Із перших днів повномасштабного вторгнення Красилівська міська територіальна громада обрала шлях волонтерства та допомоги захисникам і внутрішньо переміщеним особам. Про основні напрями роботи, гуманітарну місію, налагодження міжнародних зв’язків та життя громади ведемо розмову з очільницею Красилівської міської ради Нілою Островською.

— Із початку війни Красилівська громада почала отримувати гуманітарну допомогу із-за кордону. Так, українсько-німецьке товариство «Rhein-Dnipro» надало для Красилівської багатопрофільної лікарні велику кількість ліків, витратні матеріали, операційний стіл, ліжка, холодильники, реанімаційний дефібрилятор, інше необхідне обладнання. Заклад отримав допомогу і від благодійного фонду «Міжнародна асоціація підтримки України», і від німецько-української спільноти Lionsclub Karlstadt-Mittelmain, і від Литовської Республіки. Неодноразово руку допомоги подавала дружня Польща. Зокрема, римо-католицька парафія Успіння Пресвятої Діви Марії міста Пунська. Для потреб внутрішньо переміщених осіб вона надала одяг, харчові продукти, памперси.
Від американського фонду «World Central Kitchen в Україні», сім’ї, які приїхали з гарячих точок України та знайшли прихисток у нашій громаді, отримали продуктові набори.

Завдяки співпраці франко-української асоціації «Тризуб» та Координаційного штабу волонтерів Красилівської громади ми закупили продукти харчування для жителів Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Запорізької областей, а також для військових, на суму майже 268 тисяч гривень. Продуктові набори вагою понад 15 кілограмів отримали 250 сімей з окупованих територій, які проживають нині на території громади.
 Внутрішньо переміщеним особам неодноразово допомагала римо-католицька парафія Зіслання Святого Духа в Червонограді (настоятель отець Микола Леськів), «Карітас», а благодійний фонд «Рокада» надавав психосоціальну підтримку, благодійний фонд «Право на захист» — безоплатну юридичну допомогу.
Від Хмельницької обласної організації Товариства Червоного Хреста України продуктові набори отримали внутрішньо переміщені особи з інвалідністю І та ІІ групи. Агрохолдинг «Астарта — Київ» надав 120 продуктових наборів. А ПрАТ «Хмельницькрибгосп» безкоштовно надав тонну риби, жителі Западинського та Митинецького старостинських округів виготовляли рибні консерви для потреб військових.
— Ніло Василівно, знаємо, що громада виконує й певні замовлення військових частин.
— Так, ПрАТ «Красилівський машинобудівний завод», на прохання наших захисників, виготовляв дульні гальма натівського зразка, які доставили в Миколаївську область. Також це підприємство безоплатно виготовило 100 малих саперних лопаток, а ще 100 для потреб військової частини придбали за кошти бюджету громади.
Депутати підтримали мою ініціативу, і ми скасували нарахування премій та надбавок для працівників апарату міської ради на період воєнного стану. Тож на зекономлені кошти (майже 500 тисяч гривень) закупили необхідне для ЗСУ: за більш ніж 6 місяців війни відправили дизель-генератор, коліматорні приціли, тепловізори, пристрій нічного бачення з оптичною насадкою дальньої дії, наплічники, комплекти форменого одягу, бронежилети, запасні частини для військової техніки, багато іншого обладнання та спорядження, ліки.
Також громада на прохання нашого земляка Дмитра Жира, який з перших днів воює на Донецькому напрямку, придбала автомобіль Chevrolet Niva, 2006 року випуску, вартістю понад 133 тисячі гривень. На прохання командування військової частини А3199 зібрали кошти на придбання вантажопасажирського фургона Fiat Scudo, 2001 року випуску, вартістю 89250 гривень.
— А чи організовуєте благодійні заходи, щоб зібрати кошти для армії?
— Неодноразово організовували благодійні футбольні зустрічі, змагання з волейболу, настільного тенісу. На матчі красилівчан і теофіпольців зібрали понад 21 тисячу гривень, а коли змагалися шість команд юних футболістів, серед яких були гравці з Херсона, Києва, Харкова, Краматорська, — майже сім тисяч. На турнірі футболістів з Полонного, Красилова, Теофіполя, Білогір’я зібрали 8730 гривень.
Понад 6 тисяч гривень  передали волонтеру Сергію Боровику, котрий має придбати автомобіль для красилівчан, які зараз на передовій.
Під час концерту патріотично-мистецького проєкту «Армія з народом» вдалося зібрати понад 11 тисяч гривень. На благодійному ярмарку із продажу етнічної української страви — борщу з пампушками та салом — зібрали понад 11 тисяч гривень. А творчі колективи Центру культури «Перлина» після благодійного туру передали 14500 гривень для бійців на передовій.
Для придбання важкої техніки, яка є вкрай необхідною для бійців на передовій, у селі Западинці вдалося зібрати 16 тисяч гривень. Приємно відзначити, що тут працює «кулінарний фронт» на чолі з Мар’яною Ковалюк. Місцеві жінки, незважаючи на домашні клопоти, готують різні страви, і всю продукцію відправляють нашим воїнам.
Ось так, об’єднуючи зусилля, хто чим може, допомагаємо армії.
— І навіть у такий складний час Красилівська громада продовжує розвиватися, вирішує чимало внутрішніх питань...
— Хочу згадати, що в рамках ініціативи «Спроможні громади наближають Перемогу» Красилівську громаду обрали до складу дев’яти громад, де буде реалізовуватися один із міні-проєктів. Міська рада уклала Угоду про співпрацю між Шведським агентством з міжнародного співробітництва та розвитку «Sida», що реалізується компанією «SKL International». Участь у цьому проєкті дасть можливість на базі Красилівського підприємства теплових мереж створити бригаду робітників із числа внутрішньо переміщених осіб для надання послуг із ремонту житла, будівель, ремонту електрообладнання, систем водопостачання та водовідведення. Водночас іноземна компанія передасть комунальному підприємству обладнання на суму 10000 євро.
Також ми уклали Договір про співпрацю з Укмергським районом Литовської Республіки. Передбачено, що сторони розвиватимуть економічне, культурне і туристичне співробітництво.
Також у рамках шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» Красилівська громада, разом із сімома громадами з трьох областей України, напрацьовуватиме міні-проєкти для реалізації за міжнародні грантові кошти.
Безперечно, сьогодення вимагає від нас ще більших зусиль, ще більшої активності, аби спільно наближати Перемогу України та забезпечувати добробут жителів громади.