Яке ж яйце не мріє бути яйцем Фаберже? І цю мрію допомагає простим, нічим не примітним, яйцям втілити головне у період війни відомство — Міністерство оборони. Воно уклало угоду на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернівецькій і Черкаській областях, із царським розмахом. А якби йшлося про військові частини, які нині на лінії зіткнення, повірте, вартість була б ще вищою. Та угода на 13,16 мільярда гривень із ТОВ «Актив компані» — це й справді, захмарні апетити. Дізнавшись, що Міноборони законтрактувало яйце по 17 гривень за штуку, тоді як роздрібна ціна в київських магазинах менше ніж 7 гривень за одне, картоплю замовили по 22 гривні за кілограм, коли в магазині 8-9, що куряче стегно купують чомусь по 120 гривень замість 80 за кілограм, то так і напрошується запитання: «А ви не луснете від такого дерибану?». Бо ж у порівнянні з попереднім роком витрати на харчування військовослужбовців за тим же переліком продуктів зросли на 266 відсотків.

Угоду з «Актив компані» від імені міністерства підписав директор департаменту держзакупівель Богдан Хмельницький, у якого ще влітку проводили обшуки по справі розкрадань на поставках амуніції для військових. Він підмахнув контракти на постачання бронежилетів із турецькою фірмою, а та мала їх отримати з Бахрейну. Міноборони заплатило 580 тисячу доларів авансу, але взагалі нічого не отримало. То чому цей чиновник і далі підписував угоди? Після обшуку в Богдана Хмельницького у відомстві заявили, що жодних підозр йому не висунули, він продовжував працювати. Схоже, подібні угоди — це «коник» пана Хмельницького, бо ж ДБР надавало в Кабмін доповідну про закупівлю за завищеними цінами та неналежної якості черевиків для військових, де він був ключовим фігурантом. Та безкарність, як відомо, породжує свавілля, а для нього закон не писаний.
Своїм ненажерливим інтересам, а не Закону, служив, виходить, і заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Лозинський. За повідомленням НАБУ, його затримали під час неправомірної вигоди у розмірі 400 тисяч доларів. Ці кошти посадовець такого високого рівня отримав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання і техніки за завищеними цінами. На позачерговому засіданні Кабмін звільнив заступника міністра Лозинського з посади. Та скільки їх, ще залишається, отих тилових пацюків, які наживаються у період війни! У колишні часи ганьбу «змивали» кров’ю. Було би не зайве, щоб зараз усі ненажерливі спробували, які ж вони на смак, яйця на передовій? Дізналися, чи надійне взуття, бронежилети, за які заплатили космічні суми.
Зеленський відреагував на скандал у міністерствах заявою, що тиждень буде часом справедливих рішень. І треба, щоб ці рішення вкотре не уподібнилися покаранню — «щуку» — в річку, а щоб і десятого страх узяв.
А цікаво, чи зійде з рук Андрію Коболєву, ексочільнику «Нафтогаз України»? Він преміював себе упродовж 2018 року на суму 229 мільйонів (!) гривень. Разом з Коболєвим отримав премію комерційний директор компанії Юрій
Вітренко — 6 мільйонів доларів. Загалом премії були виплачені 41 співробітнику «Нафтогазу». П’ять членів правління та 15 директорів НАК «Нафтогаз України» отримали 911 мільйонів гривень виплат за підсумками 2021 року. Можна лише уявити, в які суми вилилися премії Коболєва упродовж семи років, коли обіймав посаду глави «Нафтогазу».
Грошові мішки і далі роздуваються, а простий народ готовий віддати останнє, аби одягнути, нагодувати, забезпечити найнеобхіднішим воїнів на передовій. Щоправда, останнім часом наші українські олігархи почали озвучувати, що чималі суми витрачають на допомогу армії. Проте, відповідно до оприлюднених журналом Forbes статків найзаможніших українців, можемо зробити висновок, що їхня допомога — це 1-2 відсотки від заробітку. То чому, бодай на період війни, не змусити багатіїв спрямовувати не менше десятини на потреби ЗСУ? Останнє ж бо не віддають.
А потреби нашої армії дуже великі. Конче потрібна потужна зброя. На американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині вже увосьме зібралися представники 50 країн, щоб обговорити військову допомогу Україні. «Це переломний момент. Росія перегруповується, набирає війська та намагається переозброїтися. Тепер не час зволікати», — заявив міністр оборони США Ллойд Остін. Америка оголосила про виділення безпекової допомоги Україні на 2,5 мільярда доларів. Військову допомогу виділили ще десяток країн. Але головною інтригою «Рамштайн» стало: чи дасть Німеччина для ЗСУ свої основні бойові танки Leopard-2? До кінця засідання новий міністр оборони ФРН Пісторіус заявив, що союзники поки не ухвалили такого рішення. Він наголосив: лише канцлер Шольц може надати дозвіл іншим країнам на постачання Україні німецьких «Леопардів».
Європарламент прийняв резолюцію про створення спеціального трибуналу, щоб притягнути політичне та військове керівництво росії, білорусі до відповідальності за агресію проти України. Так, цей день обов’язково настане. І, сподіваємося, за злочин перед народом доведеться відповідати не лише зовнішнім, а й внутрішнім ворогам.