Минулої п’ятниці відбулася перша установча сесія обласної ради ХІІ скликання. Як і годиться, згідно із законодавством, ініціювала її проведення Хмельницька обласна виборча комісія.

Голова ОВК Костянтин Раац оголосив останні результати й поіменно назвав депутатський склад, який відтепер відстоюватиме інтереси громад у раді. А це — 84 особи. З них 19 представляють політичну партію «За конкретні справи», 17 — Блок Петра Порошенка «Солідарність», по 11 — Аграрну партію України і партію «Батьківщина», 10 — ВО «Свобода» та по 8 — Об’єднання «Самопоміч» і Радикальну партію Олега Ляшка. Із загального числа лише сімнадцятеро обраних мають досвід роботи попередніх скликань на обласному рівні.
Інтрига без інтриги...
Аби офіційно розпочати роботу, депутати обрали тимчасові президію, секретаріат і лічильну комісію. Були утворені й депутатські фракції.
Зрозуміло, що головною інтригою дня як для журналістів, так і для громадськості було обрання очільника обласної ради. Тим паче, що напередодні Інтернет рябів всілякою провокаційною інформацією. Втім, на той момент депутатський корпус, окрім представників ВО «Свобода», у переважній своїй більшості з вибором визначився остаточно. Від Блоку Петра Порошенка слово взяв Іван Гладуняк. Він озвучив одностайне рішення колег про те, що найдостойнішим претендентом на високий пост може бути лише Михайло Загородний, голова облдержадміністрації. Саме ця людина чітко володіє ситуацією з півдня до півночі Хмельниччини, знає проблематику регіону і шляхи її розв’язання та задіює для цього потужний кадровий потенціал.
Сам Михайло Васильович Загородний своє бачення подальшого розвитку краю, його економічної стабільності й процвітання презентував так:
— На моє переконання, область зараз перебуває у так званому «підлітковому» стані, коли будь-який негативний вплив, непрофесійність у діях влади може спричинити гнітючі наслідки. Тому, незалежно від політичних поглядів та уподобань, закликаю всіх об’єднатися, аби надійно утвердити її лідируючі позиції на загальнодержавному тлі, на шляху до європейської спільноти. Маємо сприймати і цінувати рідну землю як землю наших дітей, бо тільки так можна досягти позитивних змін. Перші кроки на цьому шляху — децентралізація влади на місцях, наявність коштів для здійснення соціальних проектів в об’єднаних громадах. Потрібна така система, яка вже не дозволить зупинити рух реформ чи повернути владу проти людей.
Ми бачимо значну зацікавленість іноземних інвесторів у розбудові того чи іншого проекту на території області. Однак реальним фінансуванням підкріплюється лише незначна частина з них. Саме тому наші спільні зусилля мають спрямовуватися на поліпшення бізнес-клімату, на викорінення бюрократичних перепон і, найважливіше, на виконання своїх зобов’язань перед людьми. Треба впроваджувати технології безпечного виробництва, раціонального використання та збереження природних ресурсів. Маємо максимально сприяти місцевому виробнику, бо саме він забезпечує робочі місця, надходження до бюджету, зацікавлений у розвитку громади, де живе його родина. А створення потужних брендів, які поважатимуть і споживачі, й партнери, — найперший пріоритет.
Попри лідируючі позиції в аграрному секторі, на жаль, наші фермери, самозайняті особи не мають засобів для розвитку, працюють на застарілій техніці. У підмозі їм може стати створення відповідної програми обласної ради.
Є ще багато проблемних питань, але спільними зусиллями ми в змозі їх вирішити. У нас — одна мета, а, отже, жодних протистоянь виникати не повинно, — резюмував Михайло Васильович.
Далі свої позиції на підтримку кандидатури Михайла Загородного висловили представники інших політичних сил та фракцій. Ось як це було.
Віталій Олуйко («За конкретні справи»):
— Зараз Хмельниччина як ніколи потребує консолідації. Михайло Васильович запропонував такий об’єднавчий громадський проект. Нам потрібно займатися реальною економікою, комунальною власністю, інвестиціями, соціальними стандартами. Тому будемо надалі всебічно допомагати новообраному голові й побажаймо йому успіхів.
Сергій Іващук (Аграрна партія України):
— Повністю підтримуємо кандидатуру Михайла Загородного, бо він — досвідчений аграрій і протягом багатьох років доводив свій професіоналізм. За недовгий період на посаді голови облдержадміністрації встиг дуже багато зробити для підтримки сільгоспвиробників краю. Він — справжній локомотив розвитку для нашого аграрного сектору.
Олександр Драган (Об’єднання «Самопоміч»):
— Від Михайла Васильовича ми почули чітке бачення розвитку інфраструктури Хмельниччини, забезпечення належного фінансування соціальної сфери, подальшого поступу краю як окремої субстанції, бренду на рівні держави та Європи. Тому повністю його підтримуємо.
Валерій Лесков («Батьківщина»):
— У непростий для країни час ми маємо стати взірцем для інших у своїй згуртованості та прагненні до конструктивних змін. А цього можна досягти лише коли органи виконавчої влади разом з органами місцевого самоврядування спільно нестимуть відповідальність за свої дії. Оскільки Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» стоїть на грунті проведення реформ в усіх сферах життєдіяльності суспільства, ми підтримуємо Михайла Загородного. Рішення на користь керівника прийняли і депутати Радикадьної партії О. Ляшка.
Такої єдності у поглядах не поділяли лише представники ВО «Свобода», про що й висловився Віктор Бурлик, заявивши, що їхня фракція участі у голосуванні не братиме. Втім, на загальну атмосферу це жодним чином не вплинуло.
Після того, як голова тимчасової президії Неоніла Андрійчук зачитала вітальну телеграму від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, депутати перейшли до таємного голосування.
...І абсолютне визнання
Провівши виборчу процедуру за всіма вимогами і правилами регламенту, ще до проголошення її результатів сесійна зала стоячи вибухнула оплесками новообраному голові. Голова лічильної комісії Артур Фрідман, який представляє інтереси своєї громади уже сьоме скликання поспіль, підсумував: Михайла Загородного на посаду голови обласної ради підтримали 73 депутати (десятеро не голосували, один був відсутній на засіданні).
Іван Гончар, який очолював раду трохи більше півтора року, висловив подяку своїм виборцям, колективу та попередньому депутатському корпусу. Загального піднесення не розділив. Наостанок сказав, що «з гіркотою сприйняв цей загальний «одобрямс» і «йде, аби повернутися».
Так чи інакше, обрані нами депутати чітко продемонстрували одне: здатність далекоглядно мислити і відкидати особисті амбіції, коли йдеться про пріоритети. Безумовно, що навряд чи надалі усе відбуватиметься гладко і без суперечок, (а саме в них народжується істина), але хочеться вірити, що до банальних чвар та з’ясовувань стосунків справа не дійде.
Друге пленарне засідання сесії обласної ради заплановане на п’ятницю, 4 грудня.