У березні минулого року начальником Кам’янець-Подільського міського відділу міліції було призначено Володимира Калашніка. Пам’ятаю, як Володимир Петро- вич під час своєї першої прес-конференції для ЗМІ у новому ранзі наголошував, що першочерговим його завданням буде боротьба з корупцією, організація взаємодії міліції з громадськістю, що будуватиме свою роботу на принципах відкритості і доступності, і загалом вся діяльність буде націлена на роботу так, щоб повернути довіру населення.

З тих пір минуло менше року, і слід віддати належне стражам правопорядку, адже вдалося зробити чимало за цей короткий період у плані поліпшення охорони громадського спокою, стану криміногенної ситу-  ації в місті, розкриття злочинів, реалізовано ряд заходів, спрямованих на попередження правопорушень, вперше в області були впроваджені велопатрулі, створені мобільні групи швидкого реагування тощо. Нещодавно в одному з інтерв’ю «Подільським вістям» Володимир Калашнік сказав, що нині вже є відпрацьована відповідна база, аби перехід від міліції до поліції не був різким. Напрямки змін є визначеними, реформи вже відбуваються, нічого з нуля вигадувати не буде потрібно, а ті люди, які працюють за новими напрямками, готові до переатестації, аби продовжити службу вже в поліції. Дуже важливо зберегти якісний кадровий склад.
Але не все так склалося як гадалося. У місті над Смотричем 36 працівників поліції не пройшли переатестацію, у тому числі і сам… підполковник поліції Володимир Калашнік. Ще 12 — написали рапорти на звільнення на «знак солідарності», 27 правоохоронців було звільнено в минулому році ще на першому етапі реформи. Відтак, із 196 поліцейських уже за кілька днів може залишитися в місті лише близько половини.
Безумовно, така ситуація не могла залишити байдужими як керівництво міської поліції, так і міську владу. Свою стурбованість щодо того, що якісні кадри залишать свої посади, а новий склад ще не сформований, що може вплинути на погіршення криміногенної ситуації, висловили на своєму позачерговому засіданні минулого вівторка і депутати міської ради. Виступаючи перед ними, Володимир Калашнік, зокрема, з тривогою застеріг, що продовж десяти днів ці люди будуть звільнені з органів внутрішніх справ, а така картина буде абсолютно невтішною, і окремі звільнення є абсолютно незрозумілими.
— Ми не заперечуємо реформу, але цих працівників немає сьогодні ким замінити. До того ж, до 7 жовтня внаслідок реформування ми вже звільнили 27 співробітників, які за певними характеристиками не проходили до лав Національної поліції. Відтак  на сьогодні кількість вакансій по особовому складу міського відділу становитиме близько ста, залишиться десь дев’яносто. Щоб підготувати хоча б мінімально новий склад, потрібно приблизно чотири місяці.  Увесь цей час громада міста залишатиметься фактично незахищеною, — додав він.
Депутат, начальник управління освіти і науки міської ради Світлана Старченко з обуренням зауважила, що депутатів міськради не включили до атестаційної комісії. І це погано. Такої ж думки і міський голова Михайло Сімашкевич, який, до речі, не один рік прослужив в органах внутрішніх справ і пройшов шлях від лейтенанта міліції до полковника податкової міліції, напередодні сесії на своїй сторінці в Фейсбуці написав: «Незрозуміла ситуація, яка складається зі службою поліції. Атестаційна комісія позбавила права працювати в правоохоронних органах багато справжніх фахівців. Реформа необхідна, але не таким чином її варто проводити. Щоб навчити опера-професіонала потрібні роки, тому за два місяці підготувати якісні кадри просто неможливо. Поки старий склад звільнили, а новий проходитиме навчання, ми будемо зовсім без поліції. І це в той час, коли в обігу багато незаконної зброї, амністія, скоюються вбивства та крадіжки».
Тож місцеві обранці ухвалили відповідне звернення до голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе та голови Атестаційної апеляційної комісії Західного регіону Сергія  Шпака. У його тексті, зокрема, зазначено: «Ми повністю підтримуємо реформи, які здійснюються в нашій державі, і вважаємо, що вони необхідні. Але для підвищення кваліфікації та навчання спеціалістів, які б професійно і якісно виконували б покладені на них обов’язки, потрібен час. Атестаційна комісія, до складу якої увійшли представники від громадськості міста, що не є лідерами громадської думки та не користуються авторитетом серед кам’янчан, позбавила права працювати в правоохоронних органах багатьох справжніх фахівців, відданих своїй справі.
На сьогодні старий склад правоохоронних органів міста Кам’янця-Подільського не атестовано, а новий склад ще не сформовано. Місто залишилось без поліції, що є причиною значного погіршення криміногенної ситуації і загрожує безпеці та життю його мешканців.
Тому звертаємося до вас із проханням переглянути результати атестації працівників правоохоронних органів міста Кам’янця-Подільського».
Отож, слово за головним поліціянтом країни та апеляційною комісією.