У світі донедавна побоювалися росії, бо кремлівські трубадури зуміли навіяти міф про нездоланну силу армії рф, її унікальну зброю. Але повномасштабна війна, яку чванькуваті рашисти обіцяли закінчити за лічені дні, показала, що вони не такі вже й вправні вояки. Україна другий рік героїчно протистоїть агресору, що досі має перевагу в артилерії, авіації. Особливо гаряче зараз на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Наші бійці не тільки міцно тримають оборону, а й подекуди відтісняють ворога з позицій.

Не маючи гучних перемог на фронті, підступні орки щодня вдаються до масованих обстрілів прикордоння з артилерії, реактивних систем залпового вогню, скидають керовані авіабомби на мирне населення. Вони також постійно тероризують крилатими ракетами фактично всі регіони України, приносячи руйнування й сіючи смерть. Та вже досить скоро завдяки закордонним поставкам сучасних систем ППО буде створений надійний заслін від небезпеки з неба. Перша ластівка нашого успіху вже є: з початку травня українські воїни почали збивати понад дев’яносто відсотків крилатих ракет, а також майже всі дрони-камікадзе. Сталася й унікальна подія: вперше українці з допомогою американського зенітно-ракетного комплексу Patriot знищили гіперзвукову ракету «Кинджал», яку росіяни вважали «верхом своего технологического гения». Завдяки українській «рекламі» американської зброї наші партнери відразу заявили, що ще нададуть незабаром такі комплекси.
Взагалі щодо різних видів зброї та боєприпасів, то вони надходять в Україну звідусюди. Завдяки партнерам у нашій армії вже створено дев’ять механізованих бригад з сучасними танками та бойовими машинами піхоти. Позавчора США затвердили ще один пакет оборонної допомоги на 1,2 мільярда доларів. До нього увійшли системи протиповітряної оборони HAWK, обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України, боєприпаси для протидії безпілотникам та інше. Великобританія, яка останнім часом стала лідером серед західних союзників з надання нових, досконаліших систем озброєння для України, готова найближчим часом передати й ракети великої дальності А днями Польща поставила десять модернізованих винищувачів МІГ-29, Хорватія – чотирнадцять гелікоптерів Мі-8.
Обнадіяли в плані поставок озброєння й робочі візити Володимира Зеленського до Фінляндії й Нідерландів, що відбулися днями. В Гельсінкі глава нашої держави взяв участь у саміті Україна – Північна Європа, під час якого зустрівся з прем’єр-міністрами Фінляндії, Швеції, Данії, Норвегії та Ісландії. Передусім йшлося про військово-технічну допомогу Українській армії. Країни Північної Європи в спільній заяві підтримали членство України в ЄС і НАТО.
У Нідерландах під час зустрічі з прем’єр-міністром цієї країни Марком Рютте і прем’єр-міністром Бельгії Александром де Кроо наш Президент теж одержав запевнення про виділення необхідної зброї.
І ось – найочікуваніша новина: партнери серйозно взялися за створення авіаційної коаліції. Нідерланди обговорюють зі США, Великобританією та Данією поставки для ЗСУ давно очікуваних сучасних винищувачів F-16.
Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що Україна має все необхідне, щоб відвоювати захоплені під час повномасштабного вторгнення території. Очевидно,це говорить про те, що вже найближчим часом розпочнеться контрнаступ Української армії, якого всі так ждуть.
У кремлі бояться його, але, як завжди, вдавано бадьоряться, лякають. На святковому параді в москві з нагоди перемоги над фашизмом недофюрер путін сказав, що росія дасть відсіч «міжнародному тероризму» та пригрозив колективному Заходу розгромом. Також головний орка валив з дурної голови на здорову: мовляв, це проти росії розв’язали війну. А ще він лив крокодилячі сльози: «Для нас, для росії, немає недружніх народів ні на Заході, ні на Сході». Ну як повірити підлому брехуну, безжальному вбивці, який дав наказ своїй армії знищити Україну, який мріє перекроїти карту світу?!
Час розплати для цього варвара та його політичного оточення й усіх російських військових злочинців настане скоро. Володимир Зеленський, зустрічаючись 4 травня в нідерландському місті Гаага з керівниками Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт путіна, сказав: «Безумовно, ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира. В Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії. Це має бути здійснено тут, у столиці міжнародного права».
А позавчора під головуванням Президента України відбувся онлайн-саміт коаліції зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. До його роботи долучилися представники 37 держав-учасниць коаліції. Учасники одноголосно підтвердили підтримку притягнення вищого політичного й військового керівництва росії до відповідальності за розв’язання агресивної війни проти України. За підсумками саміту ухвалено спільну заяву, в якій підтримано створення спецтрибуналу.
Зло має бути покаране, а справедливість – восторжествувати.