Українські військові продовжують просуватися вперед на Бахмутському напрямку. «Україна перехопила ініціативу. Це не означає, що Бахмут звільнять завтра. Важкі бої триватимуть, але боєздатність росії буде і далі руйнуватися. Бахмут – це прелюдія до контрнаступу, це двері, які відкривають Україні можливість почати успішний контр- наступ», — сказав радник Офісу президента Михайло Подоляк. Американський інститут вивчення війни заявив, що 13 травня українські війська звільнили майже 17 квадратних кілометрів у районі Бахмута.

росія активно штурмує Бахмут і населені пункти на підступі до нього з липня 2022 року. І ось нашим військовим вдалося зупинити російські сили, а на деяких напрямках навіть відкинути їх назад. Речник Білого дому Дж. Кірбі повідомив, що російські військові за останні 5 місяців війни проти України в боях біля Бахмута та інших населених пунктів зазнали втрат 100 тисяч осіб, загальна ж кількість убитих уже сягнула понад 200 тисяч.
А позаминулої ночі ворог намагався використати всі хитрощі й можливості, аби «продавити» нашу ППО. Ще не було такого, щоб в одній повітряній атаці на Київ використовувалось 18 ракет, з них 6 «кинджалів». І це був перший випадок, коли росія використовувала «кинджал» у форматі масової атаки. І хоч саме «кинджал» вважається найбільш складною ціллю, робота зенітно-ракетного комплексу Patriot була надзвичайно ефективною. Усі повітряні цілі знищено.
Приклади неймовірної стійкості, мужності, які демонструють українські бійці, мали би спонукати НАТО до швидкого ухвалення рішення про вступ України до блоку. На цьому наголосив президент Зеленський під час зустрічі з керівниками держав. Завдяки останнім закордонним поїздкам Українського президента до Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії «перемогу України вдалося зробити ближчою». Він подякував Італії за допомогу в захисті українського неба та готовності до відбудови нашої держави, Німеччині — за найбільший оборонний пакет на 2,7 мільярда євро, Франції — за нові можливості для українських воїнів у протидії терору, Британії — за домовленість про навчання українських пілотів. Велика Британія, до речі, стала першою країною, яка передала нам ракети великої дальності. Також Лондон пообіцяв посилювати протиповітряну оборону й надати далекобійні ударні дрони. А влітку почне навчання для українських пілотів на західних винищувачах.
Обговорюючи тему озброєння, багато хто зауважив, що цьогорічний парад на красній площі став швидше не демонстрацією сили, а занепаду та депресії на чолі з дідом путіним. У 2021-ому москалі влаштували шоу, прагнучи показати свою міць. А цього року ми не побачили військового параду, по красній площі не проїхав жоден реальний бойовий танк — був лише Т-34. Реальних десантників, морпіхів і артилеристів, якими десятиліттями росія лякала Захід, також не помітили. На параді не було й авіації. З цікавого — хіба що комплекс С-400 та макет модернізованого ракетного комплексу «Ярс». Тож якщо офіційна влада планувала, що парад підніме бойовий дух росіян, підштовхне активніше йти до військкоматів, то цей розрахунок не вдався.
До 8 травня включно ніхто із запрошених на парад не підтверджував свій візит особисто. Однак в ніч на 9 травня ситуація «прояснилася», приїхали президенти Киргизстану, Туркменістану, Білорусі, прем’єр-міністр Вірменії. лукашенко зобов’язаний владою персонально путіну, Пашинян абсолютно залежний від російських грошей. А ось Туркменістан, Киргизстан вже планують зустріч з Китаєм, аби оформити новий політично-економічний союз. На трибуні путін мав вигляд брехуна, який 24 роки обіцяв росіянам повернути радянський союз, але це не вдалося. Україна обламала йому зуби.
Рашисти покладали великі плани на 9 травня 2023 року. Цього дня мало бути свято з нагоди окупації України, натомість весь світ почув, як смердить труп того, що бряцкало зброєю і називало себе «велікой расєєй».
На превеликий жаль, є ще достатньо колаборантів, прихвоснів, запроданців, які підтримують цього ходячого мерця. Днями оприлюднили записи розмов богуслаєва, які засвідчують, що у квітні 2022 року керівник стратегічно важливого підприємства «Мотор Січ», роздаючи вказівки підлеглим, блокував передачу гелікоптера українській розвідці. Документи підтверджують, що підприємство роками підсилювало обороноздатність росії, постачаючи туди унікальні авіадвигуни для штурмової авіації та запчастини до них, навіть після початку повномасштабної війни. Тож не дивно, що тепер богуслаєв просить, щоб його обміняли на наших військовополонених.
А внутрішнім ворогом країни більшість українців вважає корупціонерів у владі. Судячи з опитувань, які провів Центр Разумкова, зріс відсоток хабарів у військкоматах — на 20,7 відсотка. Доречно згадати одеського військкома з нерухомістю в Іспанії та преміальним авто. Півтора сотні його колег президент рекомендував відправити на фронт. Але допоки президентське доручення проігноровано. Повідомляють і про зростання хабарів лікарям (на 16%) — «за вирішення військкоматних питань», місцевим чиновникам (на 14%) — за вирішення питань з внутрішньо переміщеними особами, митникам (на 13%), які «підтримують» наш бізнес. І обурення від того, що поки одні віддають останнє на автомобіль, на дрон, а інші підставляють кишені під хабар, не стримати.
Днями НАБУ схопило голову Верховного Суду Князєва на хабарі 3 мільйони доларів. НАБУ підтвердило, що викрито «масштабну корупцію» у Верховному Суді, а саме — схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями. Зокрема, Князєв отримував гроші від осіб, які виступали за рішення на користь олігарха Костянтина Жеваго.
Суспільство масово відгукнулося на історію про «золоті яйця» Міноборони, інші корупційні історії, які під час війни ріжуть по-живому. Схеми на утриманні доріг, вугільні, зернові… Їх чимало. І оскільки на Банковій ніколи не переставали думати про вибори, то серед цих думок головне місце треба відвести кадровій політиці. Інакше всі, хто повернеться з війни, всі західні партнери, які надають Україні допомогу, запитають не лише про «золоті яйця»…