Довгоочікувана подія сталася минулого тижня — обмін військовополонених. Було звільнено 215 наших захисників, серед яких — 108 бійців полку «Азов». Зокрема, вдалося обміняти п’ятьох командирів – Дениса Прокопенка, Святослава Паламара, Сергія Волинського, Дениса Шлегу та Олега Хоменка (до закінчення війни вони перебуватимуть на території третьої країни — Туреччини). Серед звільнених також — Михайло Діанов, Катерина Поліщук (Пташка).

Експерти стверджують, що Україна, здійснивши такий обмін, отримала велику перемогу. Наших військових обміняли на Віктора Медведчука та 55 російських полонених. Необхідно зауважити, що після здійснення обміну коментарів від російської влади не було досить довго. Саме це викликало обурення серед патріотів росії. Гнів був великим: як, мовляв, посміли віддати бійців «Азова»? Нашу ж радість годі передати. Затьмарити її може лише те, що в російському полоні все ще залишається близько 2,5 тисячі українських захисників. І те, що ми добре знаємо, в яких умовах вони утримуються. Голодування, знущання, тортури… Варто лишень подивитися на звільнених бранців — серце стискається від болю. Наших хлопців, здається, лиш дух тримає.
Тож абсолютно зрозуміле розчарування росіян. Ба більше, обмін полонених відбувся якраз того дня, коли путін підписав указ про часткову мобілізацію. Передбачено мобілізувати близько 300 тисяч резервістів. Чоловіки призовного віку негайно почали покидати росію. Величезні автомобільні черги на кордонах із Казахстаном, Монголією, Фінляндією, Грузією… Багато з них налаштовані на подальше просування вглиб Європи. Окремі з країн, до речі, розглядають можливість надання притулку росіянам, які не хочуть іти на війну.
У багатьох містах рф почалися протести. І, хоча протестують, все ж таки, в основному, проти призову, а не проти російсько-української війни, однак, певні незручності наші північні сусіди уже відчули. Матері, дружини, сестри наважилися виступити проти мобілізації, назвавши її могилізацією.
Як зазначив Президент України Володимир Зеленський, «злочинна мобілізація використовується росією не лише для того, щоб подовжити страждання людей в Україні і щоб іще більше дестабілізувати світ, а й для того, щоб фізично знищити чоловіків – представників корінних народів, які живуть на територіях, які контролюються поки що, тимчасово, російською федерацією. …Це прорахована імперська політика. Це удар по народах, наприклад, Дагестану та й всього Кавказу, по корінних народах Сибіру та інших територій».
Росія мобілізовує нині і представників кримськотатарського народу в анексованому Криму. Окрім того, агресори на в’зд і виїзд закрили тимчасово окуповану Херсонщину. Тож є небезпека, що тут почнуть мобілізовувати українських чоловіків. Підставою можуть бути результати псевдореферендумів щодо приєднання до росії, які проводилися на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей 23-27 вересня. Окупанти рапортували про високу явку на так звані виборчі дільниці. Втім члени виборчих комісій разом з російськими військовими ходили по оселях, і люди змушені були голосувати фактично під дулами автоматів. Очікується, що вже найближчими днями росія за підсумками голосування на псевдореферендумах може оголосити про приєднання окупованих частин областей до своєї території.
Однак, як заявив Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, Європейський Союз ніколи не визнає результати російських псевдореферендумів на окупованих територіях України, а проти російської федерації повинні бути застосовані додаткові санкції. Незаконні  референдуми порушують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, є грубим порушенням міжнародного права.
Більшість країн займають таку ж позицію, засуджуючи проведення псевдорефендумів, і не визнаватимуть анексію тимчасово окупованих територій.
Оголошуючи мобілізацію, говорячи про можливе приєднання окупованих територій, очільник кремля вкотре пригрозив можливим використанням ядерної зброї, наголосивши, що це не блеф. На цю погрозу відразу відреагували США. Державний секретар Ентоні Блінкен зазначив, що його країна закликала російських чиновників «припинити вільні розмови» про можливість застосування ядерної зброї.
Як повідомили ЗМІ, радник Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США зробили попередження росії. Якщо вона наважиться застосувати ядерну зброю, її очікують катастрофічні наслідки.
Попри біль і страждання українського народу, маємо ще одну приємну звістку. В жовтневому номері журналу Time буде опубліковано інтерв’ю із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Обкладинку прикрасить фотографія генерала. Власне, підпис під фото саме такий, короткий і ємний: генерал.
Так-от, наш генерал на своїй сторінці у Телеграм написав: «…Жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора не вплинуть на нашу готовність боротися за свою свободу. Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю –  чи добровільно, чи за мобілізацією».  
Безмежно пишаємося Залужним. Нашим генералом.