Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 312

Для перетину кордону водіями, що перевозять гуманітарні або медичні вантажі для Збройних сил України, військових формувань чи населення України необхідна реєстрація в системі “Шлях”.

Ця вимога передбачена п. 2-8 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57.
Наразі дві категорії органів розглядають заяви щодо виїзду за кордон через систему “Шлях”: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та обласні військові адміністрації.
Щоб забезпечити однакове застосування правил перетину кордону водіями з гуманітарними вантажами та упорядкувати практику звернень до Міністерства, рекомендуємо заявникам використовувати такі зразки документів:
— заява про прийняття рішення щодо виїзду за межі України військовозобов’язаних водіїв https://tinyurl.com/2obketxw

— обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення https://tinyurl.com/2lmtkhsp

Для запобігання можливості зловживань при поданні документів, заяву та додатки до неї рекомендовано подавати у електронній формі з накладанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) заявника.
Заяву в електронній формі рекомендується надсилати у форматі PDF з можливістю копіювання.
Звертаємо увагу на електронну адресу Міністерства для подачі заяв: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ящо подані до розгляду документи матимуть ознаки застосування графічного редактору при їх виготовленні, розглядатись вони не будуть. Не впливатиме на можливість їх розгляду і використання КЕП.
Всі документи, включно із обґрунтуванням, мають подаватись державною мовою або з офіційним перекладом на державну мову.
Звертаємо увагу, що Міністерство розглядає обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів лише від:
— військових, правоохоронних органів;
— військових адміністрацій;
— медичних закладів;
— відправників гуманітарної допомоги (донорів);
— отримувачів гуманітарної допомоги.
Важливо, що отримувачами гуманітарної допомоги не можуть бути фізичні особи-підприємці. Це випливає із ст. 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу».
Тому Міністерство не має офіційних підстав для прийняття рішення про виїзд водіїв за кордон на підставі обґрунтувань, отриманих від фізичних осіб-підприємців.
Нагадаємо, що водії, які здійснюють перевезення вантажів для Збройних сил України чи інших військових формувань, а також населення України, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів. Відлік часу починається з моменту перетину державного кордону.
Окрім того, на вказаних водіїв поширюється обов’язок здійснити митне оформлення вантажів відповідно до вимог чинного законодавства України.
Просимо враховувати, що внесення водія до системи “Шлях” не гарантує перетину кордону. Кінцеве рішення про перетин кордону конкретним водієм ухвалюють прикордонники після перевірки всіх необхідних документів.