Нещодавнє європейське турне Зеленського претендує увійти в історію. Під час неанонсованого візиту до Великої Британії він говорив із прем’єром Ріші Сунаком про якнайшвидшу військову підтримку для нашої держави; був удостоєний аудієнції у короля Чарльза III; звернувся до 900-річного британського парламенту, де зірвав овації.

«Що раніше Україна отримає далекобійну зброю, що раніше наші пілоти отримають сучасні літаки, що міцнішою буде наша танкова коаліція, то швидше закінчиться російська агресія, і ми повернемо Європі впевнений мир», — наголосив президент України під час зустрічі у Франції з Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. А наступного дня він прибув до Брюсселя на саміт ЄС, де також говорив про необхідність прискорення постачання зброї, санкції проти рф (зокрема, атомні), євроінтеграцію та Формулу миру.
Незважаючи на те, що під час цих зустрічей не звучали конкретні цифри і типи озброєнь, які протягом найближчих місяців отримуватиме Україна, немає жодних сумнівів, що допомога надходитиме у все більших обсягах.
Та головна мета поїздки Зеленського — надання Україні авіації. Шанси на це рішення високі, вважають експерти. Проблему бачать у тому, що на навчання льотчиків та доставку літаків в Україну потрібно ще більше часу, ніж з танками, перші партії яких прибудуть не раніше кінця березня. З літаками, кажуть, буде набагато довше. Але дехто згадуює про “МіГи” та “СУшки”, на яких наші аси вміють літати, і які є в Польщі та Словаччині. Зауважують, було б доцільно спершу отримати те, що не вимагає часу на навчання і може бути використане на фронті вже завтра, а паралельно — опановувати нові зразки західної техніки.
  Тим часом, схоже, всередині країни розгортається нова антикорупційна кампанія. Після отриманих доказів зловживання під час закупівлі продуктів харчування для військових Зеленський змінив п’ятьох очільників областей, п’ятьох обласних прокурорів, кількох заступників міністерств та виконувача обов’язків голови Державної митної служби. Також українські силовики провели обшук у помешканні Ігоря Коломойського, впливового бізнесмена, який в очах Заходу є уособленням проблеми корупції між державою й олігархами. Ще в березні 2021 року адміністрація президента США Джо Байдена публічно оголосила, що забороняє Коломойському та його родині в’їзд до США «через його причетність до корупції», яка, за словами держсекретаря Ентоні Блінкена, «підірвала верховенство права та віру української громадськості в демократичні інститути». У серпні 2020 року, за кілька місяців до цього, Міністерство юстиції подало цивільну справу у штаті Флорида про арешт кількох комерційних будівель у США, які належали Коломойському, звинувативши його у придбанні майна за відмиті гроші.
Та, як відомо, ЗМІ, підконтрольні Коломойському, підтримали кандидатуру Зеленського на президентських виборах у 2019 році — це викликало побоювання, що політично недосвідчений комік і телеведучий буде залежним від олігарха. І хоч Зеленський тримався на відстані від Коломойського, все ж українська прокуратура не звинувачувала олігарха протягом чотирьох років президентства Зеленського, навіть попри розповсюджені підозри у фінансових злочинах. Пригадаймо, Національний банк України стверджував, що Коломойський «викачав» 5,5 мільярда доларів зі свого власного кредитора — «Приватбанку» — змусивши владу рятувати його в 2016 році, щоб запобігти економічній катастрофі.
Тепер влада заявила, що обшук помешкання Коломойського, проведений агентами державної безпеки, базувався на звинуваченнях у розкраданні мільярда доларів з нафтових активів, якими Коломойський частково володів разом з державою. Щоправда, СБУ звинуватила Коломойського у злочині, але не повідомила про результати обшуку. Саме тому дехто вважає це зрежисованим шоу перед самітом ЄС.
Були розмови про можливу відставку Міністра оборони Резнікова, але нині вони стихли, кримінальне розслідування ведеться проти його колишнього заступника Шаповалова. Пішов у відставку Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента України після повідомлень ЗМІ, що він користувався дуже дорогими автомобілями. Але з’явилося припущення, що відтепер ще більшого впливу набуває Андрій Єрмак, керівник ОПУ.
У минулі роки боротьба з корупцією не приносила значних результатів. Та нині це вже питання політичного виживання, що вимагає позбутися показухи та вщент зруйнувати «напрацьовані» корупційні схеми.