Валентина Матвієнко замовчує своє українське походження і б’є себе в груди, заявляючи про любов до росії. Вона — радянський і російський політик і дипломат, голова ради федерації федеральних зборів рф, яка народилася на Хмельниччині, проте підтримує кривавий путінський режим. Згідно з рішенням Шепетівської міської ради та громади міста від 2 березня 2014 року Матвієнко занесена на дошку ганьби міста. Адже рада федерації рф під її головуванням дала дозвіл путіну на введення російських військ на територію України.

За дії щодо анексії Криму до Матвієнко застосовані санкції ЄС — їй заборонено в’їзд до країн Євросоюзу та заморожені всі активи на його території.
У Центрі протидії з дезінформації при РНБО України проаналізували досьє пропагандистки й опублікували її основні цитати. Так, щодо окупації Донецької та Луганської областей у 2014 році вона сказала: «росія змушена була стати на захист, бо рухалися ешелони бандерівців», а після повномасштабного вторгнення наголосила: «Ми хочемо припинити громадянську війну в Україні»; «російські військовослужбовці діють гуманно. Вони не використовують мирних громадян як «живий щит», не обстрілюють міські квартали, не знищують об’єкти соціальної та комунальної інфраструктури. Не заплямували себе розправами над військовополоненими»; «На полі бою нам реально протистоять не лише Збройні сили України, нацистські батальйони, а й колективний Захід, НАТО».
Матвієнко забула про своє українське походження і є палкою прихильницею путіна.
Вона народилася 7 квітня 1949 року в місті Шепетівці. Дівоче прізвище — Тютіна. До 18 років жила і навчалася в УРСР.
Закінчила середню школу зі срібною медаллю, у 1967 — з червоним дипломом — Черкаське медичне училище, потім — Ленінградський хіміко-фармацевтичний інститут. У 1972-77 роках — завідувачка відділу, секретар, перший секретар Петроградського райкому ВЛКСМ, м. Ленінград.
Була заступником голови уряду рф (1998-2003), губернатором і головою уряду Санкт-Петербурга. Член бюро вищої ради партії «єдина росія», почесний громадянин Санкт-Петербурга і Кисловодська.
Матвієнко позбавлена державних нагород України та інших форм відзначення, їй заборонено в’їзд на територію України відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 травня 2018 року.