Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 569

12-13 жовтня 2022 року в місті Ауґсбурґ, що у Німеччині, відбулась п’ята німецько-українська конференція муніципальних партнерств. У ній взяло участь понад 50 мерів з Німеччини та України, а також представники 102 громад з обох країн. Хмельниччину на конференції представляли міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко та голова Смотрицької селищної ради Ігор Ялоха (обидва муніципалітети є членами Асоціації міст України в Хмельницькій області).

П’яту німецько-українську конференцію з муніципального партнерства організовувала Сервісна служба «Міста в Єдиному Світі» Engagement Global за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку спільно з приймаючим округом Швабен, Спілка міст Німеччини, Асоціація міст України та інші асоціації з Німеччини та України.
Окрім цього, вже вдруге у рамках конференції муніципальні асоціації організовували спільний круглий стіл за участі мерів з Німеччини та України, що виконував функцію форуму з питань муніципальної політики, який допомагає посилити існуючі зв’язки між представниками муніципального рівня.
Багато представників понад 35 партнерств, які були засновані після початку війни у лютому 2022 року на знак солідарності та з метою надання підтримки постраждалим під час війни, отримали першу можливість поспілкуватися особисто саме під час цієї конференції. Водночас, наявні багатосторонні зв’язки на місцевому рівні забезпечили пряму комунікацію, які враховує наявні потреби, та, відповідно, термінову підтримку для українських громад (включно з комунікацією між самими українськими громадами).
Цілком очевидно, що мережі муніципального партнерства також можуть зробити внесок у подолання наслідків війни. При цьому необхідно не тільки застосовувати вже наявні мережі, а й розбудовувати їх на різних рівнях.
 «Враховуючи війну у нашій державі, ряд німецьких міст висловили свою готовність у допомозі, підтримці та відбудові населених пунктів в Україні. Протягом цих днів було обговорено чимало перспектив, планів, можливості реалізації різних партнерських проектів і підписання відповідних угод між муніципалітетами. Сподіваємось на плідну співпрацю міст Німеччини та України. Спільними зусиллями ми обов’язково переможемо!», - підкреслив учасник конференції, міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко.
Дуже високий рівень готовності громад у Німеччині та в інших країнах Європи до надання підтримки Україні, який зберігається і сьогодні, може отримати додатковий імпульс завдяки новим контактам та на основі національних та міжнародних стратегій (відбудова, перспектива вступу до ЄС) з урахуванням цілей та досвіду двосторонньої співпраці з розвитку (Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року).  
Учасники конференції заслухали різноманітні фахові доповіді, взяли участь у панельних дискусіях, проєктних майстернях та ринку можливостей. Цей захід допоможе конкретизувати внесок різних сторін до подолання наслідків війни, а також забезпечити демократичний і сталий розвиток у громадах Німеччини, України та в усьому світі у довгостроковій перспективі.