Той, кому здавалося, що Революція Гідності пішла з порядку денного, залишивши по собі лише щорічне державне свято
21 листопада — День Гідності та Свободи, помиляється. Сьогодні, під ракетними обстрілами, в думках багатьох з’являлося питання: а що було б, якби у 2013-ому не відбувся Майдан? Поза всяким сумнівом, тоді б росія без єдиного пострілу захопила не частину, а всю Україну, проковтнула б її разом з тодішнім кишеньковим президентом-запроданцем.

Студентам, які в жовтні 1990 року вийшли з протестами на площу Києва, зараз по 50. А тим, хто народився у рік Революції на граніті, виповнилося 32. Ровесникам Помаранчевої революції — 18 років. І сьогодні багато представників цих поколінь — під Бахмутом і Херсоном, в інших гарячих точках війни, куди пішли добровольцями, мобілізованими, волонтерами. Прагнення Гідності і Свободи веде під обстріли, прирікає на героїзм і доводить, що волелюбний народ не прислужуватиме, не плазуватиме перед московитами. Тепер, коли після дев’яти років подій на Майдані сповна відкрилося істинне обличчя «старшого брата», розуміємо, що вибір у 2013-ому був правильний. Голос Майдану звучить і сьогодні, не стихне він і надалі, щоразу нагадуючи, що влада має служити народу, а не навпаки, що дух Свободи має особливу силу.
Лише Перемога України над росією дозволить виконати і рішення Окружного суду Гааги у справі про збитий пасажирський літак Малайзійських авіаліній, наголосив міністр оборони Олексій Резніков. Під час катастрофи літака на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року загинуло 298 людей. Міжнародна слідча група дійшла висновку, що Боїнг-777 збили з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить російським збройним силам. Суд у Нідерландах визнав винним ігоря гіркіна — «міністра оборони» так званої днр, і його двох поплічників. Засудив їх до довічного ув’язнення та виплати сім’ям постраждалих 16 мільйонів євро компенсації. Транспортування смертоносної зброї на територію України є одним із ключових доказів, що рф фінансує тероризм. Речник президента рф дмитрій пєсков висловився, що росія знищує українську критичну інфраструктуру, щоб схилити Україну до переговорів. Саме так поводяться і терористи ІДІЛ: вбивають невинних людей, аби були виконані їхні вимоги. Ця заява пєскова має «відкрити очі деяким країнам, які досі вірять, що росія прагне переговорів», наголосив речник МЗС України Олег Ніколенко.
    Щоб змусити керівництво нашої держави піти на поступки, росія відкрито заявляє, що хоче організувати 10-12 мільйонів українських біженців. Цілеспрямовано агресор тероризує населення України руйнацією систем енергозабезпечення. Вже шість разів українська енергосистема зазнавала масованих обстрілів, а 15 листопада москальня запустила майже 100 ракет на нашу територію, пошкодила 30 об’єктів. Як зброю, російські терористи хочуть використовувати і холод. «У їхній хворій уяві українці, які сидять декілька годин без світла, — це і є перемога. Вони думають, що так змусять нас капітулювати. Цього не буде! — каже прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. — Все, що вони зруйнували, ми відновимо».
Щоправда, на відновлення пошкоджених ТЕС і ТЕЦ, на приведення до ладу об’єктів системи розподілу електроенергії за найскромнішими підрахунками треба майже 7,5 мільярда гривень. Зрозуміло, що з кожними новими обстрілами ситуація погіршуватиметься. Тож, окрім відновлення пошкоджень, гостро постає питання захисту енергетичної інфраструктури — Україні потрібна найефективніша протиповітряна оборона. І хоч міжнародні партнери затвердили програми допомоги українській енергосистемі на понад 200 мільйонів євро, саме ППО допомогла б захистити її від наступних атак.
А масовані обстріли під час саміту «Великої двадцятки» не лише свідчать про бажання показати путіним своє верховенство, а й роздратованість, бо щось іде не так, не за планом. «росія продемонструвала, що їй плювати на всіх і вся. Це реальна країна-мавпа. Причому мавпа не з точки зору розвитку, а з точки зору того, що мавпи ледь не єдині тварини на планеті, які полюбляють відходами своєї життєдіяльності кидатися в інших. Здається, дев’ятнадцять цивілізованих представників «Великої двадцятки» нарешті побачили абсолютно дику країну під назвою російська федерація», — коментує цей факт політолог Ігор Рейтерович.
У найближчі кілька місяців росіян на жодні подібні заходи взагалі не запрошуватимуть. І масований обстріл української території та інцидент, який трапився на території Польщі, коли загинуло дві людини, аж ніяк не призведе до послаблення допомоги Україні. Навпаки — підтримка посилиться.
Та все ж маємо розуміти, що удари по енергосистемі стануть для нас значно болючішими взимку. На такі випадки влада повинна мати чіткий план дій, передбачити вихід із надзвичайних ситуацій. Та, на превеликий жаль, навіть війна поки що не знищила договорняки, корупційні скандали. Ось, наприклад, у постанові про безмитне ввезення генераторів Кабмін вписав вимогу подавати купу всіляких паперів до Міненерго. Це рішення на тижні затягує доставку вантажу, і на контрасті з героїзмом ППО та наших енергетиків аж за кілометри смердить корупцією.
Так само, як обрання Нестора Шуфрича та Григорія Суркіса членами Національного олімпійського комітету. Обидва — народні депутати забороненої в Україні партії ОПЗЖ, яку очолював Медведчук. На початку війни Шуфрича затримала Київська тер-
оборона за спробу зняти на камеру український блокпост. Колишній президент «Динамо» Суркіс після 24 лютого виїхав з України разом зі своїми повнолітніми онуками. Після цього він повертався в Україну та намагався забрати 13 коштовних годинників. Після
9 місяців повномасштабної війни, коли щодня від російських снарядів і ракет гинуть українці, високі посади посідають адепти «русского міра», депутати прокремлівської партії ОПЗЖ. Як це можливо? Не дивно, що Андрій Шевченко, відомий футболіст, наступного дня відмовився від роботи в НОК «за такого складу». І після цього Шуфрич і Суркіс змушені були подати заяви та покинути олімпійський комітет.
Із такою рішучістю, з якою б’ємо зовнішнього ворога, треба долати й внутрішнього. Бо ж замасковані пристосуванці та лицеміри з часом мають здатність нівелювати все, за що справжні патріоти проливали кров.