У холодні багнисті окопи весна принесла жадане тепло. Хоч якесь полегшення нашим мужнім захисникам, які героїчно протистоять ворогу. Звичайно, воно, те полегшення, відносне, бо кровопролитні бої не вщухають, а подекуди, особливо біля Бахмута, що є епіцентром зіткнень, розгоряються ще з більшою силою. Сюди орки стягують нові підрозділи, щоб за наказом свого фюрера вийти на адмінкордон Донецької та Луганської областей.

Українським воїнам вдалося сповільнити зимово-весняний наступ рашистів. Як стверджує керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, зараз росія перейшла до стратегічної оборонної операції. Агресор зосередив зусилля на утриманні захоплених територій і зриву українського контрнаступу. Особливо він активно облаштовує оборонні рубежі на півдні, де мінує території, перегруповує війська.
Контрнаступ ЗСУ — це промінь надії не тільки для українців, а й для демократичної світової спільноти, що виділяє великі фінансові ресурси, поставляє багато зброї на підтримку нашої держави. Щиро дякуємо за неоціненну допомогу, бо самотужки не вистояли б перед загарбниками. На жаль, усе це робиться не так швидко, як нам хочеться. Зокрема, довго створювалася танкова коаліція, зараз зволікається постачання новітніх систем протиповітряної оборони. За сучасні зарубіжні літаки, які потрібні нам, як повітря, взагалі поки не йдеться.
«Нерішучість західних країн у питанні військової підтримки України призведе до глухого кута на полі бою», — вважає голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген, який опублікував у німецькій газеті «Der Tagesspiegel» спільну статтю з колишніми радниками з питань політики безпеки зі США, Великої Британії, Франції та Італії. «Ми повинні зробити все можливе для надання допомоги Україні», — резюмують автори, віддаючи при цьому належне коаліції держав за підтримку нашої держави.
Слова підтримки Україні й перестороги державам, які допомагають росії, прозвучали на зустрічі міністрів закордонних справ країн «Великої сімки», що днями відбулася в Японії. Домовлено про посилення санкцій проти росії та подальшу допомогу Україні.
В унісон прозвучав виступ у Європарламенті високого представника ЄС Жозепа Борреля під час слухань щодо стратегії відносин між Європейським Союзом і Китаєм. Зокрема, політик заявив, що ЄС не зможе розвивати «нормальні стосунки» з Китаєм, якщо Пекін не скористається своїм впливом на росію, аби переконати її вивести війська з України та закінчити війну.
Знавіснілий путін не зважає на осуд агресії та заклики демократичного світу до її припинення. Навпаки, на зустрічі з міністром оборони рф Шойгу він наголосив, що український напрям залишається пріоритетним для росії, тобто кремлівський карлик — за продовження війни. Цей шлях точно призведе рашку до краху, а можливо, й до розпаду. Та українцям до цього немає діла, лишень би чимшвидше вигнати окупантів і розпочинати відбудову держави. А план її відновлення вже розробляється спільно з партнерами. Про підтримку нашої держави було заявлено на щорічному форумі МВФ і Світового банку, що нещодавно проходив у США й участь у якому взяв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. На пресконференції у Вашингтоні керівник уряду повідомив, що Україна отримає доступ до 115 мільярдів доларів довгострокової підтримки від МВФ та «Великої сімки». А цього року очікується 42 мільярди доларів фінансової допомоги. Крім того, ведуться переговори з партнерами щодо юридичного обслуговування та практичного залучення заморожених російських активів (від 300 до 500 мільярдів доларів) на проєкти відновлення української інфраструктури.
Є чимало інших хороших новин останнім часом у самій Україні. Передусім радує, що в березні почав зростати внутрішній валовий продукт завдяки нарощуванню виробництва й потужності підприємств, зокрема і релокованих зі сходу та півдня держави в її центральну та західну частини. Зріс щодобовий видобуток нафти, газу. Цьогоріч передбачається збільшення видобутку газу на мільярд кубометрів з подальшим його нарощуванням. Отож сміливо можна сказати, що Україна повністю позбудеться газової залежності, адже за покладами блакитного палива ми другі в Європі після Норвегії.
Днями відновлено експорт електроенергії до Словаччини. А ще поставляємо її в Польщу, Молдову.
Зріс експорт птиці. За перший квартал закордонним споживачам відправлено понад 104 тисячі тонн м’яса та їстівних субпродуктів — на 29,2 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року. Основні наші покупці — Нідерланди, Саудівська Аравія та Словаччина.
Вітчизняні аграрії передбачають, що виробництво соняшникової олії у 2023-24 маркетинговому році виросте на 11 відсотків відносно рівня поточного сезону й досягне майже п’яти мільйонів тонн.
Перші позитивні зрушення в економіці в умовах війни вселяють надію. Головне, щоб шлях до успіху був незворотним.