Отож, вирішено. Велика Британія повідомила, що почала діяти міжнародна авіаційна коаліція країн. Її мета — навчання українських льотчиків на зарубіжних винищувачах четвертого покоління, зокрема й на американських F-16. До коаліції вже входять Британія, Данія, Нідерланди, Бельгія, США та Португалія.

Дещо раніше в Сполучених Штатах відбулося тестування українських пілотів, які вчитимуться літати на F-16. Оцінювання підтвердило, що наших досвідчених льотчиків можна підготувати до роботи на цих винищувачах приблизно за чотири місяці. Новина — більш ніж оптимістична. Як і та, що в Польщі, до прикладу, уже розпочато навчання українських пілотів.
Перші винищувачі F-16 Україна сподівається отримати восени 2023 року. За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, F-16 створений для того, щоб бути частиною ППО. Він може працювати по наземних, повітряних та надводних цілях.
Як зазначив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, домовленість про підготовку українських пілотів дозволить згодом прийняти рішення щодо постачання F-16 (кожна з держав-членів коаліції ухвалюватиме це рішення окремо). Генсек НАТО наголосив, що цей важливий крок «надсилає дуже чіткий сигнал, що наша підтримка буде довгостроковою, і Росія не зможе її «перечекати».
До речі, країни-члени НАТО припускають уже в липні цього року можливість укладання Угоди про гарантії безпеки для України за зразком ізраїльської моделі — за підсумками саміту альянсу у Вільнюсі. Мова йде про пріоритет у наданні озброєнь та передових технологій. Передбачається, що угода не виключатиме у майбутньому вступ України до НАТО. Водночас вона дозволить Північноатлантичному блоку не стати стороною війни з росією.
Визначитися щодо гарантій безпеки для нашої держави Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів країни «Великої сімки» перед самітом G7. Саміт, як відомо, відбувся минулого тижня в Японії. Там Володимир Зеленський мав плідні зустрічі з лідерами провідних країн. З прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком обговорили подальшу реалізацію уже існуючих домовленостей. Із прем’єр-міністром Італійської Республіки Джорджею Мелоні — підготовку українських пілотів.
У розмові з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, який був запрошений на саміт як гість, наш Президент запросив його приєднатися до реалізації Формули миру. Зустрівшись із Президентом Франції Еммануелем Макроном, Володимир Зеленський відзначив, наскільки важлива підтримка Францією коаліції винищувачів тощо.
Звісно ж, зустрівся він і з канцлером ФРН Олафом Шольцом. Саме за підсумками саміту G7 Олаф Шольц повідомив на пресконференції: «Звідси ми надсилаємо меседж: Росія має припинити війну і вивести війська, а ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно».
А Президент США Джо Байден зазначив, що його країна і союзники допомогли Україні достатньо озброїтися й підготуватися до майбутнього контрнаступу та звільнення тимчасово окупованих територій.
Буквально кілька днів тому той же Олаф Шольц на святкуванні 160-річчя Соціал-демократичної партії Німеччини заявив, що повномасштабна війна росії проти України завершиться тим, що вільна Україна стане повноправним членом Європейського Союзу.
Що ж, Європа, власне, як і більшість країн у світі, віддають належне нашій стійкості, прагненню до свободи, мужності наших воїнів. Україна стала символом непохитної віри та незламності.
Позавчора — 23 травня — у нашій державі відзначався День морської піхоти. Аби привітати військовослужбовців з професійним святом і вручити їм нагороди, Володимир Зеленський відвідав наших захисників у Донецькій області на лінії оборони Вугледар-Мар’їнка. Саме там Президент оголосив про створення Корпусу морської піхоти в Україні.
Цього ж дня у нашій державі відзначається День Героїв, який був започаткований ще у 1941 році. Дата вибрана невипадково, адже 23 травня 1938 року було вбито полковника армії УНР, українського, державного, військового і політичного діяча Євгена Коновальця.
Цього дня вшановують усіх українських воїнів — від лицарів Київської Русі до теперішніх героїв російсько- української війни. Завдяки їм стоїть Україна. Їхньою кров’ю щедро полита наша земля. Над їхніми могилами по цвинтарях, мов натягнуті струни, тужливо тріпочуть жовто-сині знамена. Це вони, наші Герої, нині тримають фронт. Кожен метр української землі. Справді, метр. Адже, приміром, у Бахмуті нині гірше, ніж у пеклі. Але ми стоїмо і намагаємося просунутися вперед. А ворог йде нескінченно, мов та потвора: чим більше відрубаєш, тим більше множиться. Тому так важко просуватися вперед. Кількість обстрілів стабільно висока, загарбники щільним вогнем поливають наші позиції. За офіційними повідомленнями, нині Збройні сили України просуваються на півночі та півдні від Бахмута буквально на 200-400 кривавих метрів за день. Читаючи про це, уявімо, наскільки складна й виснажлива ситуація. Задумаймося ще раз над ціною свободи.
Так, це наші Герої. Ті, хто своїми життями захищають нас від окупанта. Молімося за них. Будьмо єдині, не втомлюймося. Робімо все можливе, аби допомагати їм наближати Перемогу.