Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 604

 Минулий тиждень знову означився масованим ракетним обстрілом нашої держави. росіяни вдев’яте завдали удару по енергетичній інфраструктурі України, намагаючись поцілити по магістральних мережах та об‘єктах генерації. Всього було випущено 76 ракет. Наші ЗСУ збили 60.

 Знову почалися ремонтні роботи, аварійні відключення, темрява в наших домівках стала густішою й довшою… Однак ми вже і до цього пристосувалися. Навчилися годинами чекати світла. Звісно, складно, але це можна пережити. А от як сприймати смерті мирних українців? Того самого 16 грудня в Кривому Розі ракета поцілила у житловий будинок. Серед загиблих — молода родина, мама, тато й півторарічний син. Серце не йме віри, що гинуть дітки (з початку повномасштабного вторгнення їх загинуло уже понад 450), серце не може вмістити у собі весь наш гнів.
 А вже 19 грудня, якраз на Святого Миколая, Київ знову зазнав атаки — дронами-камікадзе. Наші сили ППО з 35 збили 30, однак було поранено двоє людей, пошкоджено житлові будинки, об‘єкт критичної інфраструктури.
 Загарбники не полишають спроб розчавити нас, якщо не фізично, то морально, — аби ми занепали духом і втратили прагнення до боротьби. росії не вдалося блискавично виконати військову спецоперацію, тож тепер вона готується до затяжної війни.
 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав: «Ми не повинні недооцінювати росію. росія планує довгу війну. Ми бачимо, що вони мобілізують більше сил, що вони готові зазнавати великих втрат, що вони намагаються отримати доступ до більшої кількості зброї та боєприпасів». Так, росія готова втратити на цій війні навіть до 300 тисяч військовослужбовців, аби досягти своєї мети. Про це пише The New York Times.
 Про продовження російсько-української війни говорить і Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний (в інтерв’ю виданню The Economist). Зокрема, він вказує на ризики нового масштабного наступу росії на початку 2023 року: «Наша стратегічна задача – втримати рубіж і підготуватися до війни, яка може розгорітися в лютому. Мати резерви і зброю. Війна ця почнеться не на Донбасі, а з Білорусі в напрямку Києва, можливо, з півдня…»
 Головнокомандувач зазначає, що російська мобілізація спрацювала. Неправда, що в них все так жахливо, і вони не будуть воювати. Будуть, бо цар велів їм іти на війну.
 Водночас Валерій Залужний впевнений у силі Української армії: «Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але потрібні ресурси. Треба 300 танків, 700 БМП, 500 гаубиць, тоді, думаю, абсолютно реально вийти на кордони 23 лютого».
 Ми воюємо уже десять місяців. Попереду нас так само чекає тривала війна. Адже ми не збираємося здаватися. А Захід обіцяє нам допомагати стільки, скільки буде потрібно. Тож виснажлива війна за нашу незалежність мусить продовжуватися. І за Перемогу доводиться платити високу ціну.
 Поки військо воює, Верховна Рада обговорює і приймає закони, без ухвалення яких неможливий початок переговорів про членство України в ЄС. Так, зокрема, підтримано законопроєкт №7662 про «удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду».
 Також парламентарі ухвалили Закон України «Про медіа». Є сподівання, що прийняття закону забезпечить необхідні сучасні європейські умови для розвитку сфери медіа.
 Минулого тижня Верховна Рада прийняла ще один закон — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності (N5655). Практично відразу було підготовлено петицію до Президента України із закликом накласти вето на цей закон. Петиція швидко набрала 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду.
 У петиції йдеться про те, що прийняття закону пришвидшить хаотичну забудову міст. Нові містобудівні норми дозволятимуть великим забудовникам не проходити перевірку органами місцевого самоврядування. Громадськість та місцева влада будуть позбавлені можливості перешкоджати незаконним забудовам. Проти закону про реформування галузі містобудування категорично виступила Асоціація міст України. Заяву Асоціації підписали мери 40 міст України. Серед них — Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
 Минулого тижня завершився чемпіонат світу з футболу, в якому переможцем стала збірна Аргентини. Але, думаю, не це для нас найважливіше. Перед фінальним матчем чемпіонату між Аргентиною та Францією Президент України Володимир Зеленський  звернувся до  Міжнародної федерації футболу з проханням надати йому можливість виступити перед вболівальниками по відеозв’язку. Однак ФІФА відхилила прохання України.
 Разом з тим, Президент України повідомив, що хотів звернутися до всього світу, до всіх, хто цінує мир і життя. У зверненні він розповідає про формулу миру, яку запропонував Київ. Це важливо, адже «у війни немає чемпіонів, не може бути нічиєї». Володимир Зеленський подякував футболістам і світовим ЗМІ, які поширили його звернення після відмови ФІФА. Світ все одно нас почув…
 …Знаю, сьогодні я — і ви так само — знову сидимо без світла. Можливо й, без води і тепла. Але всіх, упевнена, гріє думка, що до весни залишилося уже 68 днів. І ось тоді, коли зійдуть сніги, до нашої Перемоги буде якраз на 68 днів ближче.
 Дочекаємося!