Із початку повномасштабної війни російські окупанти зруйнували або повністю стерли з лиця землі багато українських міст і сіл у зоні бойових дій. Щоб застрахати, залишити українців у пітьмі й холоді, вороги постійно вдаються й до ракетного терору, обстрілюючи фактично всі регіони держави, особливо — енергетичну інфраструктуру. Торік жахливих, підступних ударів з великими жертвами серед мирного населення зазнали Кременчук, Вінниця. І ось минулої суботи велика біда сталася в місті Дніпрі. Потужною ракетою Х-22, що призначена для знищення авіаносних груп у морі, безжальні орки вдарили по житловій багатоповерхівці, убивши сорок п’ять людей. Світ у шоку від чергового варварства московитів, гнівно засуджує ці нічим не виправдані дії.

Скільки ще невинних жертв серед мирного населення має понести Україна й скільки ще зазнати втрат серед військових у боях з російськими окупантами, щоб демократичні держави нарешті усвідомили, зрозуміли, що протистояти віроломній рашні їм треба разом з Україною, рішуче й негайно?! Гріх сказати, що нас залишили наодинці з ворогом. Держави Європейського Союзу з початку повномасштабної війни надали Україні військової, фінансової та гуманітарної допомоги майже на п’ятдесят мільярдів євро. Від США, допомога яких обчислюється десятками мільярдів доларів, ми одержали найбільше зброї. Саме це не дало росіянам перемогти нашу державу за три дні, як вони похвалялися зробити перед вторгненням своєї військової армади.
Кровопролитна війна закінчиться поразкою окупантів тоді, коли зарубіжні партнери, не боячись ядерного шантажу кремлівських правителів, без зволікань перейдуть до поставок усіх видів сучасної зброї, яку просять українці для захисту не тільки рідної землі, а й усієї Європи. Зараз ЗСУ, що готуються до контрнаступу, в першу чергу потрібна бронетехніка. В країнах ЄС є майже дві тисячі сучасних танків Leopard 2 німецького виробництва. Обороноздатність цих держав не буде підірвано, коли передадуть нашій армії хоча б десять відсотків названої бойової техніки. Сім країн готові відправити ці танки хоч зараз, але Німеччина вагається дати дозвіл, нібито через побоювання, що це призведе до світової війни.
Необхідно брати приклад з рішучості Польщі, яка раніше передала Українській армії майже 260 танків Т-72 радянського зразка і тепер готова поділитися й «леопардами». Треба дякувати й Великобританії, що без вагань дає новий великий пакет допомоги: 14 власних вітчизняних танків, сто гусеничних бронетранспортерів, вісім самохідних артилерійських установок, яких згодом буде тридцять. Це може стати основою формування механізованої бригади.
Переконаний, чергова зустріч Контактної групи з оборони України, що пройде 20 січня в Німеччині, на американській авіабазі «Рамштайн», стане майданчиком, на якому держави публічно оголосять свої плани щодо передачі Україні нових пакетів зброї, нарешті дасть суттєвіший поштовх для довгоочікуваного виділення танків та іншої сучасної зброї. До речі, на підході в Україну американські й німецькі бронемашини, три протиракетні системи Patriot. Зараз у Німеччині, Великобританії й США наші воїни вчиться оволодівати цими та іншими видами сучасного озброєння.
Що світ рішуче налаштований зупинити російську агресію, засвідчив і Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі, що відбувається з 16 по 20 січня. Серед найголовніших тем — підтримка України в її боротьбі з окупантами й у післявоєнній відбудові. На форумі представили формулу миру від Володимира Зеленського. Мирний план — це десять пунктів: від ядерної безпеки до відновлення територіальної цілісності України, від енергетичної безпеки до повернення всіх військовополонених і депортованих, яких утримує російська федерація. Документ презентувала перша леді України Олена Зеленська, яка закликала світ підтримати українську формулу миру.
Говорячи про підтримку нашої держави демократичним світом, слід зазначити, що партнери також допомагають українцям вижити в ці важкі часи. Позавчора Євросоюз надав Україні три мільярди євро макрофінансової допомоги з передбачених на поточний рік вісімнадцяти мільярдів. Це дозволить уряду фінансувати соціальні видатки, відновлювати критичну інфраструктуру. Кошти також підуть на початкове сприяння сталій повоєнній відбудові задля підтримки України на її шляху до європейської інтеграції. Важливо, що позика погашатиметься протягом 35 років, причому в перші десять років Україна нічого не платитиме. А обслуговування відсотків та інших платежів по кредиту взяли на себе держави ЄС.
Оскільки ми прагнемо влитися в європейську сім’ю, Євросоюз прив’язує видачу наступних п’ятнадцяти мільярдів євро до виконання Україною взятих на себе зобов’язань. У разі відкату якоїсь із реформ можемо втратити право на безвідсотковий кредит. Ці та інші жорсткі вимоги партнерів до України на шляху її реформування тільки підуть на користь, наблизять нас до давноочікуваного членства в ЄС, до цивілізованого світу.