Нещодавно у приміщенні Хмельницької міської ради під головуванням керівника організації «Хмельницьке обласне товариство політичних в`язнів, репресованих та членів їх сімей» Кузьми Матвіюка відбулося засідання круглого столу на тему «Позиції і дії громадян Хмельниччини у становленні в Україні Помісної Церкви».

В його роботі взяли участь заступник голови обласної ради Валентин Соколюк, депутати обласної ради, голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич, керуюча справами міської ради Юлія Сабій, представники громадських організацій, релігійних конфесій та федерації профспілок області.

Головним питанням порядку денного був перехід релігійних громад Хмельниччини з Української Православної Церкви Московського патріархату до Православної Церкви України. Учасники круглого столу засудили позицію московського патріарха Кирила, який публічно підтримав повномасштабне вторгнення рф до України.

Науковці розповіли про поетапне становлення та діяльність Православної Церкви на теренах України. Кузьма Матвіюк наголосив на тому, що дія Української Православної Церкви (МП) в Україні викликає соціальну напругу серед вірян, тому має бути заборонена на державному рівні. Учасники підтримали позицію головного спікера, адже сьогодні неприпустимо підтримувати будь-які організації, які мають залежність від москви.

На момент засідання круглого столу на теренах області завершили реєстрацію переходу до ПЦУ 60 парафій, 12 – у процесі. Зокрема, у Хмельницькій міській громаді зі 170 діючих релігійних організацій 43 ще підлеглі московському патріархату.