Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 313

Минулого тижня голова обласної ради Віолета Лабазюк разом з колегами представила Хмельниччину під час роботи об’єднавчого третього Конгресу самоврядування Ініціативи трьох морів. У складі української делегації посадовець працювала над розширенням міжрегіонального співробітництва та залученням партнерських потенційних інвестицій для Хмельницької області.

Ініціатива Тримор’я – міжнародна економічно-політична платформа співпраці між 12 країнами Європейського Союзу, розташованими на осі трьох морів – Балтійського, Адріатичного та Чорного. Україна є партнером-учасником Тримор’я.
Мережа регіонів Ініціативи трьох морів –  це формат безпосередньої співпраці між органами самоврядування держав-учасниць Тримор’я, створений з ініціативи Люблінського воєводства. Документ про створення Мережі, так звану Люблінську декларацію, уклали у 2021 році.
Із вітальним словом до учасників Конгресу звернувся Президент Польщі Анджей Дуда, який вкотре висловив слова підтримки та готовності всебічно допомагати нашій країні та її народу.

Під час панельних дискусій учасники Ініціативи Тримор’я, делегація з України та країн ЄС працювали над визначенням перспектив розвитку Мережі. Реалізація проєктів та поглиблення співпраці здійснюватиметься в п’яти напрямах: інфраструктура, охорона довкілля, наука та освіта, цифровізація та економічна спів- праця. Так, голова обласної ради Віолета Лабазюк взяла участь у дебатах регіонів на тему: «Мережа регіонів трьох морів – майбутнє та виклики». Зокрема обговорили поточні проблеми, з огляду на російсько-українську війну, пов’язані з розвитком регіонів та їх співробітництво, а також майбутній розвиток макрорегіональної співпраці в контексті нової геополітичної ситуації.
За словами голови обласної ради Віолети Лабазюк, для України участь у цьому конгресі – вагомий сигнал від світу про об’єднання зусиль у боротьбі з ворогом.
«Цей рік боротьби не лише загартував, а й об’єднав націю. Ми навчилися мужності та жертовності. Тепер у кожного з нас свій фронт і своя місія. Ми дізналися, що таке справжні друзі та союзники. Знаємо, що таке підтримка та допомога. За це ми безмежно вдячні, перш за все, сусідній Польщі, та всім міжнародним партнерам, які допомагають нам вистояти у цей нелегкий час», – зазначила Віолета Олександрівна.
Головна мета Угоди, до якої долучилася й Хмельниччина, – розбудова інфраструктури регіонів шляхом реалізації проєктів у транспортній, енергетичній і цифровій сферах, а також створення інструментів для кращого використання європейських фондів, національних ресурсів та інвестиційного фонду Тримор’я для розвитку підприємництва, зокрема малого і середнього бізнесу, міжнародної торгівлі, взаємообміну у сферах культури, мистецтва, туризму, інших.
Від імені усіх жителів Хмельницької області Віолета Лабазюк подякувала партнерам за активну громадянську позицію,  за підтримку та тепло сердець, за віру в Перемогу України. «Наш регіон має великий потенціал для розвитку, потужну економіку, він – один із лідерів в аграрному секторі країни. Ми успішно розвиваємо інноваційну інфраструктуру. Я сьогодні тут, аби Хмельницька область долучилася до співпраці в рамках Угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я та мала можливість обмінюватися економічним досвідом, налагоджувати контакти та розвивати всі сфери життєдіяльності», – підсумувала голова обласної ради.