Минулої п’ятниці, 4 листопада, до України з неоголошеним візитом прибув радник Президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Як повідомили ЗМІ, він вкотре запевнив, що Вашингтон підтримуватиме нашу державу у війні з росією і надалі. Зокрема, й після проміжних виборів у США (вони відбулися 8 листопада). 

Уже через декілька днів у виданні Washington Post з’явилася інформація, що адміністрація Джо Байдена у приватному порядку звернулася до української влади з закликом продемонструвати свою готовність вести перемовини з росією. Для того, щоб «забезпечити підтримку країн, громадяни яких можуть хвилюватися через перспективу війни на довгі роки». Мова, зокрема, йде про країни Африки та Латинської Америки, які найбільше страждають від продовольчої та енергетичної кризи через війну, розпочату росією.
 Закономірно, інформація викликала резонанс. Відповідно відреагував Президент Володимир Зеленський, наголосивши, що перемовини з росією можливі лише за виконання чітких умов. Він 7 листопада звернувся по відео до учасників Кліматичного саміту в Єгипті: «Кожен, хто серйозно розглядає кліматичний порядок денний, так само серйозно повинен розглядати й необхідність негайно зупинити російську агресію, відновити нашу територіальну цілісність і примусити росію до справжніх переговорів про мир. До таких переговорів, які ми неодноразово пропонували і на які завжди отримували божевільні російські відповіді новими терактами, обстрілами чи шантажем. Іще раз: відновлення територіальної цілісності, повага до Статуту ООН, відшкодування всіх збитків, завданих війною, покарання кожного воєнного злочинця і гарантії, що це не повториться. Це абсолютно зрозумілі умови».
 Водночас незмінною залишається позиція Німеччини. Як заявила заступниця речника федерального уряду Крістіне Гоффманн, Україна сама повинна вирішувати, як і коли проводити перемовини з росією. До того ж, вона зауважила, їхня країна бачить «принципову готовність України до переговорів», але досі бракувало «бажання російської сторони йти на переговори».
 Свою позицію щодо переговорів висловив і президент Франції Емануель Макрон, зауваживши, що вони повинні відбутися за умовами України й у терміни, вибрані нею.
 Поки ж що, розуміємо, конкретно про переговори мова не йде. Тим часом Збройні сили України продовжують буквально метр за метром звільняти наші території, одночасно відбиваючи знавіснілі атаки ворога. Особливо гаряче зараз на Донбасі. Бахмут, Авдіївка, Вугледар – на цих напрямках фронту російські окупанти зазнають величезних втрат. Там нині йдуть жорстокі бої. Ворог застосовує всі види зброї — артилерію, реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), авіацію. Росіяни не зважають на кількість жертв серед своїх солдатів.
 Наші славні ЗСУ і надалі отримують сучасну надточну зброю від країн-партнерів. Так, із Норвегії, Іспанії та США прибули нові системи протиповітряної оборони — NASAMS і Aspide. Дякуємо західним партнерам за те, що наше небо стане безпечнішим.
 А Богові дякуємо за те, що маємо теплу осінь. Плюсова температура поки що рятує Україну від холоду і темряви, дозволяючи заощаджувати електроенергію. Однак зима вже відчиняє двері. А росіяни не збираються відміняти свої диявольські плани зі знищення нашої енергетичної інфраструктури. Ми всі, громадяни й влада, повинні бути готовими до найгірших сценаріїв, приміром, коли у вашому місті внаслідок обстрілів тиждень чи й два не буде світла.
 Уряд ще раніше радив жителям міст продумати варіант тимчасового виїзду. Найкраще, звісно, коли хтось має можливість пережити холоди в хаті, де є грубка. Уявляю, як радіють ті, у кого в селі десятиріччями стояла стара батьківська хата, яку ніяк не могли продати. А тепер вона допоможе їм пережити лихо…
 Воєнна зима буде дуже складною. І ми всі це розуміємо. Однак так само сподіваємося, що, попри все, вистоїмо. Український уряд прийняв рішення звільнити від сплати ПДВ та ввізного мита імпорт товарів, які необхідні для проходження опалювального сезону. Це стосується генераторів, акумуляторів, трансформаторів, обігрівачів тощо. Думаю, від цієї новини багатьом уже стало тепліше.
 Володимир Зеленський у своєму відеозверненні сказав: «Ми чітко розуміємо: перетворити зиму на зброю – це план держави-терориста проти нашої держави, як і проти всієї Європи. Але робимо все, щоб і цей російський план зазнав провалу, як різні попередні».
Тим часом до України повертаються тіла загиблих захисників-героїв. Днями вдалося повернути 38 тіл військовослужбовців. Повертаються до найрідніших: батьків, дітей, дружин. Щоб навіки лягти в рідну землю, яку захищали…
 Ніколи не простимо ворогу. Слава Героям!