Блискучу військову операцію, якій немає аналогів у світі, провели минулого тижня наші армійці. На світанку, коли орки-моряки ще бачили солодкі сни, було атаковано базу Чорноморського флоту росії в Севастополі. Повітряні та морські надводні безпілотники налетіли, наче рій бджіл, і почали трощити кораблі ворога. Супутникові знімки показують, що  пошкоджень зазнало кілька суден, у тому числі й фрегат «адмірал макаров», який виконував роль флагмана флоту після потоплення українцями пріснопам’ятного крейсера «москва».

Кремлівський карлик у люті: такого приниження після нещодавно майстерно влаштованого вибуху на Кримському мості він  не чекав. Адже підступи до бази нашпиговані системами протиповітряної оборони. Здавалося б, миша не може прошмигнути. А наші прошмигнули і дали чосу, тобто погромили рашистів. Як свідчить розвідка, тепер у морі поменшало ракетоносців, і росіяни не зможуть  звідси певний час обстрілювати  «Калібрами» наші міста.
Головний орка не забарився з відповіддю. По різних регіонах України ворог випустив невдовзі 55 крилатих,  одну авіаційну й 22 зенітні ракети та застосував 5 безпілотників. У основному били по об’єктах енергетичної інфраструктури, щоб залишити нас у пітьмі та без тепла.
Оскільки мова йде про війну, то зазначимо, що українські війська зараз тримають ініціативу в своїх руках на південному напрямі, крок за кроком звільняючи Херсонщину. Рашисти ж ціною великих втрат намагаються просуватися на Донеччині. Ось яку заяву щодо війни з росією зробив позавчора головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний: «Ми ведемо війну проти країни, розмір якої в 28 разів більший за розмір нашої держави, населення якої чисельніше за наше в 4 рази, військовий потенціал якої кратно перевищує наші можливості. Ми ведемо війну на суші, в повітрі, на морі, в кіберпросторі і т. д. Ми ведемо війну не 8 місяців, а 8 років і 8 місяців. Усе це свідчить про нашу стійкість, мужність захищати своє та спрагу перемоги. Перемога дається нам дуже важко. Але вона неодмінно буде!».
 В це вірить і український народ. Підстав для оптимізму й віри в завтрашньому дні багато. Передусім тому, що нашій армії різні держави дають багато сучасної зброї, а нещодавно почали поставляти найнеобхіднішу. Особливо активізувалася Німеччина. Її зенітний ракетний комплекс IRIS-Т добре зарекомендував себе на фронті. Незабаром партнери поставлять ще три таких комплекси. Наш  головний союзник –  Сполучені Штати Америки – на початку листопада передають дві давно очікувані системи протиповітряної оборони
NASAMS, яких згодом  буде вісім. Вони  можуть збивати в небі все – від безпілотників до балістичних ракет та винищувачів. Обнадіює, що нарешті й Ізраїль долучився до підтримки України. Він дав суперточні системи  для перехоплення іранських дронів-камікадзе.
Знаючи, що росіяни знищили або значно пошкодили до сорока відсотків нашої енергетичної інфраструктури, демократичний світ оперативно відгукнувся на потреби. Дванадцять країн нададуть майже тисячу одиниць обладнання для відновлення об’єктів енергетики. Перші партії допомоги вже в Україні.
Єврокомісія працює над наданням нашій державі 1,5 мільярда євро щомісяця, аж до закінчення війни.
Ще одна знакова подія днями відбулася в Мюнхені – міжнародна експертна конференція з відновлення, реконструкції та модернізації України. Як зазначалося, фінансувати цей проєкт мають держави «Великої сімки», Євросоюз, міжнародні організації. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що відбудова України буде планом Маршала ХХІ століття.
Це – чудова, але все ж –  неблизька перспектива. Як вижити зараз? Що чекає нас найближчим часом? Кабмін схвалив проєкт держбюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів. Головний документ життя держави планують із урахуванням 1,3 трильйона гривень доходів. Витрати становитимуть 2,6 трильйона гривень. Пріоритетом будуть безпека та оборона: на боротьбу з окупантами спрямують трильйон гривень. Збільшать видатки на пенсії, медицину та освіту, на ліквідацію наслідків збройної агресії росії (будівництво, ремонти, купівля людям житла). Дефіцит бюджету уряд планує покривати за рахунок зарубіжних партнерів, які вже висловили готовність до цього.
Найгарячіша тема останніх днів – зернова угода між Україною, Туреччиною й ООН та дзеркальна між росією, Туреччиною й ООН, яка почала діяти в серпні. Під надуманим приводом, нібито через нещодавні вибухи в бухті Севастополя, російська федерація заявила, що зупиняє участь у зерновій угоді, тобто ставить під загрозу транспортування зерна з українських чорноморських портів у Африку, Азію та Європу. Насправді, росіяни ще у вересні почали шантажувати цим світ. Як бачимо, росія знову робить їжу зброєю у війні, яку сама розпочала. Один із повноважних американських представників каже, що жодна інша країна не може замінити можливості України експортувати зерно Чорним морем. До речі, зернова угода дозволила безпечно відправити вже понад десять мільйонів тонн продукції. А це харчі для кількасот мільйонів нужденних!
Першим на демарш росії  миттєво відреагував турецький президент Реджеп Ердоган. Він запевнив, що його країна продовжуватиме свої зусилля, щоб служити людству. Обурливу реакцію висловив очільник США Джо Байден. Більше того, щоб застерегти путіна від необдуманих кроків, він відправив у Європу ударну авіаносну групу на чолі з атомним авіаносцем, на якому базується дев’яносто літаків та гелікоптерів, у тому числі новітні винищувачі  F-35. Кораблі стануть на якір у Портсмуті на півдні Великобританії. І путін завагався. Каравани із зерном йдуть.
Російський диктатор, для країни якого з 5 грудня  через ембарго закриється ще одне велике джерело доходів – транспортування нафти морським шляхом, заговорив про переговори з Заходом щодо України. В черговий раз він звинуватив керівництво нашої держави у відмові сісти  з ним за стіл переговорів. Відповідь йому чітка – виведи війська з території України в межах її кордонів станом на 1991 рік. Тоді й можна про щось говорити й домовлятися.
  Чи піде на це дрібний політичний гравець-шулер, підступний брехун і безжальний виродок, який під машкарою захисту «русского міра» хоче знищити нашу державу, котра за роки спільного життя з «братскім народом», відчула на собі його огидну суть і хоче відхреститися від орків як чорт від ладана.