Авжеж, немає кращої мотивації, ніж добра воля. Ніколи те, що робиться з примусу, не може бути кращим від того, що чиниш з власної волі. Ми тому й так відважно воюємо, захищаючи рідну землю, — бо маємо неосяжну волю до Перемоги.

14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Саме цього числа у 2014 році 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон «Нові Петрівці» для формування першого добровольчого батальйону. Дев’ять років тому. Це уточнення для тих, хто ще досі вважає, що російсько-українська війна триває лише рік.
Президент Володимир Зеленський у привітанні з нагоди свята зазначив, що Україна вдячна і пишається усіма добровольцями, які пішли захищати нашу Батьківщину. І назвав добровольців героїчними воїнами, які обов’язково стануть українськими переможцями. Також він вручив добровольцям нагороди.
На жаль, дуже висока ціна, яку доводиться платити за наше прагнення перемогти ворога. Ціна людських життів. Зокрема, тих же добровольців. Згадаймо Романа Ратушного, Артемія Димида, Героя України Дмитра Коцюбайла та багатьох інших…
Й Олександра Мацієвського. Це той самий військовий, якого розстріляли за гасло «Слава Україні!». Служба безпеки України остаточно підтвердила особу загиблого. Він був снайпером 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області. Олександр добровільно вступив до лав територіальної оборони ЗСУ. З березня 2022-го захищав Ніжин, Бахмут. Загинув ще 30 грудня 2022 року. Тіло ж бійця передали рідним у лютому.
Володимир Зеленський присвоїв Олександру Мацієвському звання Героя України.
Ми не знаємо, скільки наших захисників загинуло в подібних умовах. Але навіть не це найголовніше. Бо кожен з них — кожен! — Герой! Адже віддає за нас  найцінніше — власне життя.
До речі, вже 28  тисяч добровольців подали заявки для участі в  «Гвардії наступу». Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Практично всі підрозділи сформовані, розпочалося навчання. Воно триватиме стільки, скільки потрібно, щоб отримати боєздатні підрозділи Нацгвардії, ДСПУ та Нацполіції.
Наближається до завершення навчання наших військових у Німеччині, Іспанії, Великобританії. Надходить чергова партія зброї. Незабаром, мабуть, початок контрнаступу, якого ми всі так чекаємо.
А поки що точаться пекельні бої у Бахмуті. Збройні сили України з усіх сил утримують місто. На засіданні Ставки Верховного головнокомандувача, яке відбулося у вівторок, було розглянуто перебіг оборонної операції на Бахмутському напрямку. Як повідомили в Офісі Президента, члени Ставки висловили спільну позицію щодо подальшого утримання й захисту міста Бахмут.
Продовжуємо молитися й непохитно вірити в Збройні сили України та нашу Перемогу.
Минулого тижня, 9 березня, Україна відзначила 209-у річницю від дня народження свого величного сина — Тараса Шевченка. Починаючи з 1961 року, саме до цього дня вручається Шевченківська премія — найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. А ось цьогоріч сталася прикрість — премію вперше не було вручено.
Уже наступного дня голова комітету Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров пояснив, що існуючі номінації було вирішено доповнити додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». Й оголосити раніше визначених лавреатів і нових разом — 22 травня, у день перепоховання Кобзаря.
Втім 11 березня список лавреатів 2023 року було оприлюднено. І практично відразу за цим Юрій Макаров повідомив, що залишає посаду голови Комітету. Він зауважив, що його особистий вчинок не знайшов підтримки у колег, які вважають, що нові пропозиції підірвуть довіру до премії.
Із заявою виступив і Секретаріат Національної спілки письменників України. В ній ідеться про те, що оголошення додаткового конкурсу є грубим порушенням Положення про Шевченківську премію. І пропонується скласти повноваження усім членам Шевченківського комітету.
Гіркий присмак залишається після цих подій, відчуваєш особливу прикрість. Адже хочеться, щоб нині, під час війни, ніщо не розхитувало нашу єдність.
Днями стало відомо, що з 29 березня цього року Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди з Українською православною церквою московського патріархату. Це рішення прийнято на підставі висновків робочої міжвідомчої групи. Як зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Києво-Печерську лавру мають покинути підсанкційні священнослужителі. Про виселення ченців наразі не йдеться. Але, зауважив міністр, «це привід для того, щоб ченці визначилися з тим, яким чином вони можуть залишатися у лаврі».
Однак намісник лаври митрополит Павло уже заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з лаври. І вони будуть боротися до останнього.
Що ж, битва за Києво-Печерську лавру буде непростою.
Тим часом тривають запеклі бої на фронті. А кілька днів тому росіяни обстріляли Вовчанськ, що на Харківщині. Загинула 55-річна жінка. Вона їхала в легковому автомобілі. До легковика був під’єднаний причіп, на якому везли труну з покійником. Ось такий чин похорону: труна на причепі… Поблизу вибухнула міна. Жінку вбило миттєво…
Це не кадри з фільму жахів. Це наша нинішня жахлива реальність. Реальність жорстокої війни, яку розв’язав наш північний сусід-агресор.
Та, попри все, ми тримаємося. Бо маємо волю до Перемоги.