносин, будівництва та архітектури. В основному, це питання щодо надання та приватизації земельних ділянок для індивідуального будівництва, садівництва, городництва та ведення ОСГ, надання дозволів на встановлення металевих гаражів, надання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок та реконструкції приміщень тощо.

Питання поліпшення житлових умов громадян також займають одну із лідируючих позицій. Передусім, це надання тимчасового житла для ВПО, постановка на квартирний облік вимушено переміщених осіб, покращення житлових умов для пільгової категорії населення та інші.

Робота з розгляду порушених у зверненнях актуальних проблемних питань, підвищення відповідальності керівників виконавчих органів, комунальних підприємств та установ за невідкладне реагування на обґрунтовані заяви, пропозиції та скарги будуть і надалі знаходитися на постійному контролі у Хмельницькій міській раді.