На Міжнародному саміті лідерів українських та іноземних міст, громад, регіонів, що проходив 20 квітня у Києві, голова обласної ради Віолета Лабазюк зустрілася з друзями та партнерами Хмельниччини Віце-маршалком Люблінського воєводства Збігнєвом Войцеховським та маршалком Куявсько-Поморського воєводства Пьотром Цалбецкі і його командою. Під час спілкування сторони обговорили питання налагодження співпраці та партнерства між регіонами.

У ході діалогу Віце-маршалк Збігнєв Войцеховський запросив Віолету Олександрівну відвідати Конгрес самоврядування Ініціативи трьох морів, який відбудеться в Любліні 16-17 травня цього року та напрацювати подальші спільні проєкти.

Першим кроком до реалізації задуманого стане заява, яку подає Хмельниччина та розраховує на партнерство та приєднання до європейської Ініціативи Тримор’я. Метою Конгресу трьох морів є створення простору для міжнародної дискусії щодо майбутнього та напрямків співпраці в рамках Ініціативи трьох морів та можливості обміну економічним досвідом, актуальним з точки зору міжнародного та регіонального співробітництва.
На Конгресі будуть обговорювати теми, пов’язані з енергетичною безпекою та безпекою в регіоні. Під час останніх випусків окремі регіони Ініціативи підписали Люблінську декларацію про створення Мережі регіонів трьох морів , яка є інструментом для проведення та налагодження регулярних контактів та здійснення спільних дій між зацікавленими органами місцевого самоврядування. Цього року планують втілити цю декларацію в реальність. Загалом заявки на приєднання до Мережі подали 22 регіони з 6 країн Центральної та Східної Європи.
Одна з найважливіших дискусій буде присвячена викликам, з якими стикається Ініціатива трьох морів у контексті співпраці з Україною . Учасники будуть шукати рішення для доповнення відсутніх залізничних сполучень мережі TEN-T, а також підсумовувати проекти, реалізовані на кордонах країн Європейського Союзу (Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії) з Україною. Конгрес – це місце для жвавої дискусії в контексті війни, яка триває з нашими сусідами вже рік, та пошуку фінансових інструментів, необхідних для відбудови Української держави після завершення бойових дій.
Під час цьогорічного заходу особливий акцент буде зроблено на ролі молоді та освіти . До порядку денного Конгресу, партнером якого є Люблінський Католицький Університет Івана Павла ІІ додано новий тематичний шлях у галузі науки. Університети з різних куточків Європи в присутності міністра науки та освіти проф. Przemysław Czarnek , підпише угоду про створення Мережі університетів трьох морів. Водночас відбудеться абсолютно новий супутній захід – Східний конгрес молодих лідерів. Сподіваємося, що активна участь молоді дозволить помітити нові напрямки діяльності Ініціативи.
Важливою темою також стане енергетична безпека, як інфраструктурна, так і екологічна. Дискусію, на запрошення міністра клімату та навколишнього середовища Польщі, проведуть у панелі міністри з Естонії, Литви, Латвії, Румунії та України.
Як і щороку, Конгрес супроводжується Економічним форумом , який має всебічно підтримати пропозиції малих і середніх підприємств Люблінського воєводства, створити відповідні умови для розвитку підприємств і сприяти міжнародній співпраці. У рамках Форуму відбудуться тематичні семінари про роль жінок в економічному розвитку, сфері цифровізації, інновацій, водневої економіки та B2B зустрічі, а також Meet&Greet зустрічі стартапів.Зустріч у столиці Люблінського воєводства вже стала регулярним міжнародним економічним заходом, який збирає представників влади та місцевого самоврядування, науки та бізнесу з 12 країн Ініціативи трьох морів (Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія та Угорщина), представники стратегічних партнерів: Європейського Союзу, США та регіонів-партнерів з України. Зустрічі проводяться під патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди. Організатором З’їзду Самоврядування Тримор’я є Маршалківське управління Люблінського воєводства в Любліні. Співорганізатори: Інститут розвитку місцевого самоврядування Люблінського воєводства, Люблінський конференц-центр у Любліні, Центр зустрічі культур у Любліні.