Російський опозиціонер Ілля Яшин отримав 8,5 року колонії загального режиму за позицію проти війни в Україні. Кримінальну справу проти політика порушили за розповідь про вбивство українців у Бучі.

Вирок йому виніс Міщанський суд Москви за поширення «фейків» про російську армію. До речі, державний обвинувач вимагав засудити політика до дев’яти років колонії.
Відомо, що навіть після звільнення з в’язниці Яшину буде заборонено користуватися інтернетом протягом чотирьох років.
Ілля Яшин із початку війни в Україні відкрито зайняв антивоєнну позицію, він закликав росіян прозріти й не вірити брехливій пропаганді кремля. У інтерв’ю, особливо за кордоном, Яшина не раз запитували, чи не побоюється він, що за всі озвучені думки в росії його можуть запроторити до в’язниці. Та він упевнено відповідав, що тікати не буде.
І вже в квітні цього року проти нього відкрили кримінальну справу після того, як під час одного з його прямих ефірів в Інтернеті він розповідав про вбивство мирних українців у Бучі на Київщині під час російської окупації. Йому закидали «поширення свідомо неправдивої інформації з мотивів політичної ненависті», — так русня характеризує катування безневинних людей, ґвалтування жінок, дітей і вбивства українців у Бучі, Ірпені, Гостомелі…
Під час судових засідань Ілля Яшин свою провину не визнав, зазначивши, що наводив як позицію України, так і позицію міноборони росії.
«Дивлячись на наслідки цієї жахливої війни, ви, напевно, самі вже розумієте, яку важку помилку зробили 24 лютого. Нашу армію не зустрічають квітами. Нас називають карателями і окупантами. З вашим ім’ям тепер міцно асоціюються слова «смерть» і «руйнування». Ви принесли страшну біду українському народу, який, напевно, ніколи нас не пробачить. Але ж ви ведете війну не тільки з українцями, а й зі своїми співвітчизниками», — сказав Яшин у суді, звертаючись до кремлівського кривавого диктатора путіна.
Довідково: Ілля Яшин (1983 р. н.) — російський політичний та громадський діяч. Після вбивства російського опозиційного політика Бориса Нємцова працював над завершенням підготовленого Нємцовим дослідження про агресію рф на Донбасі «Путін. Війна». Після 24 лютого публічно виступив проти війни, яку веде росія проти України.