2022 рік для Ізяславської громади виявився справжнім іспитом на міцність та згуртованість. Адже життя громади в умовах війни стало крихким балансом між питаннями боротьби, безпеки та комфорту мешканців й гостей Ізяславщини. Так, завдяки нашим відважним захисникам, які звільняють кілометр за кілометром, місто за містом, вибивають ворога з української землі, Ізяславська міська територіальна громада відносно у безпеці. Про підтримку, взаємодопомогу, нові виклики та об’єднання зусиль у громаді розповів міський голова Ізяслава Сергій Шлегель.

З перших днів широкомасштабного вторгнення росії до України, мешканці Ізяславщини досить швидко самоорганізувалися та розгорнули у громаді масштабний волонтерський рух.
«Підтримка захисників, які боронять українську землю на передовій, - це справа честі кожного небайдужого мешканця Ізяславщини. Не завжди відомі імена бійців, проте в тилу безупинно підтримують та допомагають тим, хто є частиною захисного щита України та Ізяславської громади», - зазначив міський голова.
Додає, на Ізяславщині все налагоджено вже давно. У громаді кипить активна робота із виготовлення маскувальних сіток, в’язання теплих шкарпеток, виготовлення домашніх смаколиків та інших вкрай необхідних військовим речей.
«До приготування домашніх страв долучилися усі небайдужі мешканці населених пунктів громади. У закладах освіти та в домівках власноруч виготовляють голубці, вареники, салати, різноманітні м’ясні страви, домашні духмяні пироги, консервацію тощо. Адже так хочеться, щоб хлопці в окопах відчували тепло сердець земляків та сімейний затишок, за яким вони так сумують», - повідомив мер.
Також ізяславчани безперебійно виготовляють для захисників окопні свічки, які дають змогу нашим захисникам зігрітися, підігріти їжу та воду, є додатковим джерелом світла. Зібрана небайдужими жителями громади допомога регулярно відправляється на передову.
«Значну підтримку наші оборонці відчувають й від філії ГО «Захист - об’єднання волонтерів» м. Ізяслав та парафіян ПЦУ на чолі з настоятелем, благочинним храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії ПЦУ, митрофорним протоієреєм отцем Володимиром Ковальчуком, котрі постійно доставляють бійцям-землякам на передову не лише гуманітарну допомогу, а й предмети військового спорядження», - додає міський голова.
Сергій Шлегель зазначив, що однією допомогою військовим у громаді не обмежуються. Допомога потрібна й медикам в зонах, де тривають бойові дії. Тому регулярно доставляються ще й медикаменти до медичних закладів на передовій.
«Волонтерам міської філії ГО «Захист - об’єднання волонтерів» вдалось втілити в реальність мрію хірургів, які безупинно рятують життя нашим відважним захисникам, - періодично купують апарати зовнішньої фіксації кінцівок. А все завдяки кожному мешканцю та гостеві Ізяславщини, які купують товари (домашні смаколики, сувеніри, прикраси, інші цікаві та унікальні речі) на благодійних ярмарках, що організовуються волонтерами цієї ГО. За ці кошти вдалось придбати не один десяток апаратів зовнішньої фіксації та доставити в медичні заклади на передову. Потреба у таких апаратах існує постійно і є дуже нагальною, бо для лікування одного пацієнта можуть використати декілька таких апаратів – залежно від травми», - ділиться очільник громади.

Зазначає, що особливо приємно, що на рівні з дорослими діти Ізяславщини допомагають наближати довгоочікувану перемогу України над окупантами - займаються волонтерською діяльністю: малюють, печуть, майструють, продають тощо.
«Діти інтуїтивно відчувають, як зробити наш світ кращим. Протягом шкільних канікул та у вільний від уроків час маленькі патріоти у багатьох населених пунктах громади утворювали свої «блокпости» та зверталися до водіїв/ перехожих із проханням підтримати наших захисників і долучитись до збору коштів на їх потреби. 10-20 грн - це невеликі суми. Проте не так важлива сума, як стабільність її пожертвування! Лише за минулий рік дітворі вдалось зібрати значну суму коштів для воїнів Ізяславщини, які боронять Україну на фронті. Зібрані кошти діти передають для Православної Церкви України - отцю Володимиру, ці кошти використовують за призначенням», - розповідає із гордістю Сергій Шлегель..
Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни постійно приймає поранених військових з гарячих точок України. Тут вони отримують необхідну медичну допомогу та проходять реабілітацію. Щоб створити якомога кращі умови для підопічних Хмельницькою обласною організацією ветеранів України восени минулого року було організовано благодійний збір харчових продуктів для медичного закладу. «Ізяславщина одна із перших підтримала дану ініціативу та активно взялася до роботи. До збору гуманітарної допомоги активно долучилися старостинські округи міської територіальної громади, підприємці, благодійники та небайдужі жителі громади. Спільна діяльність дала свій результат. За кілька днів зібрали понад п’ятнадцять тонн потрібних для харчування хворих пожитків (овочі, різноманітні крупи, цукор, олія, консервована продукція, солодощі тощо). Збирали якнайбільше свіжих сезонних фруктів та овочів, щоб бійці збагатились вітамінами, зміцнили свій імунітет та якнайшвидше одужували. Провізію воїнам безплатно доставив місцевий волонтер, а пальним забезпечили підприємці громади. Ніхто не стоїть осторонь. Усі працювали й продовжують працювати єдиним фронтом. Робота людей в тилу неоціненна, бо вона від душі, а не за примусом», - ділиться очільник Ізяслава.
Також надважливим завданням для мешканців Ізяславщини стала всебічна підтримка й допомога вимушеним переселенцям - жителям окупованих та тих регіонів, де тривають криваві бої. Ці люди полишили свої домівки та все нажите роками, аби врятувати головне – життя, та знайшли прихисток в Ізяславській громаді.
«У перші місяці повномасштабного вторгнення окупантів на територію України чимала кількість переселенців прибула на Ізяславщину. Усі вони потребували найпростіших речей: житло, харчі, одяг. Жителі Ізяславщини самоорганізувались: позносили до волонтерського пункту необхідне. Також здавали кімнати, помешкання для прожиття ВПО», - додає міський голова.
У 2022 році Ізяславщина, як і вся Україна, по-справжньому відчула, що таке об’єднана Європа, справжні друзі та побратими. У цей історичний, для долі нашої країни, час саме Польща першою відкрила свої серця та домівки для українців, які через криваву війну вимушені були залишити рідні міста й села.
Завдяки небайдужим полякам (родина Цвинарів, мешканці міст Томашів Любельський, Нароль та польське місто-побратим Остроленка спільно із товариством 5-го полку Уланів Заславських та волонтером-активістом Мірославом Щепанковські), волонтерському руху «Разом для України. Тарнув», роботу якого координують поляки спільно з українцями, зокрема Robert Procak, Oksana Golesz, Аgata Gucwa та Аnastasja Burzec (Даниленко), Спілці «FUNDACJA FOLKOWISKO» (в особі Вальдемара Федко), від початку повномасштабної російської агресії проти України постійно надходить гуманітарна допомога для вимушено переміщених осіб, для яких після повномасштабного вторгнення окупантів на територію України Ізяславська міська територіальна громада стала другою домівкою.
«Масштаби польської благодійної допомоги справді вражають. Це понад 150 тонн різноманітних гуманітарних вантажів! Без гуманітарної допомоги, яку періодично отримує Ізяславщина від поляків з березня 2022 року, неможливо б було здійснювати підтримку переселенців, котрими опікується Ізяславська громада. Адже ця благодійна допомога містить потужний набір найрізноманітніших засобів для їхнього гідного життя: харчові продукти, речі першої потреби, засоби особистої гігієни, господарські товари, іграшки, дитячі книги та канцтовари, дитяча постіль, одяг, візочки та ліжечка тощо. Немає нічого більш приємного, ніж посмішки на дитячих обличчях. Отримуючи від вас, благодійників, подарунки, діти переселенців не раз переконуються, що дива в їхньому житті трапляються», - розповідає Сергій Шлегель.
Додає, що поляки ще й подбали про медичні вантажі. Це медикаменти, антисептичні та дезінфекційні засоби, перев’язувальний матеріал, підгузки для дорослих та дітей, засоби індивідуального захисту, питна вода, і найголовніше дороговартісне медичне обладнання (крісла, столи та інше).
«Своєчасна і регулярна допомога є особливо цінною у такий скрутний час. Зокрема завдяки такій європейській підтримці є можливість підвищити якість надання медичної допомоги, як захисникам нашої громади, так і внутрішньопереміщеним особам, особливо їхнім дітям, які теж звертаються до місцевих медичних закладів. Волонтери надають у вигляді благодійної допомоги не просто матеріальні цінності, а дарують радість та надію в краще майбутнє», наголосив очільник Ізяслава.
Благодійна допомога для переселенців надходила не лише від європейських країн, а й від благодійних організацій та волонтерів України.
Протягом минулого року неодноразово Ізяславщина отримувала гуманітарну підтримку у вигляді продуктових наборів та речей першої потреби від Старокостянтинівського благодійного фонду «Карітас». Вона надавалась внутрішньо переміщеним особам найвразливіших категорій населення, які потребують захисту та допомоги.
Кілька траншів гуманітарної допомоги із найнеобхіднішими харчовими продуктами надходило і від логістичного центру ВП ХАЕС. У кожен набір входили поживні та ситні продукти тривалого зберігання, зокрема: крупи, консерви, олія тощо.
Окрім допомоги продуктами, переселенці Ізяславщини мали нагоду отримати від медиків Червоного Хреста медикаменти та первинну медичну допомогу, хто потребував.
Також на допомогу біженцям Ізяславщини неодноразово приходила Міжнародна гуманітарна організація Word Central Kitchen. Від неї внутрішньо переміщені особи, що проживають в Ізяславській громаді, отримували продуктові набори (різні крупи, макарони, паштети, консервовані овочі, рибні та м’ясні консерви, солодощі і т.д.).
«Така гуманітарна допомога від благодійників є дійсно суттєвою для переселенців, бо вони були змушені покинути свої домівки швидко, з одним рюкзаком і без жодного уявлення про найближче майбутнє. Кожен пакунок – це підтримка сімей, душа яких обпалена війною. Надія на краще майбутнє, відчуття приналежності до єдиного українського народу», - ділиться очільник муніципалітету.
Окрім всебічної підтримки й допомоги внутрішньопереміщеним особам та оборонцям, мешканці Ізяславщини намагались підтримати нужденних та знедолених українців, які проживають в зоні бойових дій та де вже завершились ці криваві дії. Серед них Київщина (Бородянка, Буча, Ворзель, Гостомель) та Харківщина. Доставляли у ці населені пункти найнеобхідніше – одяг, медикаменти, засоби особистої гігієни, речі першої потреби, харчові продукти домашнього виробництва та інше.
«Хай як би сьогодні не було важко кожному з нас - ми знаємо, що буде завтра. З такою потужною підтримкою та консолідованістю ми неодмінно здобудемо незабаром довгоочікувану перемогу України над окупантами!», - із впевненістю підсумував міський голова.