Наші серця так прагнуть позитиву! Хороших новин, спокійних днів, віри в переможне завтра. Тому всіх нас переповнили через край позитивні емоції після побаченого відео розмови нашого звільненого військовополоненого зі своєю матір’ю. Щирі сльози зовсім юного захисника, щирі слова найріднішим людям: «Я вас усіх люблю!»…

Ми побачили розмову лише одного звільненого бійця, а всього минулого тижня вдалося повернути додому 100 військовополонених. Тож ця радість збільшується устократ. Великодні свята в цих родинах будуть виповнені безмежним щастям…
Війна, кривава і жорстока, тим часом триває. Найгарячіша і найпекельніша ділянка — у Бахмуті. Як повідомляють у Генштабі Збройних сил України, на цьому напрямку російські війська продовжують наступати. Жертви армії окупанта величезні. Однак українські військові продовжують контролювати місто.
На початку квітня у ЗМІ з‘явилася інформація про нібито витік секретних документів з планами США та НАТО щодо зміцнення Української армії напередодні контрнаступу. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу сказав, що влада США серйозно ставиться до цієї інформації. Розпочато розслідування.
Дещо заспокійливо прозвучав коментар секретаря Ради національної безпеки України Олексія Данілова. Він зазначив, що частина оприлюдненої інформації не є секретною, її можна знайти у відкритих джерелах. Що стосується іншої частини, якщо вона дійсно була засекреченою, то розвідки у США та Великій Британії точно знатимуть, звідки вона взялася і чому з‘явилася саме тепер.
Стосовно контрнаступу ЗСУ, то, за словами секретаря РНБО, рішення про його початок ухвалюватиметься в останній момент. Також додав: «Якщо хтось думає, що у нас є тільки один варіант, то це не відповідає дійсності. Навіть три варіанти — це мало».
Це справді обнадійливо. Тим часом військові продовжують боронити від ворога рідну землю. А хлібороби — засівають її. Посівна, знаємо, уже розпочалася. У лиху воєнну годину українці вперто засівають хлібом свої ниви. Це складно, зважаючи на те, що значна частина орної землі у деокупованих регіонах замінована — практично так само, як насінням, засіяна вибуховими пристроями. За оцінками фахівців, у нашій державі розмінування потребує близько 470 тисяч гектарів сільськогосподарських земель на території дев’яти областей. Загалом для повного розмінування територій України потрібно до 30 років і ще близько п’яти тисяч фахівців.
Попри все ми сіємо і сподіваємося зібрати хороший врожай. І хоча він прогнозується дещо меншим ніж торік, ми мусимо бути з хлібом.
За кілька днів — Великдень. Підемо, як завжди, освячувати пасочки. Ось лише до яких храмів? З яким серцем йтимемо до церков московського патріархату? Після всіх подій, які сталися протягом одного чи двох минулих тижнів. Як-от, побиття військового у храмі в нашому Хмельницькому. На Житомирщині священник вдарив 15-річного хлопчика, який стояв із прапором України, і штовхнув ще одного.
А в Чернівецькій області заборонили заносити до храму тіло загиблого воїна для відспівування. Мати захисника, плачучи, просила священнослужителя пустити її загиблу дитину до церкви… Це навіть страшно уявити. Однак це було насправді. Врешті, людям вдалося зайти до церкви. Воїна відспівали священники ПЦУ.
Жахаєшся, коли думаєш, як змогла московська церква так міцно вкорінитися на нашій землі? Проросла метастазами в українську душу, засліпивши очі. Нарешті настає прозріння? Хоча минуло вже дев’ять років з початку російської воєнної агресії й понад рік від повномасштабного вторгнення. Скільки часу, жертв, крові, сліз нам треба, щоб зрозуміти, що ходити треба до храмів, у яких моляться за український народ. Що може бути ближче й природніше, ніж молитва рідною мовою?..
Тим часом на Хмельниччині, як і по всій Україні в цілому, триває перехід релігійних громад з УПЦ (московського патріархату) до Православної Церкви України. А депутати Хмельницької міської ради на позачерговій сесії 4 квітня припинили право користування 13 земельними ділянками для церков УПЦ (мп).
Депутати ж обласної ради одноголосно ухвалили рішення про заборону діяльності Української Православної Церкви московського патріархату (офіційно зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви) на території Хмельницької області.
Варто нагадати, що ще у січні 2023 року Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо діяльності в Україні релігійних організацій, відповідно до якого може бути припинена діяльність УПЦ (мп). Документ передбачає забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, захист національних інтересів.
Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, зволікання з розглядом цього проєкту призводить до загострення суспільно-політичної ситуації в країні. Тому Верховна Рада якомога швидше повинна ухвалити відповідне рішення.