Нині, через рік після повномасштабного вторгнення росії в Україну, як ніколи, усвідомлюємо справжню ціну свободи. За здобуття незалежності, на жаль, необхідно платити кров’ю і життями українців. Власне, перша кров пролилася ще дев‘ять років тому, у 2014-му. А 20 лютого було розстріляно найбільше — 48 — учасників Революції гідності. У наступні дні кількість смертей збільшилася до 105.

Саме тому 20 лютого в нашій державі вшановується пам‘ять Героїв Небесної Сотні. Біль не вщухає. Він ще гостріший від того, що досі не всі винні покарані. Однак, як повідомили в офісі Генерального прокурора України, очікується, що вирок у справі про розстріли Небесної Сотні буде проголошено у цьому році.
Невдовзі після кривавих подій на Майдані росіяни анексували Крим. А ще за кілька місяців розпочалися бойові дії на Донбасі. Так, власне, починалася російсько-українська війна.
І ось завтра — сумні роковини з початку повномасштабної агресії. Війна, важка й виснажлива, триває.
У Мюнхені, на безпековій конференції, яка відбулася 17-19 лютого, прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін зазначила, що якби світова спільнота належно відреагувала на анексію Криму в 2014 році, то цієї війни могло б не бути. Вона також запевнила, що Фінляндія підтримуватиме Україну, скільки буде потрібно. Темою Мюнхенської конференції була війна в Україні та збереження миру в усьому світі. Виступаючи у перший день роботи конференції по відеозв’язку, Президент України Володимир Зеленський сказав, що росія намагається виграти додатковий час, торгуючись зі світом. А будь-яке зволікання з військовою підтримкою є помилкою, адже від швидкості наших домовленостей, наших рішень, наших поставок залежить життя.
Верховний представник ЄС Жозеп Боррель закликає членів Євросоюзу пришвидшити надання Україні зброї та боєприпасів, яких вона гостро потребує сьогодні.
Прем‘єр Великобританії Ріші Сунак на конференції заявив, що його країна постачатиме Україні далекобійні ракети та ППО. Він закликав партнерів подвоїти військову допомогу Україні.
Що ж, хай і повільно, але крига таки скресає. Втім дуже болить душа, що в очікуванні необхідного озброєння проливається багато крові, й віддають свої життя наші захисники. В українців достатньо сили духу, але недостатньо зброї. Однак усі ми живемо надією на Перемогу.
Ще більше сподівань та, можливо, впевненості додав нам неоголошений і неочікуваний візит Президента США Джо Байдена до Києва. Варто зазначити, що це перший візит американського президента до України за останні 15 років.
Джо Байден сказав, що захоплений мужністю і стійкістю українців. Тим, що минув рік з початку повномасштабної війни, а Україна продовжує стояти. Він зазначив, що це найбільша сухопутна війна в Європі за останні 75 років, і Україна в ній перемагає.
Експерти вважають, що приїзд Байдена до України під час війни — потужний сигнал усьому світові. Найголовніший — для України. Про те, що Сполучені Штати підтримуватимуть нас стільки, скільки потрібно. Також це меседж для всіх держав, які згуртувалися задля підтримки України, — про те, що допомога потрібна саме зараз, коли знову можливий великий наступ росії.
Після розмови з Джо Байденом наш президент зауважив, що результати їхньої зустрічі матимуть відображення на полі бою. Адже з американським Президентом вони обговорювали постачання далекобійної зброї та іншого озброєння, якого ще не було в пакетах військової підтримки від західних партнерів.
Президент Зеленський заявив, що ми можемо й маємо зробити так, щоб саме цей, 2023 рік, став роком Перемоги.
Наступного дня після візиту до Києва Джо Байден виступив у Варшаві. І головною темою його виступу, звісно ж, була підтримка України в несправедливій війні.
Того ж дня, 21 лютого, зі зверненням до федеральних зборів виступив володимир путін. Очільник кремля звинуватив Захід та Україну в тому, що розпочалася війна: «Це вони розв‘язали війну, а ми використовуємо силу, щоб зупинити її». Також він зазначив, що РФ не воює з народом України, який став заручником київського режиму.
До речі, практично в той час, коли путін виголошував свою промову, російська армія вкотре обстріляла Херсон з ракетних систем залпового вогню. Загинуло 6 людей, понад 20 поранено. А раніше були ще й Кременчук, Вінниця, Дніпро, Київ, інші мирні міста… Та й наш Хмельницький, коли минулої суботи, як і 31 грудня тогоріч, дві ракети прилетіли в один з мікрорайонів міста. Одна з них впала біля зупинки громадського транспорту. Першого разу загинула 24-річна дівчина. Тепер, на щастя, минулося без смертей. Щоправда, на жаль, двоє людей поранено. Пошкоджено три навчальних заклади, сотні вікон у багатоповерхівках, комерційні заклади, магазини, кафе, автомобілі…
Скільки разів, згадаймо, було обстріляно об‘єкти енергетичної інфраструктури лише в нашій області….
А ще ж були Буча, Ірпінь, Маріуполь…Ось така «не-війна» з українським народом.
Попри все, ми обов’язково переможемо.