Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 353

Під час брифінгу, який відбувся 15 травня, перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін розповів про ситуацію, що склалася у зв’язку з ворожою атакою ударним безпілотним літальним апаратом на один із об’єктів критичної інфраструктури області. Також до участі у нараді долучилися начальник Хмельницької районної військової адміністрації Анатолій Катеренчук, начальник Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Руслан Герасимчук, начальник Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області Едуард Братко, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин та голова Чорноострівської громади Михайло Дзісь.

Стало відомо, що ворог атакував один із об’єктів критичної інфраструктури ударним дроном (БПЛА), внаслідок чого відбулася пожежа. Впродовж першого дня із найбільш постраждалих територій була здійснена евакуація 90 жителів громад.
Учасники заходу повідомили, що в області тривають роботи з оцінки та відновлення пошкодженої інфраструктури, домоволодінь, закладів культури, охорони здоров’я, освіти та інших комунальних закладів двох територіальних громад області, які внаслідок ворожої атаки зазнали матеріальних збитків та значних руйнувань.
Ремонтні бригади допомагали плівкою закривати розбиті вікна, замінювати шифер на дахах пошкоджених будинків. Окрім того, разом із мешканцями розбирали руйнування, прибирали сміття.
В населених пунктах розгорнуті точки видачі ремонтно-будівельних матеріалів, завдяки яким мешканці зможуть самостійно здійснити оперативний ремонт власних домогосподарств. Функціонування точок забезпечено завдяки матеріальному резерву територіальних громад, району та області, а також допомозі з будматеріалами, яку надають благодійні організації, для швидкого відновлення пошкоджених об’єктів.
Розгорнута також робота комісії щодо надання грошової компенсації від держави на відновлення пошкодженого майна через послугу «єВідновлення». Скористатися цією можливістю можна, оформивши відповідну заявку в застосунку Дія. Компенсація надходитиме після завершення оцінки пошкоджень. Крім того, завдяки співпраці з міжнародними благодійними організаціями є домовленість щодо можливості надання допомоги для відновлення комунальної власності.
Присутні на брифінгу обговорили і те, що на відновлення пошкоджених об’єктів розглядається можливість виділення субвенцій із обласного бюджету опісля того, як буде проведена оцінка та оформлена документація щодо обрахування обсягів руйнувань відповідною комісією.
P. S. Варто наголосити, що після оприлюднення інформації про ворожу атаку в неперевірених інформаційних джерелах поширилася фейкова інформація про витік небезпечних речовин, підвищення радіаційного фону тощо. Проте насправді в області не зафіксовано відхилень норм радіації та інших небезпечних для  життя  речовин.