Цьогорічний День Незалежності, який відзначали під обстрілами, став черговою кривавою сторінкою у російсько-українській війні. Повітряна тривога лунала в Україні майже 200 разів! Рашисти обстріляли 58 міст і містечок — досі такого ще не бувало. Найжахливіше, що ворог цинічно спрямував ракети на цивільні об’єкти — житлові будинки, зокрема, залізничну станцію Чаплине, що на Дніпропетровщині. Постраждали пасажири поїзда. Загинуло 25 людей, понад 50 — поранено. Це неповний перелік жертв ракетних ударів, завданих окупантами. Серед загиблих того дня в інших місцях — двоє діток, 6 та 11 рочків.

Загибель дітей, мабуть, найбільша несправедливість війни. Це відчуття вічного нестерпного болю. Ніколи не простимо ворогу смерть безневинних янголят.
 Всього з початку повномасштабного вторгнення росіі в Україні загинуло 379 маленьких українців, понад 700 — поранені. До речі, Папа Римський Франциск нещодавно вів мову про безневинні жертви російсько-української війни. Зокрема, згадав про Дарію Дугіну, доньку російського пропагандиста: «Я думаю про бідну дівчину, яка підірвалася у Москві на бомбі, що знаходилася під сидінням автомобіля. За війну платять безневинні…».
 У Міністерстві закордонних справ України зауважили, що рішення Папи Франциска згадати у контексті російсько-української війни смерть російської громадянки на території росії, до якої Україна не має жодного відношення, викликає нерозуміння. До МЗС запросили апостольського нунція й звернули його увагу на те, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Папа Франциск ще не приділяв окремої уваги конкретним жертвам війни, серед яких вже майже чотири сотні українських дітей, які загинули від рук російських окупантів.
 У міністерстві висловили сподівання, що в майбутньому Святий Престол уникатиме несправедливих висловлювань, які викликають розчарування серед українців.
 Згодом на сайті Ватикану з‘явилася заява, у якій зазначено, що виступи святішого Отця Франциска стосовно широкомасштабної війни в Україні, яку розпочала російська федерація, є чіткими й однозначними в засудженні її як морально несправедливої, неприйнятної, варварської, безглуздої, огидної та святотатської.
 …Лише вчора був останній день літа, а ми вже всі в очікуванні холодної зими. Як сказав голова правління Нафтогазу України Юрій Вітренко в інтерв‘ю британському виданню «Гардіан», нас чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. Температура повітря в наших оселях становитиме 17-18 градусів. Очільник відомства також порадив запасатися теплим одягом та ковдрами на випадок десятиградусних і більше морозів. Опалювальний сезон, за його словами, почнеться пізніше й закінчиться раніше.
 Звісно, ніхто не чекає у квартирах такого тепла, яке було до війни. Всі розуміють складність моменту. Однак навіть важко уявити, як будемо переживати зиму. Бо навіть теплі ковдри навряд чи когось зігріють у холодних багатоповерхівках. Народ рятуватиметься, як може. Хто поїде в село до родичів, які мають у хаті грубку, хто змушений буде їхати за кордон, шукаючи тепла там. Однозначно, буде дуже складно. Можливо, ми ще до кінця й не усвідомлюємо — наскільки.
 29 серпня, у День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, до українців звернувся головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.
 «Схиляю голову і розділяю разом із близькими та рідними біль непоправної втрати. Дякую за найбільшу жертву, свідомо віддану своїй державі. Так твориться історія і формується нація, якою захоплюватиметься світ. Обіцяю, жодна жертва не стане марною — ми продовжуватимемо боротьбу до нашої Перемоги. Стоїмо зі щитом. Пам’ятаємо всіх, хто на щитах», — сказав він.
  І ось наші захисники, всі, хто зі щитом, розпочали довгожданий контрнаступ на Херсонщині. Звичайно, всі ми прагнемо хороших новин і блискучого результату відразу. Але, як сказала керівниця об‘єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України «Південь» Наталія Гуменюк, українське командування не повідомляє деталей про перебіг бойових дій у Херсонській області, доки вони тривають. Вона закликала всіх зберігати спокій: «…незавершеною роботою ніхто не вихваляється, ми розпочали свою справу і будемо доводити її до кінця».
 Нам залишається, як і завжди, молитися за наше військо. Безмежно йому віримо і підтримуємо!
 Сьогодні — 1 вересня, День знань, початок навчального року. Дуже сумно, що не буде урочистого свята Першого дзвоника. Більше того, далеко не всі школи розпочнуть свою роботу в очному режимі. Кожен заклад освіти нині, в умовах війни, має право вибирати форму навчання самостійно: очну, дистанційну чи змішану. При виборі форми навчання враховувалася думка батьків. Зрозуміло також, що основна вимога для навчання офлайн — наявність укриття.
Втім, як сказала мені одна мама, навіть те, що школа має укриття, не заспокоює і не надає відчуття повної безпеки. Адже це просто укриття, а не бомбосховище. Отже, треба ретельно все зважувати, аби життя кожної дитини не наражалося навіть на найменші ризики.